dijous, 29 de març de 2018

PLE MARÇ 2018: QUE S'ALLIBERIN ELS PRESOS POLÍTICS!!!

Aquest podria ser el titular d'un ple ordinari, el del mes de març, que s'hauria d'haver celebrat avui, darrer dijous del mes, però que, per acord unànim de les diferents forces polítiques municipals, es va decidir avançar un dia per trobar-nos immersos en les vacances (per alguns) de Setmana Santa. I quan dic que el titular podria ser perfectament el que encapçala aquest escrit, és perquè, per primera vegada al nostre Ajuntament, s'ha aconseguit sumar als socialistes i a la Regidora de Guanyem Palau a la petició, via moció, que siguin immediatament alliberats els presos polítics, al mateix temps que es demana el seu acostament a presons properes als seus domicilis, en el cas de no ser alliberats, a fi que el seu injustificat càstig no perjudiqui d'una forma tant inhumana a les famílies dels propis presos polítics. Cal dir, que inicialment, per via de proposta d'urgència, ERC va presentar una moció, amb la nostra adhesió, molt més contundent i reivindicativa que la que finalment fou aprovada. Però els socialistes van proposar un nou text amb el que s'hi sentien més còmodes, però afirmant que amb aquell nou redactat sí que hi podrien donar suport. Com que el que tots volem, en definitiva, és l'alliberament dels nostres presos polítics i que s'acabi d'una vegada per totes amb el tracte inhumà a ells i llurs famílies, vam considerar que calia prioritzar l'acord que, en realitat, suposa un important pas endavant en les reivindicacions del nostre Ajuntament al respecte. aprovada per dotze vots a favor dels grups del PSC, ICV, PDECAT-DEMÒCRATES, ERC, Guanyem Palau i el Regidor Miquel Truyols. Una abstenció de la CUP per no haver tingut temps material de consultar a les seves bases el nou text proposat. I, aquest cop sí, van quedar-se ben sols PP i C's representant la seva actitud intol·lerant, brabucona i feixistoide, recordant-nos la seva més absoluta falta d'humanitat i sensibilitat cap a les persones. I ja no parlo aquí de qüestions polítiques. En definitiva, destaquem la nova majoria assolida i el nou clam dels representants palauencs i plegamanins demanant l'alliberament dels nostres presos polítics i que es posi fi a l'actual clima de represió perpetrat pel Govern espanyol i els qui li donen suport!
 
Per cert, mentre escric aquestes línies llegeixo la informació de l'atemptat dels espanyolistes cremant l'Ateneu de Sarrià. La violència, sempre, sempre, sempre, dels mateixos!!!
 
En el Ple d'ahir es va aprovar definitivament la gravació dels plens en Video-acta. És a dir, que després de la prova pilot del mes passat, ara sí. Ara ja tindrem els plens enregistrats en video i penjats a la web municipal, per, properament, poder-los emetre en directe, com ja es ve fent a Ràdio Palau des de fa molts anys. També es va donar compte de la liquidació del pressupost de l'exercici de 2017 del que només us diré que ofereix un romanent positiu o superàvit de gairebé tres milions d'euros! Si a això hi afegim que, després de moltíssimes reivindicacions per part del municipalisme, el Govern espanyol ha acordat que es pugui destinar a les inversions que, en aplicació del principi constitucional d'autonomia Municipal cada Ajuntament consideri més oportú, voldrà dir, entre altres coses que, malgrat en aquesta aprovació es fa un llistat del que els municipis podran fer, aquest és molt ampli. Per tant, ara més que mai, tenim garantits els diners per a la construcció de la nova biblioteca municipal per la qual tant hem lluitat i treballat des del nostre Grup municipal! Algun dia però, caldrà fer un anàlisi acurat del que aquest decret espanyol sobre els superàvits municipals comporta, al mateix temps que també caldrà valorar quants diners ha d'ingressar el nostre Ajuntament com a conseqüència de les darreres regularitzacions del cadastre que ha comportat que pràcticament dues mil persones hagin hagut d'abonar per un increment de l'IBI de l'exercici de 2017 en endavant, però també que s'estigui reclamant a aquests ciutadans pel mateix concepte dels darrers quatre anys. Caldrà quantificar-ho bé. Però estic segur que no baixarà en cap cas del milió d'euros extres per a les arques municipals!
 
Va ser portat a ple l'anomenat Pla de Residus 2017/2025, que també serà objecte dels meus comentaris en un post separat durant els propers dies o setmanes. I és que, malgrat entenem que és poc ambiciós, ja que pretén arribar al 80% de reciclatge, quan ja ens trobem en el 75% actualment, en un periode de vuit anys, sembla que resulta poc favorable a millorar el que ja tenim. Vam donar la benvinguda als socialistes al sistema Porta a Porta, després que s'hagués evidenciat des del primer dia que mai havien cregut en aquest sistema. que hi va haver un Govern, el del mandat 2007-2011 que va ser valent i va apostar per un sistema que inicialment va patir boicots i campanyes en contra dels qui ara s'han adonat de les seves virtuds i, no només això, sino que el porten a plenari amb objectius fins i tot de millora. Com us dic, en parlem amb calma més endavant, que la cosa donarà de sí!
 
A partir d'aquí, les habituals mocions. Els socialistes van voler presentar-ne una d'aquelles de quedar bé. Per protestar contra l'increment del preu de l'aigua en alta. Nosaltres la vam votar a favor, deixant ben clar quina va ser la situació de banca-rota que es va trobar el Govern de l'Artur Mas després dels dos governs tripartits; però també vam voler deixar clar que aquest increment no suposarà, en cap cas, un augment de la tarifa de l'aigua pels ciutadans, ja que serà assumit íntegrament per l'empresa suministradora.
 
ICV va presentar una moció per demanar que, quan es formi govern a Catalunya, es garanteixi el pagament i l'agilització de tots els tràmits per a la percepció de l'anomenada Renda Garantida, a la que hi vam votar a favor. També una relativa a que es recuperi el servei mòbil de la Policia Nacional per a la renovació del DNI, suspesa des del passat estiu, tot i que, segons sembla, es recuperarà ben aviat. Vam considerar que no calia retirar la moció i que tota pressió és bona per garantir aquest servei. Esperem però, que no sigui massa llunyà el dia que tot això sigui per un DNI català que ens identifiqui com a ciutadans de la nova República catalana.
 
I la CUP va presentar una proposta per demanar que el Bus Nit pugui parar a demanda de les dones que així ho sol·licitin, en qualsevol de les parades existents en el seu recorregut, i que s'estudiï la possibilitat que també ho pugui fer a les existents pel bus urbà. Tot per minimitzar els riscos d'assatjament sexual a les dones quan tornin de l'oci nocturn. No cal dir que vam donar-hi suport. La regidora del PP insistia en que calia que aquesta dinàmica s'apliqués també a homes que poguéssin ser objecte de bulling o altres riscos. Però, ahir parlàvem d'assatjament sexual a les dones.
 
Finalment, a banda de la moció relativa a l'alliberament dels nostres presos polítics, que ja us he comentat a l'inici d'aquest apunt, també fou presentada d'urgència una moció procedent del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, en suport a l'ONG Proactiva Open Arms, després de les darreres envestides i accions legals contra els seus vaixells, membres i tripulants per les seves activitats en defensa de les persones que fugen de la guerra i de la fam. Amb una frase en vam tenir prou per donar-hi suport: Salvar vides, mai pot ser delicte!!!
 

Virus-free. www.avast.com