dimecres, 23 de maig del 2018

INCIVISME, ESCOMBRARIES I PLA LOCAL DE RESIDUS

Mentre l'actualitat política ens té capficats en tantes i tantes batalles, que em tempten constantment a escriure sobre el que hi passa, no vull defugir tampoc l'actualitat del nostre poble, ni deixar de comentar aspectes tant i tant transcendentals per a tots nosaltres. I és que, al final, si som aquí és perquè ens hi ha posat la gent del poble i perquè ens preocupem pels assumptes locals, sense defugir en cap cas el que fa al nostre ideari nacional i social. Malgrat això, diguin el que diguin, n'hi ha que ja els està bé que ens "entretinguem" en parlar de coses que no són del poble, perquè així ells van fent i desfent sense que ningú els digui res, mentre d'altres s'imbueixen en el debat sobre no sé quantes mocions polítiques d'àmbit nacional o internacional, confonent el ple municipal en un Parlament, com si en lloc de regidors fossim en realitat diputats o senadors.
 
Per això, ja fa dies que no trobo el moment de comentar la qüestió relativa al sistema de recollida d'escombraries, el Porta a Porta, l'incivisme galopant que creix sense control a Palau, la manca absoluta de control policial ni de cap mena i, finalment, l'aprovació i desplegament del Pla local de residus que fa un parell de mesos fou aprovat en el plenari municipal.
 
En primer lloc, és importantíssim destacar el canvi, l'aplanament, el reconeixement que els socialistes del nostre poble han acabat fent amb el sistema de recollida d'escombraries implantat per un govern liderat per nosaltres a l'any 2008. Sí. Els del PSOE palauenc i plegamaní, al final del seu mandat cap al maig de 2007, van decidir que en determinats barris i/o urbanitzacions, calia iniciar una recollida porta a porta d'algunes de les fraccions de les escomraries domèstiques. Quan vam iniciar el nostre mandat, vam adonar-nos d'aquell sistema pervers que, malgrat aconseguia publicitat sobre falses polítiques de reciclatge, provocava un augment indiscriminat de l'incivisme i que molts veïns de les zones afectades, optéssin per dipositar les seves deixalles en els contenidors o proximitat dels mateixos, ubicats al centre del poble, on en cap cas es pretenia implantar el sistema, convertint-lo en un veritable femer.
 
A partir d'aquí, l'aposta del nou govern, no per polèmica va deixar de ser efectiva i eficaç. Es va decidir desplegar un nou sistema porta a porta de residus orgànics i rebuig porta a porta, però per a tot el poble, mantenint-se la recollida dels envasos, cartró i vidre en els tradicionals contenidors. Aquí, malgrat la bona acollida de l'inmensa majoria de la població, no van faltar les crides al boicot, principalment procedents de l'entorn socialista, en aquells moments a l'oposició. Blocs anònims i no tant anònims, cridant a depositar les bosses d'escombraries davant la casa consistorial, davant els domicilis de representants electes del govern municipal, deixant residus al voltant dels contenidors i el que us volgueu imaginar i una mica més!
 
el cert però, és que amb l'ajuda de la gent, la col·laboració ciutadana i el transcurs d'un cert temps, es va evidenciar la mala fe d'alguns i es va imposar el seny i la voluntat majoritària de participar en un sistema que, en ben poc temps ens va portar a ser exemple a seguir per multitud de municipis arreu de la comarca i del país. És clar que, mai les coses són perfectes i que sempre hi ha qui no vol formar part d'una societat compromesa amb la sostenibilitat mediambiental i el reciclatge. Per això, recordo com, vam iniciar una campanya policial, a partir de l'aprovació, que jo mateix vaig liderar de forma consensuada amb la resta de formacions polítiques municipals de l'ordenança de Civisme, que va consistir en fer controls aleatoris amb policies de paisà i vehicles policials no logotipats, que va permetre sorprendre a una gran quantitat de persones incíviques a les que s'els va incoar el corresponent expedient administratiu sancionador. això va comportar una dràstica reducció de situacions d'incivisme com les que ara sembla que s'han tornat a posar en pràctica, sense que l'equip de govern tingui capacitat de reacció. I és que, em ve al cap una recent nota de premsa on es diu que s'iniciarà una campanya policial per lluitar contra l'incivisme relatiu al dipòsit de deixalles al carrer. És evident que es tracta només de fer bullir l'olla sense cercar solucions de cap mena. ens parlen dels enormes costos que provoca l'incivisme a les arques municipals. Però no especifiquen en què consistirà la campanya policial. es veu que es pensen que les persones incíviques actuaran com si res davant la presència d'un agent de la policia. el que cal és que aquests no s'adonin que prop seu hi haa un policia. Tant senzill com això. Però, clar, com que això és el que feien els altres, déu nos enguard de fer el mateix!
 
El millor de tot però, és que, finalment, els del PSOE palauenc s'han adonat de les virtuts d'aquest sistema d'escombraries. Després de molts anys de crítica, ara, amb una regidora en vies de conquesta per a les seves files, que creu en el sistema, no han tingut cap més remei que sucumbir a l'evidència i portar al ple un pla que vol arribar a reciclar en cinc anys un 80% dels nostres residus. Pensem que, en aquests moments estem reciclant el 75%. Per tant, només un 5% més en cinc anys no sembla un objectiu massa ambiciós. El més remarcable és que, gràcies a la "tossuderia" d'aquell regidor d'ICV anomenat Pedro Sánchez, que durant el darrer mandat va lluitar el que no està escrit per mantenir aquest sistema, el que va aconseguir és que finalment els socialistes no poguéssin fer una altra cosa que reconèixer els beneficis que comporta.
 
I, ara sí. ara presumeixen que som el segon municipi de la comarca i la província que més recicla, que la Unió Europea exigirà d'aquí a un parell d'anys que els municipis han d'arribar al 50% de reciclatge, quan nosaltres ja estem al 75%. Però, si alguna cosa és ben certa, és que no serà gràcies a ells. Serà, en tot cas, gràcies a un govern que, malgrat el desgast que li suposaria, va apostar de forma clara i decidida per aquest sistema. gràcies a un regidor d'ICV, Pedro Sánchez, que va creure també en l'aposta i va decidir seguir desplegant-lo..., i gràcies a una regidora (de Ganemos Palau) diuen que enn vies d'incorporació a les files socialistes, que aquest sistema ha acabat trionfant i imposant-se definitivament al nostre poble.
 
ens n'alegrem i molt que això sigui així. Que no ens enganyin però, amb falses campanyes policials, que no són. Ni tampoc ens expliquin no sé què d'una il·legal instalació de càmeres de vigilància. La solució la saben perfectament, perquè ja hi ha qui la va aplicar d'antuvi. Per tant, ara que ja estem tots convençuts posem-nos-hi i deixem-nos de romanços. Que la política, no és per anar boicotejant uns el que fan els altres. És per treballar en positiu i, si resulta que ho va iniciar algú amb qui no combregues políticament, només cal que reconeguis els seus mèrits i et dediquis a millorar el que hi ha!
 

Libre de virus. www.avast.com