divendres, 8 de febrer del 2019

LA PARTICIPACIÓ, COM EXCUSA O COM A PRINCIPI

Arran de la polèmica sorgida amb motiu de la famosa moció sobre el nom que cal posar a la futura biblioteca, m'han vingut al cap algunes reflexions sobre el cada cop més inqüestionable principi de la Participació Ciutadana que cada vegada hauríem de tenir més present a l'hora de prendre segons quines decisions que ens afecten a tots d'alguna manera. I és que, no n'hi ha prou de fer veure que hi creiem, sino que cal aplicar allò que prediquem, sino és que volem perdre la molta o poca credibilitat que tenim els polítics. I consti que jo sempre parlo des de la perspectiva de la Política Local, que és la més propera a la gent.
 
En una ocasió, un prestigiós professor en Comunicació, Marketing i Estratègia Politica, (aquell que algun cop us he esmentat que reclama que a nivell municipal les formacions polítiques i els seus membres cal que apliquin aquells principis del 20/80% i allò dels "Mai, els Sempre i els Potsers") del que algun dia en parlaré, em deia que cal ser molt però que molt curós amb tot el que té a veure amb la Participació Ciutadana, ja que no podem caure en la temptació d'anomenar participació a qualsevol procés en el que vinguin els quatre de sempre i el que es decideixi ho volguem vendre com si ja hem fet que la ciutadania hi hagi intervingut i hagi decidit per tothom. Cal vigilar molt, deia, amb el que ell anomena els "Participadors Professionals"! És ben cert que, si t'ho creus de veritat, cal que una participació ciutadana sigui real. Real vol dir, Democràcia directa. Vol dir consultes a tot nivell i amb diferent format. No es tracta de convocar una reunió a can Cortès, deixar que els assistents opinin i, avall que fa baixada! Es tracta d'habilitar diferents fórmules a l'hora que realment permetin prendre el pols de la societat en una determinada qüestió. És millor dir que aquell intent de participació s'ha quedat en això, un intent i que per tant, en cap cas pot ser significatiu o reflectir l'opinió d'una majoria dels ciutadans, que no pas dir que, "Jo ja ho he intentat, ja puc fer veure que he fet participació... i com que el que s'ha decidit és el que a mi m'agrada, doncs que ja m'està bé i ho tirem endavant.
 
Però, també cal remarcar un altre aspecte. No crec que tot sigui susceptible de sotmetre-ho a la Participació Ciutadana. Si fos així, no caldria que les formacions polítiques féssin grans programes electorals. O, potser, el programa es reduiria a proclamar que qualsevol decisió de futur seria sotmesa a processos de consulta i participació. I aquí s'acabarien els compromisos. No és tampoc això!
 
Un bon exemple de Participació l'han constituït els anomenats Pressupostos Participatius, en els que en els pressupostos per a 2019 l'Ajuntament, a l'apartat d'inversions, reserva cent-vint mil euros a que siguin els ciutadans qui decideixin en què cal invertir-los. Són molt importants altres processos portats a terme fins ara com: La participació realitzada en dos o tres ocasions relacionada amb el POUM a la que, per cert, al final no es va fer molt cas, al menys pel que fa a la protecció del patrimoni com ara veiem amb la destrucció de can Manent a causa d'uns interessos molt poc clars. Va ser una bona participació la que es va fer amb motiu de la implantació del servei de transport urbà i interurbá al nostre poble. O la que recentment el Regidor Jordi Pujol va portar a terme amb el Pla d'Acció Cultural, que va deixar del tot enllestit, però que d'ençà de la nostra sortida del Govern no n'hem sabut mai més ni gall ni gallina. Va començar bé el procés de participació per definir diferents aspectes de la Biblioteca municipal. algú es queixava de no haver pogut dir la seva pel que es refereix a la seva ubicació. El problema és que, dels pocs terrenys disponibles (crec recordar que eren dos) la Diputació, que és qui mana en això, va dir i decidir que els únics que complien amb els requisits necessaris eren els que finalment s'han adjudicat. I és que, no tot, a vegades per sort i a vegades per desgràcia, és susceptible de sotmetre's a processos de participació.
 
El que és segur, és que cada formació, per principis, per programa o perquè així ho han determinat els seus membres, es presenta per governar un municipi i ho fa amb uns determinats compromisos. Si ens cal o no una biblioteca, no crec que ho haguem de decidir amb participació ciutadana, com tampoc si ens cal o no una piscina municipal o unes millors instal·lacions per al casal de la gent gran. Altra cosa és que, un cop decidit que ho fem, siguin els ciutadans els que hi donin forma. tenim l'exemple, també incomplert per part de l'actual Govern, de fer un procés participatiu abans de les properes eleccions per com es vol que sigui un futur complex esportiu amb piscina municipal, pel que caldria deixar feta la consulta i fer, si cal, els retocs que corresponguin al projecte ja existent i pagat. això permetria que el Govern que surti de les properes eleccions, pugui tirar ja endavant amb el projecte. Però, ja sabeu que Piscina fa olor de CiU i això no es toca ni de casualitat, que per això el Govern PSOE/ICV s'ho va carregar!
 
M'agrada molt que noves formacions amb noves dinàmiques, com és el cas de junts per Palau, amb la Laura Navarro al capdavant, recorrin el poble, barri a barri, amb uns plafons perquè la gent hi enganxi les seves propostes. Sembla, pel que m'expliquen, que ja en tenen més de cent. això sí que és començar amb una veritable voluntat de Participació. Serà a partir d'aquí que es configurarà un veritable programa electoral basat en les propostes de la gent!
 
Finalment, només vull recordarr que ara farà un any, fou aprovada per unanimitat una proposta nostra per disposar d'un Reglament de Participació Ciutadana al nostre poble. Vam presentar-hi una proposta. Ens vam donar dos mesos. Hi hem estat treballant amb una lentitud inusitada fins ara. El proper dia 18 de febrer tenim indicis que acabarem de tancar el text del reglament. En tinc moltes ganes. De vegades penso que, això d'haver estat nosaltres els qui haguem forçat l'aprovació d'un reglament d'aquestes característiques, deu incomodar a algú. És el que tenen els prejudicis. Esperem poder acabar el present mandat amb un Reglament de Participació Ciutadana que doni forma a una voluntat de fer possible que la gent pugui dir la seva i participar en les decisions del consistori en tot allò que sigui possible i viable.
 
Per tant, Participació, sí. Com a principi perquè s'hi creu. No com excusa per fer veure que sóc el que no sóc, o per aplicar-la només quan m'interesa o em permet acusar als altres!!!
 

Libre de virus. www.avast.com