divendres, 27 d’abril del 2012

PLE ORDINARI D'ABRIL 2012

Ahir va tenir lloc la celebració del ple ordinari corresponent al mes d'abril. El resum podria ser tranquil·lament el següent: seguim instal·lats en la més absoluta inoperància, no s'avança en res, punts sense cap substància i avorriment general. Sí que, pretenen, com sempre us dic, entrar en grans debats sobre qüestions que no ens correspon a un ajuntament tractar, però que, com sempre fan actuant com una autèntica oposició a l'oposició, només cerquen el desgast de l'adversari polític i així es poden mantenir sense fer cap inversió nova, servei nou, etc. I així és com hem passat un any, i així seguirem els tres propers que resten de legislatura.
 
en primer lloc, es proposava l'aprovació d'una modificació de crèdits que consisteix en incorporar al pressupost d'enguany poc més de 362 000 euros provinents de l'estalvi de l'any 2011. D'aquesta manera complementen partides de manteniment, augmenten la despesa per energía elèctrica, després que nosaltres la reduíssim d'una forma sensible, aporten el 10% per a la urbanització de la zona de la Serra de can Riera, que entenc es deuen haver ben assegurat de la seva plena legalitat, i d'altres de ben poca transcendència. Sí que em va cridar l'atenció la previsió d'increment en més de 42 000 euros per a despeses d'assessorament jurídic per a Urbanisme. Entenc, que en lloc de fer com l'anterior govern i incloure en el pressupost la contractació d'un bufet d'advocats per a l'assessorament en general del consistori, han preferit fer-ho més d'amagatotis i així poder contractar, per exemple, a l'exdiputada dICV Dolors Clavell o a l'ex-conseller, també d'ICV, Salvador Milà; sí aquell que passejava la família amb helicòpter per poder conciliar la vida familiar i laboral! O, no s'entén un petit increment en la partida de Serveis Socials quant en realitat del 2011 van sobrar més de 130 000 euros que no han volgut utilitzar.
 
Això sí, per posar una rajola o arreglar una tapa de clavegueram posaran quinze o vint tanques durant tres o quatre setmanes, i així semblarà que estan fent vés a saber quina gran obra.
 
Va resultar interessant observar com portàven a aprovació un reconeixement extrajudicial de crèdits per uns interessos d'un crèdit de l'any passat. Si això no és falta de previsió, ja em dirà què ho és! I ara recordo com la regidora Marcuello, en casos de reconeixement d'aquests tipus, però per factures presentades fora de l'exercici que pertocava, com s'enfurismava i demanava fins i tot la dimissió del regidor Albert Font! ara es tracta d'interessos, i l'interventor ha fet bé de portar-ho al ple i deixar així en evidència als responsables polítics.
 
Un altre punt important del ple, fou el destinat a donar compte de l'informe emès per la Diputació en relació a l'aplicació del decret de l'IBI del govern central. Recordeu que CiU vam presentar una moció al respecte a fi d'aconseguir que l'IBI no pugés al nostre poble donat que la situació econòmica del consistori no es trobava en la necessitat que sí tenen la majoria d'ajuntaments? Doncs l'informe ja ha arribat i diu, donant-nos plenament la raó, que sí es pot compensar la pujada acordada pel govern Rajoy de tal manera que no s'incrementi aquest impost a Palau. Però que, en tot cas, això només podrà aplicar-se a partir del proper any 2013. doncs bé, alegrem-nos del que hem aconseguit, exigim al govern municipal que actüi en conseqüència de cara a l'any vinent i, com va demanar el regidor Enric Feitó, exortem a l'actual govern a que destini els més de 400 000 euros que aquest increment suposarà per a les arques municipals al 2012 a inversions i no a seguir tapant forats o a despesa corrent com ens tenen acostumats.
 
A partir d'aquí, poca cosa. Que si una modificació de la fitxa de treball de l'arquitecte municipal a fi que pugui portar a terme tasques de comandament de l'àrea de Serveis territorials, que si el nomenament de representants dels comerciants i entitats esportives al Consell municipal de Comunicació i un representant de les associacions de veïns, com nosaltres ja vam demanar el mes passat, al Consell municipal de Seguretat Ciutadana; que si una moció per homenatjar a la traspassada recentment escriptora Teresa Pàmies, a la que vam donar suport després que hagin hagut de reconèixer els errors comesos en la proposta portada al ple del mes de març, una moció de la plataforma Groga Palau sobre la qualitat de l'ensenyament, retallades i demés, una moció d'ICV sobre l'escola de can Periquet per urgència i una moció del PP sobre Eurovegas.
 
Ja veieu. Sí que, en quant a la moció contra Convergència i Unió de la plataforma, vam assistir a un autèntic míting de final de campanya per part de la regidora Carmen Cabeza, enorgullint-se de com el tripartit havia deixat aquest país. I, pel que fa a la proposta d'ICV sobre can Periquet, només ens volem reiterar des de CiU en el nostre més explícit suport al projecte d'Institut-escola que sempre hem defensat. Però no caurem en la trampa del populisme barat, de la demagògia, d'aprofitar qualsevol excusa, com és una resolució tergiversada del Parlament de Catalunya per intentar-nos posar en evidència. Nosaltres hem deixat molt clara la nostra postura i posicionament, seguirem treballant a fi d'aconseguir que aquest centre esdevingui un institut-escola per a nens i nenes de tres a setze anys, però no ens trobaran en debats estèrils que no cerquen els interessos de la comunitat educativa afectada sino únicament l'atac i el desgast al que ells consideren els seus enemics polítics. Però, com que s'els veu prou el llautó, no val la pena esmerçar-hi més esforços dels necessaris per explicar el que va passar sense més.
 
I el proper mes, seguirà!