divendres, 21 de setembre del 2018

VERITATS (INCÒMODES) SOBRE LA PISCINA MUNICIPAL QUE NO VA SER

Cada vegada que hom pregunta sobre què li agradaria que es fés al nostre poble, quines inversions, quin equipament voldrien..., la resposta gairebé unànime és que la gent vol una piscina municipal. Al igual que passa amb la necessitat d'una biblioteca, que ja sabeu que només per llei és obligatori i necessari que qualsevol municipi de més de cinc mil habitants ha de tenir-la i formar part de la Xarxa de Biblioteques públiques de la Diputació, també sabeu perfectament que, no cal viatjar massa per adonar-se que qualsevol petit poble d'arreu... i tots els del nostre entorn, disposen d'una piscina municipal que dona servei públic als seus ciutadans. El nostre Grup municipal, PDECAT - DEMÒCRATES, vam assumir el compromís al 2015 mitjançant el Pla de Govern municipal i en compliment del nostre programa electoral, que Palau-solità i Plegamans tindria una biblioteca municipal. Vam fer tots els treballs, els estudis i la feina amb la Diputació, i hores d'ara l'Ajuntament ja disposa d'una guardiola de poc més de dos milions d'euros per a la seva construcció, el Pla funcional aprovat definitivament per la unanimitat del ple i, si fos per nosaltres, en aquests moments podem assegurar que ja hauria començat l'obra. i és que, els diners es podrien ja tenir, com a conseqüència de l'acord del govern de Madrid de poder disposar dels romanents, que han pujat gairebé dos milions d'euros, i no només això, sino que, amb les revisions del cadastre efectuades l'any passat, això ha comportat que l'Ajuntament hagi ingressat un milió i mig d'euros més dels previstos per aquest any 2018 en concepte de regularització de l'IBI i les reclamacions dels darrers quatre anys derivada de la revisió en qüestió. De totes formes, la decisió de tirar endavant la biblioteca és ferma i irrevocable, sabent per tant, que més aviat que tard, la biblioteca serà una realitat. Que aquest Govern socialista prioritzi el manteniment, les floretes, els parcs i jardins i les voreres en èpoques preelectorals només ha fet que l'obra de la biblioteca es retardi un parell d'anys. Però la biblioteca es farà i ens satisfà pensar que serà gràcies a l'esforç del regidor jordi Pujol i els compromisos ja acordats amb la Diputació i els que s'anaven a subscriure amb la generalitat, que es van veure truncats per l'aplicació del 155, serà una realitat.
 
Però, tornant a la Piscina, només ha calgut veure la reacció de la gent davant la publicació de l'Ajuntament demanant propostes pels famosos Pressupostos Participatius, que ja sabeu que es tracta de destinar 120 000 euros a inversions proposades pel poble via procediments de participació ciutadana. La gent ha reaccionat, com cada vegada que es demana alguna proposta, reivindicant la construcció d'una piscina municipal. I em diguin el que em diguin, i s'em tiri al damunt qui vulgui perquè els cou la veritat, el cert és que l'any 2011, després d'un mandat de CiU, ERC i PP, del que sempre diré que n'estic molt orgullós d'haver-ne format part, aquest poble ja estava amb la piscina compromesa, contractada i adjudicada l'obra, apunt per iniciar-se. Però, la política mal entesa, el "no la vull perquè l'has feta tu i no jo", les disputes polítiques casi ancestrals, els personalismes i tot el que volgueu, que potser ni jo sé les raons (potser fosques) últimes, hi va haver un Govern socialista i d'ICV que NO VA VOLER LA PISCINA! Va anul·lar tots els contractes, va tirar endarrere les adjudicacions, va canviar de destí les subvencions ja obtingudes i va enganyar a la gent amb el cost real de l'obra. Conclusió: No tenim piscina municipal perquè al govern socialista i els seus socis d'ICV en el mandat 2011/2015, no els va donar la gana!
 
Ara, sento declaracions de l'alcaldessa i regidors de l'actual govern, com el futur hereu socialista, Marc Sanabria, dient que no ens podem plantejar una inversió així, al menys fins d'aquí a quatre o cinc anys. Jo això no ho sé. El que sí sé, és que la piscina estaria funcionant des de l'any 2011 o 2012 i no hi és perquè ells no ho van voler. Perquè ho havia aconseguit algú que no eren ells, perquè ho havia liderat el dimoni de CiU, o ves a saber. Però, ara, tindríem piscina i, evidentment, també podríem estar en les mateixes condicions que avui en relació a la biblioteca.
 
