dimarts, 9 de març del 2010

ESDEVENIMENT SENSE PRECEDENTS A PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS


Presentació Setmana de la Mobilitat

Sota el títol, Te la jugaràs? Darrera de cada víctima n'hi ha moltes d'altres, la Policia Local de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i l'Associació STOP Accidents organitzen entre el 15 i el 19 de març la Primera Setmana de la Mobilitat, que vol posar un èmfasi especial en l’educació viària, l’atenció a les víctimes i la prevenció així com en la mobilitat sostenible.

Objectius
Les jornades s’han organitzat amb un doble objectiu. Per una banda, seran un punt de trobada, de debat i d’intercanvi d’experiències entre els diversos professionals i tècnics (d’empreses, administracions i entitats) que treballen en els camps de l’educació viària, de la prevenció d’accidents, d’atenció a les víctimes i de la mobilitat sostenible. Per l’altra, en les activitats obertes al públic no professional, les activitats s’adrecen a l’àmbit de la conscienciació per una cultura de la mobilitat més responsable i preventiva.

Activitats
La Policia Local i STOP Accidents han tancat un programa adreçat a tècnics, professionals, responsables d'entitats i administracions públiques, i també al públic en general. Així, hi haurà xerrades i sessions com una taula rodona sobre educació en la mobilitat segura, una altra sobre les víctimes d'accidents de trànsit o una jornada sobre la mobilitat i el medi ambient. També hi haurà una visita per als professionals a la Sala de Control del Servei d'Emergències Mèdiques i a l'Institut Guttmann, entitat que també enviarà un representant per explicar la seva experiència en el camp del treball social. A més, hi haurà sessions específiques sobre la mobilitat de la gent gran i per a les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes. Dimarts a la tarda es presentarà el llibre Com evitar un accident de trànsit, de Miquel Bort Juan. Igualment, s'ha organitzat un espectacle sobre la mobilitat segura per als alumnes de 4t d'ESO, així com la gran Festa de l'Educació Viària, que clourà la Setmana. Al llarg de la mateixa, hi haurà instal•lada una exposició de STOP Accidents a la Masia de Can Cortès.

Organitzadors
La Policia Local de Palau-solità i Plegamans compta amb una Unitat de Mobilitat Segura que duu a terme un ambiciós programa formatiu de seguretat viària que ha estat reconegut com a pràctica a seguir a nivell català (Xarxa Mobal de la Diputació de Barcelona) i europeu (ELTIS / ERSCHARTER). La Unitat realitza un programa formatiu amb uns 2.400 estudiants dels centres educatius de primària i secundària del municipi i amb edats que van dels 6 als 16 anys. En moltes de les activitats formatives, que es fan dins i fora dels centres educatius, la Unitat de Mobilitat Segura compta amb la col•laboració de companyies i entitats com el RACC, Attitudes, Jané, Institut Guttman, Honda i el Servei Català de Trànsit.

STOP Accidents és una ONG d'àmbit estatal, reconeguda com “d'utilitat pública”, fundada per familiars i amics de víctimes d'accidents de trànsit amb l'objectiu de conscienciar l'opinió pública, i la classe política i judicial per lluitar contra la violència vial i comprometent-se en l'ajuda psicosocial i jurídica cap a les víctimes dels sinistres. Aquesta associació té com a missió la promoció d'un canvi cultural sobre la seguretat viària i els accidents de trànsit, impulsant actuacions per a aconseguir una mobilitat sostenible i segura, treballant des del foment de la prevenció per assolir una nova cultura de la mobilitat. Està reconeguda com “d'utilitat pública” i la seva funció està molt valorada en tot l'Estat, on s'ha erigit, per la seva solvència i el gran volum d'activitats i iniciatives que duu a terme, com a interlocutora amb les administracions en tots els temes que afecten a la seguretat viària.