divendres, 12 d’abril del 2019

PLA DE TURISME. UN NOU COMPROMÍS REALITZAT!

Durant el periode en el que vaig actuar com a Regidor de Turisme, a banda d’exercir també la direcció de les àrees de serveis socials, Solidaritat, Cooperació i Comerç, vaig tenir molt clar des del primer dia que, tot el que es refereix a la promoció turística del nostre poble, s’ha de fonamentar en quelcom que doni sentit a aquesta acció. Que no pot ser que anem prenent decisions aïllades, puntuals i concretes, que poden tenir molt bones intencions, però que en realitat no fan altra cosa que demostrar que no sabem ben bé cap a on anem en aquesta matèria.

 

Per això mateix, ja en el propi programa electoral de Convergència i Unió, amb el que vam concórrer a les eleccions ara fa quatre anys, ja vam incloure que el que ens calia fer davant de tot, era l’elaboració d’un Pla de Turisme que, mitjançant un autèntic diagnòstic o estudi de la nostra realitat, el nostre gran potencial turístic en molts àmbits, afegit al fet “miraculós” d’haver estat declarat Palau-solità i Plegamans per part de la Generalitat de catalunya com a Municipi Turístic des de 1998, fa necessari i del tot imprescindible disposar d’un Full de Ruta que marqui l’acció municipal per donar així resposta al que en aquest camp mereix la nostra vila.

 

Així, no només fou un compromís inclòs en el programa electoral de CiU l’any 2015, sino que també va esdevenir un compromís assumit per la totalitat de l’equip de Govern municipal, passant a formar també part del Pla de govern per al present mandat.

 

És evident que, amb els recursos i personal que disposa l’ajuntament, resultava molt complicat emprendre un treball tant acurat com el que comporta la realització d’un estudi amb el corresponent pla estratègic en matèria de Turisme. Per aquesta raó des del primer dia que em vaig decidir a iniciar els contactes i les converses pertinents amb l’àrea de Turisme de la Diputació de Barcelona amb l’objectiu d’aconseguir la seva ajuda i col·laboració. Després de cartes, trucades i correus electrònics diversos, fou a principis de l’any 2017 quan, després d’una reunió a la seu de la Diputació amb l’aleshores Diputat de Turisme i Alcalde de sitges, Miquel forn, vam obtenir el compromís que la Diputació es faria càrrec de contractar una empresa especialitzada que portés a terme l’estudi en qüestió amb la participació de representants polítics i de la societat civil palauenca i plegamanina, després que nosaltres presentéssim una petita proposta de projecte del que consideràvem necessari per al nostre poble.

 

Sabíem, com sabem, que Palau-solità i Plegamans gaudeix d’enormes atractius turístics que poden i han de despertar l’interès per a molts possibles visitants. Més, si tenim en compte la nostra proximitat amb una gran capital com és barcelona. Sabem de la importància i gran valor d’elements patrimonials com l’Església romànica de santa Maria de Palau-solità amb el seu retaule, la Comanda Templera de santa Madalena, el Castell de Plegamans, masies medievals prou destacables… o també l’existència de la Fundació Folch i Torres, la Torre de la casa Folch i el seu jardí noucentista, les escoles velles… El Parc de l’Hostal del Fum, amb el seu trenet amb miniatura, la Ronda Verda seguint el curs de la Riera de Caldes, algunes de les fonts que encara es conserven, arbres històrics…, i podria seguir amb un llarg etcètera. Però, a això cal afegir-hi la gran oferta en restauració i la possibilitat gens explotada que els nostres comerços puguin obrir en diumenges i festius.

 

Amb tot, la Diputació hi va mostrar un enorme interès, fins que a principis d’octubre de 2017, coincidint amb la nostra retirada del Govern com a conseqüència de la situació creada arran de la celebració del Referèndum del 1 d’octubre al nostre poble, s’ens va confirmar que la Diputació es faria càrrec del cost d’un estudi i pla d’acció corresponent com el que havíem sol·licitat.

 

A partir d’aquí, han estat diverses les ocasions en les que ens hem interessat en els plens municipals sobre l’estat en que es trobàven els treballs d’elaboració del Pla estratègic de Turisme, obtenint com a resposta que s’hi estava treballant amb gran intensitat. Efectivament, així era. Això mateix em va confirmar fa uns mesos el nou Diputat de Turisme, Miquel Samper, qui ha estat company de Grup comarcal en el Consell Comarcal del Vallès Occidental fins fa uns mesos. I no vull deixar d’expressar el més sincer agraïment a la Regidora Carmen Cabeza, qui em va substituir com a responsable de turisme a l’octubre de 2017, que ha mantingut l’interès en l’elaboració d’aquest Pla.

 

Ahir, finalment, diversos representants de la Diputació de barcelona i de l’empresa encarregada de l’elaboració del pla en qüestió, ens el van presentar en el Saló de Plens de l’Ajuntament. Un grandiós treball, analític, diagnòstic amb una proposta de pla d’actuació de cara al futur que es recull en un document de poc més de cent-vint pàgines.

 

Ara ja disposem de l’eina bàsica i fonamental per començar a treballar en quelcom que pot resultar apassionant pel nostre poble. Ara és quan el consistori sortint de les properes eleccions municipals que s’han de celebrar el 26 de maig, té els deures damunt la taula per posar-se mans a l’obra.

 

Què voleu que us digui. Que estic content que s’hagi complert amb un dels nostres compromisos electorals i de Govern. Un més de tants, encara que només forméssim part de l’equip de Govern durant poc més d’un any i mig.

 

Gràcies doncs, i que el proper Govern es prengui molt seriosament l’encàrrec que ja té damunt la taula per començar a treballar!