Sí que la piscina tenia un pressupost de quatre milions set-cents noranta-cinc mil euros. Sí que l'Ajuntament n'aportava inicialment gairebé un milió dos-cents mil, conseqüència de subvencions ja atorgades per la Diputació i la generalitat més els vuit-cents mil euros provinents del conveni subscrit i cobrat amb l'empresa propietària dels terrenys de can Valls. Per cert, uns diners aquests, dels que només s'en van acabar percebent poc més de sis-cents mil, perquè l'empresa de can Valls va reclamar l'IVA i l'Ajuntament li va retornar de forma entusiasta, ni que sigui perquè així podien atacar novament al govern anterior al·legant que les coses les havien fet malament. Però, com el propi interventor municipal reconeix, aquests diners són perfectament reclamables per l'Ajuntament i no s'haurien d'haver retornat perquè no és cert que incloguéssin l'IVA.
 
A partir d'aquí, amb una concessió a trenta anys, amb un cost per l'Ajuntament durant disset anys de noranta-cinc mil euros l'any, que es veuria reduït per les quotes a abonar pels socis, que, per cert, un estudi de mercat considerava que podrien ser uns dos mil vuit-cents, faria que el projecte fos molt poc o casi gens costós pel consistori i per tant pels seus ciutadans. Un projecte de complex esportiu amb piscina, gimnàs, esports de raqueta, cafeteria i solarium totalment viable des del punt de vista econòmic i molt necessari socialment, en el que també es preveien mecanismes perquè les persones més necessitades no haguéssin d'abonar cap quota.
 
El procediment, diguin el que diguin, fou impecable, amb un concurs restringit i sense publicitat inicial que, tot i ser legal, es va frenar per fer un nou concurs obert al que s'hi va presentar una empresa amb gran experiència en construcció i funcionament de piscines a molts municipis: L'Ametlla del vallès, Cabrils, Vic o Sant Cugat. Aquest últim es va utilitzar com a exemple per intentar desprestigiar a l'Empresa Illa del grup Servial, al haver tingut problemes de finançament com a conseqüència d'haver fusionat el projecte amb una altra empresa madrilenya que va resultar investigada per diversos casos de corrupció. Però, què tenia a veure això amb Palau?
 
Es va aprovar definitivament el projecte de piscina pel ple, es va adjudicar l'obra, es va contractar el seu manteniment i funcionament futur... i es va arribar a constituir una Comisió de seguiment amb quatre representants de l'Ajuntament i tres de l'empresa adjudicatària que s'encarregaria de tirar endavant amb tot el projecte, funcionament i propostes de futur. Al final, no tenim piscina. Però convé conèixer la veritat. Us parlaran de sentències en contra. Només una reflexió: Si tu presentes una demanda en contra de l'Ajuntament i quan arriba l'emplaçament de la demanda, resulta que l'Ajuntament ets tu, és evident que contestaràs que el demandant tenia raó. El jutge no podrà fer altra cosa que donar-te-la!
 
No sé a què es comprometran les diferents candidatures a les properes eleccions. Però, tot i que es pot avançar molt en la construcció de la piscina, i sí que es pot començar a treballar en aquest sentit, sembla que la cosa pot anar per llarg. Però, si no hagués estat per culpa de la política en la seva pitjor forma, ara tindríem piscina, com efectivament tindrem biblioteca en ben pocs anys.
 
En l'actual Pla de Govern, representa que el regidor sanabria, responsable de l'àrea de Participació Ciutadana, hauria de iniciar un procés participatiu perquè els ciutadans definíssim quin model de piscina volem. De moment no ha fet res. No sé si ara, després de llegir això, ens enviarà quatre enquestes intergalàctiques perquè no sigui dit. Pensem bé a qui cal votar sabent qui compleix i qui no amb els seus compromisos.
 
encara recordo al 2007 aquell grup de facebook que es deia "Queremos una piscina municipal en Palau". recordo una moció dels socialistes al ple municipal de juliol de 2007 demanant que el govern es comprometés a construir una piscina municipal. Quan es va veure que seria una realitat, va desaparèixer el grup, i només es va voler denunciar pressumptes irregularitats i demés que, amb el canvi de govern al 2011 va desenvocar amb l'enterrament d'aquell il·lusionant projecte tant i tant necessari per al nostre poble.
 
Ara, ens podem sentir compensats al veure que en el lloc on s'havia de construir la piscina hi podrem jugar a petanca i fer correr els nostres gossos!
 
És el que tenim i, suposo, el que ens mereixem!!!

Libre de virus. www.avast.com