dijous, 15 d’octubre del 2009

EL GOVERN MUNICIPAL I ELS CIUTADANS PLANTEN CARA A LA GENERALITAT!


Oriol Nel·lo explica la seva visió del PTMB, però la ciutadania mostra la seva desconfiança

Més de 300 persones es van aplegar ahir al vespre a la Sala Polivalent de Palau-solità i Plegamans per escoltar les explicacions dels redactors del Pla Territorial Metropolità el Sr. Oriol Nel·lo i el Sr. Josep Mª Carreras referents al PTMB. Unes explicacions que no van acabar de convèncer a la ciutadania, molt preocupada per com pot afectar aquest Pla al municipi.

El Secretari de Planificació Territorial de la Generalitat de Catalunya, Oriol Nel·lo va estructurar la seva ponència en tres eixos. Va explicar què és el PTMB, com es va elaborar i quines afectacions tindrà en el municipi. Aquest darrer punt va ser el que va provocar més controvèrsia entre els assistents. El Pla:
- Estructura el territori a través de nòduls de creixement un dels quals el Pla l’ubica a l’eix de la Riera de Caldes.
- Ho fa en un sòl amb valor agrícola i forestal i que el Pla deixa amb la mínima protecció. El classifica de protecció preventiva i arriba fins a la futura Ronda del Vallès (Quart Cinturó) .
- Contempla els plans directors urbanístics com a instruments per desenvolupar els creixements urbanístics en el territori i la xarxa de transport públic.

Aquests van ser els aspectes que van crear més intervencions i inquietuds entre els assistents, tant dels membres de la Plataforma Salvem el Poble, com de Via Vallès i persones individuals, del poble i d’altres municipis.

Va ser l’alcaldessa de Palau-solità i Plegamans Mercè Pla, qui va tancar el torn d’intervencions. Va agrair l’assistència de representants de la Generalitat i també als assistents. Va destacar que un dels objectius del Pla que ens plantegen és “donar resposta a les necessitat de creixement urbanístic. Se’ns diu que el nostre POUM podrà qualificar de protecció màxima els terrenys que susciten els nostres dubtes. Nosaltres demanem als redactors i als responsables que també classifiquin amb la màxim protecció aquest sòl, per tal de blindar-ho davant possibles creixements urbanístics, orquestrats a través d’un pla director urbanístic”. Alhora, responent a les paraules del Sr. Carrera redactor del Pla, va recordar que “la densitat del centre del municipi l’hauria de decidir el propi poble, no des del PTMB”.

Des de l’Ajuntament es manifesta que les al·legacions que han estat presentades conjuntament per tots els partits que conformen el consistori conjuntament amb la Plataforma Salvem el Poble, demanen que es posi en valor d’interès general aquests sòls de mínima protecció en el Pla. D’aquesta manera, es garantirà la connectivitat del territori tant a nivell agrícola com ecològic i igualant-lo amb protecció el sòl de l’entorn més immediat.

Per la seva banda, el regidor d’urbanisme Josep Mª Serravinyals va destacar que “s’ha demostrat que el poble de Palau-solità i Plegamans té uns arguments sòlids i raonats en contra d’aquesta Pla. Va demanar al Sr. Nel·lo que es tingui en compte les al·legacions presentades i la inquietud demostrada per part dels ciutadans

El Sr. Nel·lo va finalitzar l’acte assegurant que estudiaran amb deteniment les al·legacions presentades pel municipi de Palau-solità i Plegamans.