dilluns, 9 de gener del 2012

LA TAXA TURÍSTICA I ELS SEUS POSSIBLES EFECTES AL NOSTRE POBLE

Hi ha moltes persones que desconeixen el fet que Palau-solità i Plegamans fou declarat oficialment, cap a mitjans dels anys noranta, MUNICIPI TURÍSTIC. Aquesta declaració, molts es pregunten què suposa en realitat. Doncs, comporta moltes aventatges i drets, però també moltes obligacions, com per exemple, l'obligatorietat de disposar d'un gran nombre de plans d'emergència tant a nivell general com més específics com el d'incendis, inundacions, de moviments sísmics...., i d'altres que podem analitzar en una altra ocasió; i que normalment són exigits a poblacions que superin els 20 000 habitants.

Que poguem tocar en el dia a dia, ser un municipi turístic vol dir, que aquest poble disposa d'uns atractius turístics importants que el fan diferents a d'altres localitats i que, per tant, atrau a moltes persones a visitar-lo. I això es tradueix, per exemple, en que tots els comerços de Palau-solità i Plegamans puguin obrir els seus establiments tots els diumenges i festius de l'any a excepció del dia de Nadal, cap d'any, l'u de maig i l'Onze de setembre. La resta de diumenges i festius està perfectament permès que obrin les seves portes al públic. I és que, pensem que ni Barcelona disposa d'aquesta qualificació a excepció del recinte del Maremagnum.

Moltes vegades ens hem preguntat per la raó de l'existència d'un regidor de Turisme al nostre consistori: durant l'anterior legislatura en David zambrana, ara en Miquel Rovira, abans en Josep Maria castany.... I és clar, sobre el que cal pensar i incidir és sobre quina feina real de promoció de la nostra vila s'ha realitzat fins ara. I, que jo conegui, sé perfectament com la Fira Palau que l'associació de comerciants organitza cada any a principis d'octubre, s'ha convertit i consolidat en un clar atractiu comarcal, sé com l'anterior govern va obrir el Mercat Medieval de la primavera al comerç local i com la va convertir en un autèntic reclam turístic a nivell de Catalunya, sé com, també durant l'anterior legislatura vam entrar a formar part de l'associació XATIC de Turisme Industrial de Catalunya, així com algun altre esdeveniment com el fora stocs del mes de juny.

Però, penso que comença a ser l'hora de pensar en iniciatives que promoguin l'interès de la gent del país per visitar aquesta vila. Hem de treballar per aconseguir que el nostre patrimoni cultural, paisatgístic, comercial..., esdevinguin un autèntic pol d'atracció per a que la gent valori Palau-solità i Plegamans per tots aquests inpuds, però també per la seva gastronomia, la seva oferta en recorreguts naturals, les nostres fonts, el Parc de l'Hostal del Fum, la ronda Verda, el castell de Plegamans, l'església de santa Maria de Palau-solità, la comanda templera de santa Magdalena que l'anterior govern va aconseguir salvar de la més absoluta ruïna, el Forn del vidre, can Malla, can Cortès, can Falguera, la zona comercial del centre, i un llarg etcètera sobre el que cal treballar, millorar i consolidar.

Tot plegat m'ha vingut al cap a ran de la recentment aprovada pel govern de Catalunya en els pressupostos del 2012 que s'han presentat al Parlament: Taxa Turística. I és que, aquesta, entre altres molts objectius, en un 25% del que es recapti s'ha de destinar als municipis declarats turístics.

en conseqüència, tenint en compte que el nostre poble disposa d'un grandíssim atractiu turístic, encara per explotar, cal que, des d'ara, i sobre tot des del govern municipal, es comencin a emprendre iniciatives encaminades a millorar en aquesta matèria i poder-nos beneficiar dels ajuds que, de ben segur, algun dia podrem disposar provinens d'aquesta taxa que ja disposen pràcticament tots els països de la Unió Europea menys l'estat espanyol. taxa que recordo com en el meu propi partit ja s'ha anat discutint congrés rere congrés des de principis dels anys noranta i que gaudia d'una denominació més peculiar: Impost de sujorn!