divendres, 23 de novembre del 2018

LA SEGURETAT. ASSIGNATURA SUSPESA A PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS!

Abans d'ahir va tenir lloc a l'Ajuntament una nova sessió del Consell Municipal de Seguretat Ciutadana. Ja sabeu que això dels Consells municipals, com a òrgans consultius, d'assessorament i participació sectorials, hi ha qui diu que només serveixen perquè els representants de les formacions polítiques puguin cobrar les seves retribucions per assistir-hi, però també és cert que és un fòrum adequat per tractar les problemàtiques de cada sector. Així, hi ha el Consell de Salut, el de Comunicació, el d'Esports, el de Comerç i Consum, el de les escoles bressol municipals, el Consell Escolar, o, el que vam crear nosaltres en compliment dels nostres compromisos electorals, sobre Serveis Socials en general. Cadascun té les seves dinàmiques i composició, així com els seus propis estatuts. En el cas del de Seguretat, com en tantes ocasions us he comentat, les normes de funcionament diuen que s'ha de reunir cada dos mesos, però, a la pràctica l'Alcaldessa, que n'és la presidenta, el convoca en prou feines un cop a l'any.
 
I és que, en el Consell de dimecres, al que per cert hi va haver moltes (masses) absències, vam dedicar-lo fonamentalment a repassar per part de Mossos d'Esquadra i Policia Local, les diferents problemàtiques relacionades amb la seguretat ciutadana, però de l'any 2017.
 
En els Consells municipals, jo sempre he pensat que calia evitar debats polítics, ja que per això ja tenim el ple, a banda que la pròpia composició del Consell fa que molts dels seus membres siguin representants d'entitats, persones físiques relacionades amb aquell àmbit en concret, tècnics municipals, representants d'associacions de veïns, dels comerciants, dels industrials, etc. Per això penso que a tota aquesta gent més val que els estalviem debats polítics que no ens portarien enlloc.
 
Sí que, voldria traslladar-vos algunes reflexions de la darrera sessió d'aquest Consell:
 
1. Que els delictes de robatoris en domicilis va augmentar (i ja us dic jo que segueix creixent) més d'un 70% durant el 2017.
2. Que la Policia Local fa cada cop menys de policia, dedicant-se pràcticament a fer tasques de vigilància sense massa més, ja que consideren que per qüestions de Seguretat Ciutadana ja tenim als Mossos d'Esquadra. Penseu que disposem de 28 membres a la Policia Local.
3. Que, per no fer, ni tan sols fan res en relació a les actituds incíviques. sí que, quan convé, dediquen els seus esforços a retirar llaços grocs de la via pública, per ordres dels superiors geràrquics. Per cert, vaig descobrir amb estupor, que un cartell o pancarta, sobretot si és independentista, penjat o enganxat a una façana d'una casa particular o bloc de pisos, consideren que no està en una propietat privada sino a la via pública i per això estan totalment legitimats per a retirar-lo. Vaig pensar que no els aniria malament, ni que fos algun petit curset amb algunes nocions de Dret civil bàsic.
4. que la Policia Local no ha fet encara res per combatre l'incivisme en matèria d'abandonament de deixalles i similars prop dels contenidors d'escombraries. Diu que ara demanaran els planells per anar mirant quins són els punts negres, i així pensar quin dispositiu policial és el més adequat. ah, en cap cas faran el que vaig fer jo quan era el regidor de l'àrea, en el sentit de fer vigilàncies aleatòries de paisà i amb vehicle no logotipat, qque, per cert, tants bons resultats ens va donar, havent-se obert gran nombre d'expedients sancionadors i havent baixat bruscament aquestes infraccions. Potser sí que vagin a fer vigilància ben uniformats prop dels contenidors, i si algú els avisa d'actituds incíviques, que posin la sirena del vehicle amb força antel·lació a la seva arribada, perquè al menys així la persona infractora tingui temps a marxar del lloc per no ser localitzat!
5. que el nivell d'absentisme a la feina és alarmant. Les baixes s'han de cubrir amb altres agents i caporals que, d'acord amb el conveni, cobraran hores extres per mòduls, assolint-se uns nivells mai vistos de despesa econòmica en aquest concepte.
6. Que s'ha arxivat la querella criminal que per un presumpte moving van interposar l'Inspector Virgili i el Sergent Martínez contra l'Alcaldessa, la Regidora Marcuello i el sots-inspector Gracia. estàven molt contents i jo que m'en alegro, perquè també penso que aquesta querella no tenia cap mena de sentit. No entenc les raons per les quals l'Alcaldessa té tant interès en dir que a la querella també hi sortia jo. Per mi cap problema si em volen citar pel que faci falta. De fet, entenc que s'ha arxivat pel jutjat de Sabadell i que encara hi ha possibilitat de recurs davant l'audiència Provincial. Per mi, millor si s'ha acabat aquí. Però, tingueu en compte que si aquest Consell es convoca tant en comptadíssimes ocasions, és per evitar que hi assisteixi l'Inspector Virgili. Aprofita quan aquest es troba de baixa o de vacances per convocar-lo. No sé quin temor deu tenir perquè hi assisteixi!
 
De fet,tot el que té a veure amb la querella en qüestió i amb d'altres situacions del tot surrealistes amb la Policia Local, no és res més que conseqüència directa del que els socialistes es van dedicar a sembrar durant el mandat 2007-2011, quan van ser a l'oposició. Ells van voler desfer tota una gran i bona estructura que s'havia construit. Les unitats de medi ambient, de proximitat, de mediació, agents especialitzats en violència de gènere, etc. Van dir que la Policia Local no era per això i la van tornar a convertir en un simple cos de vigilants amb l'únic objectiu de patrullar pels nostres carrers sense massa més. Vam construir una nova comisaria, que voldrien haver tirat a terra sota qualsevol excusa. I ara, tenim el que tenim. El futur govern municipal no ho tindrà gens fàcil per recuperar tot el que es va aconseguir.
 
Això sí, davant qualsevol crítica per allau de delictes o infraccions de tota mena, cal derivar-la cap als Mossos. a partir d'aquí, el que més els agrada: criticar al govern de la generalitat per no destinar prou dotacions de mossos al nostre poble i la seva falta de recursos. qualsevol disfunció que es comenta al Consell és culpa, nnomés, de la generalitat. Sembla que no sàpiguen (que ho saben perfectament) que aquest país ha estat més de vuit mesos sense Govern com a conseqüència del seu 155, i que si no s'han convocat noves promocions de mossos no és pas perquè la generalitat ho hagi volgut. entre aquesta excusa i dir que els altres pobles estan pitjor, ja ho tenim tot solucionat!
 
Sempre penso que, quan a principis del present mandat l'Alcaldessa m'oferia la "cartera" de seguretat Ciutadana, sabia molt bé el que feia. Al final, ho ha de gestionar ella, i aquí teniu els resultats! Si hi ha robatoris, és per falta de Mossos, o perquè la generalitat no ens destina una patrulla més, o perquè la gent no té cura de les seves llars, o perquè no posen alarmes (que deuen ser gratuïtes). però, en això, la Policia Local no hi entra. I si ho fa, és perquè vol i encara els haurem d'estar agraïts.
 
Ja queda menys per arribar al maig!!!
 

Libre de virus. www.avast.com