dilluns, 2 de maig del 2011

AVUI HEM COMENÇAT LA SEGONA EDICIÓ DE LA SETMANA DE LA MOBILITAT, I EL LLISTÓ ESTÀ MOLT ALT!


Es presenta el ‘Compromís per a l’ús de la bicicleta en les policies locals’ en l’obertura de la 2a Setmana de la Mobilitat

Demà, jornada encarada als cossos de seguretat, es convidarà els assistents a adherir-se al compromís, invitació que s’estendrà a totes les policies locals de Catalunya

L’obertura de la 2a Setmana de la Mobilitat, que se celebra a Palau-solità i Plegamans fins el proper dissabte, 7 de maig, ha servit per presentar i fer la signatura inicial del Compromís per a l’ús de la bicicleta als cossos de seguretat locals.

Els primers en adherir-se al compromís han estat Manuel Ruiz, en nom de l’Associació de Caps i Comandaments dels Cossos de Seguretat Local del Vallès Oriental i Occidental i de la Policia Local de Caldes de Montbui, i Xavier Virgili, en representació de la Policia Local de Palau-solità i Plegamans. El document, entre altres, estableix el compromís de generar estratègies per consolidar i expandir les unitats policials que utilitzin la bicicleta com a vehicle, així com aprofitar el seu ús per fomentar-la entre la resta de la ciutadania.

Obertura de la Setmana
Aquest matí ha tingut lloc l’acte d’obertura oficial de la 2a Setmana de la Mobilitat a l’Auditori de Würth Espanya, a Palau-solità i Plegamans. Hi han participat Joan Aregio, director del Servei Català de Trànsit; Ricard Font, director general de Transport i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya; Mercè Pla, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans; i Jaume Oliveras, regidor de Governació de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans. El periodista Jordi Bordas ha estat l’encarregat de presentar i conduir l’obertura de la Setmana.

Joan Aregio ha posat en relleu la importància de la celebració de la Setmana “per posar en comú les experiències que es duen a terme per millorar la mobilitat i per reflexionar sobre com millorar la seva seguretat i sostenibilitat”. En aquest sentit, el director del Servei Català de Trànsit ha recordat els avenços que s’han fet en matèria de mobilitat, per exemple en la seguretat, malgrat que encara hi ha camí per recórrer. “Els joves d’avui són més responsables pel que fa a la seguretat viària, ja que han millorat els índexs de sinistralitat en aquesta franja d’edat, que no és la que pateix més accidents, i això té molt a veure amb la millora de l’educació”, ha exemplificat.

Ricard Font ha subratllat que “les xifres pel que fa a la seguretat i a l’ús del transport públic diuen que s’avança pel bon camí per cal obrir debats i reflexions sobre si es pot millorar més la mobilitat i com fer-ho”. Per la seva banda, l’Alcaldessa Mercè Pla ha agraït la participació i la col•laboració dels ponents i dels assistents i ha deixat palès que “tothom ha de tenir una actitud responsable pel que fa a tots els aspectes de la mobilitat i ha de ser conscient que s’han de canviar hàbits i actituds per tal que sigui sostenible”. Per últim, el regidor Jaume Oliveras ha reconegut “l’esforç de la Policia Local del municipi per dur a terme accions d’educació viària, per donar suport en el disseny i implementació del carril bici del municipi i organitzar la 2a Setmana de la Mobilitat, cosa que demostra la utilitat de l’edició anterior”.

Noves tendències
Després de l’obertura, ha arribat el torn de les primeres ponències d’aquesta Setmana, que s’ha fixat l’objectiu de reflexionar i intercanviar experiències sobre la mobilitat des d’un punt de vista transveral i multidisciplinar. Avui s’ha celebrat una Taula Rodona sobre noves tendències en la mobilitat. Els ponents, que han exposat qüestions molt diverses sobre aquest aspecte, han estat Ole Thorson, president de l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit, consultor en mobilitat i professor de la Universitat de Barcelona; Alfred Rodríguez Picó, meteoròleg i presentador de televisió a BTV; Xavier Almirall, cap de l’Oficina del Pla de Seguretat Viària del Servei Català de Trànsit; i Soledad Román, directora de la Fundació Roger Torné.

Propera jornada
Demà, dimarts 3 de maig, tindrà lloc la jornada La Policia Local i la Bicicleta, dins el marc de la 2a Setmana de la Mobilitat. En primer lloc es posaran sobre la taula reflexions al voltant de la següent pregunta: L’ús de la bicicleta a la Policia Local: oportunitat o moda?. Provaran d’oferir respostes en Manuel Ruiz, president l’Associació de Caps i Comandaments dels Cossos de Seguretat Local del Vallès Oriental i Occidental, i Xavier Virgili, Inspector en Cap de la Policia Local de Palau-solità i Plegamans. Després, es farà una Taula Rodona per posar de relleu experiències diverses i reflexions en aquest camp. Per últim, es farà una pedalada BTT per a policies per l’entorn rural i agrícola del municipi i un dinar de germanor d’agents. A més a més, s’oferirà l’adhesió al Compromís per a l’ús de la bicicleta als representants de cossos de seguretat que assisteixin a la jornada.