dilluns, 10 de desembre del 2012

QUE SANTA LLÚCIA ELS CONSERVI...., LA MEMÒRIA!

sortim dels dies festius marcats per la Puríssima i el dia de Sant Nicolau, ja que la Constitución Española, ja no ens mena a cap celebració. I al final del pont, els dies 8 i 9 ha tingut lloc la tradicional Fira de Santa Llúcia al nostre poble.
 
Gran participació, més animació, comerciants, particulars, entitats, escoles, forasters i no tant, han fet que aquesta fira s'hagi consolidat més si cap.
 
Fa molts anys que es ve celebrant aquest mercat de Nadal. Uns anys amb més parades i d'altres amb menys. Recordo les primeres vegades al Parc Onze de setembre, Plaça de la Vila i carrer Estació, en un intent de fer Centre de quelcom poc accessible i mal engiponat.
 
Després va venir la fase d'ubicar-la a la Porxada de cal Estruch, amb prou èxit però amb un aire certament tirant a desangelat.
 
L'impuls definitiu vingué de la mà de l'anterior govern municipal, després d'haver creat un autèntic centre de vianants a Palau-solità i Plegamans fent zona lliure del trànsit rodat tot el perímetre de la Plaça de la Vila amb els carrers Anselm Clavé, Estació i Camí Reial.
 
Ara fa exactament dos anys, encara en la darrera fase d'obres de la gran adequació del centre del poble, es va optar per traslladar el mercat o fira de Santa Llúcia a aquest indret. I, des del primer moment, ja es va veure que això seria un autèntic pol d'atracció per a les persones no només del poble sino d'arreu de la comarca.
 
Després de dos anys que aquell govern apostés decididament per ubicar aquest certàmen en el centre, hom ha de reconèixer l'èxit de l'aposta i que això ja no té marxa enrera.
 
Però, convé, i molt, fer memòria. Fer memòria de tot el que van arribar a dir i criticar els qui ara governen sobre les obres de vianantització del centre de la vila. Que si s'enrajolaven carrers, que no es podia tallar al trànsit aquells carrers, qe calia tornar-hi a fer circular els vehicles i deixar-hi estacionar...., que allò més que un centre semblava un desert o un cementiri....
 
I moltes més afirmacions que caldrà anar recordant. Tant que van arribar a dir i criticar, que ara, a vegades en excés, no paren d'organitzar-hi tot tipus d'activitats: fires, mercats, concerts, sopars, el que faci falta!
 
Però, no volien tornar a fer-ho transitable? No deien que hi volien tornar a deixar aparcar? No deien que allò era una zona desèrtica? Ahir moltes de les persones que es passejaven i compraven per les parades ho manifestaven amb rotunditat: Com és que ara, aquests que tant ho criticaven, ho organitzen tot aquí?
 
La resposta és òbvia, i no només cal que Santa Llúcia ens conservi la vista, sino també la memòria!