dijous, 9 de maig del 2013

0,016%?

Aquesta és la dada. No sé d'on l'ha tret, però, l'Alcaldessa, Teresa Padrós, en unes declaracions a Ràdio Palau el passat dimarts va manifestar que no entenia les raons per les quals CiU i ERC havien votat en contra de l'aprovació inicial del POUM. Va demanar explicacions públicament pel fet d'haver-nos oposat, segons ella, al 0,016% del POUM. La veritat és que, aquelles declaracions em van provocar una barreja de sentiments entre gràcia i llàstima. Però, no cal pas capficars-hi massa.
 
Just ara, acabo d'escoltar en directe el debat de l'emissora municipal que es produeix un cop al mes. Estic perplex, asturat i sense saber què dir, després d'escoltar la manera com el representant d'ICV manifestava sense complexos disposar de conexió directa amb els propietaris de can Manén i de negar-se d'una forma expressa a donar cap tipus d'explicacions sobre el canvi de qualificació urbanística d'aquella finca i la seva desprotecció patrimonial.
 
Mireu, de tot plegat, els qui han de donar explicacions no som nosaltres. Els qui s'han d'explicar, sobretot, són els socialistes, amb qi s'havia assolit un gran acord global pel que fa al POUM en general, i també en quant a la qualificació d'aquesta i d'altres finques així com tot el que es refereix a la necessitat de subscriure determinats convenis urbanístics amb alguns propietaris per acabar amb problemàtiques fins ara insalvables i evitar així, situacions tant i tant complicades com les que s'han donat en barris com el de Montjuïc.
 
en el ple es parlava d'un 95% d'acord entre tots els grups polítics. Hi va haver qui defensés que una mica menys. Ara l'alcaldessa parla del famós 0,016%. No han entès res! No és de percentatges del que es tracta. No cal voler ridiculitzar qüestions que són de principis i no pas de tants per cent.
 
De can Boté, només vam dir que consideravem imprudent desprotegir un immoble que estava en el catàleg de patrimoni, considerant que és propietat d'una promotora i que forma part del sumari judicial seguit als jutjats de Sabadell amb la denominació de Cas Mercuri. Només hem dit això. Però, aquesta i alguna altra desprotecció patrimonial es justifica afirmant que han atès les peticions dels propietaris. Ja em direu quin patrimoni acabarem podent conservar si, senzillament, s'atenen les peticions dels propietaris en el sentit que la seva casa modernista, noucentista o el que sigui, volen que sigui descatalogada ja que el seu interès està en construir-hi pisos!
 
En relació a can Manén, fou ja causa del trencament d'un govern entre PSC i ICV al febrer de 2007 doncs aquests últims hi van votar en contra. Aquesta finca estava en el catàleg de patrimoni, la contemplava la pròpia Diputació de Barcelona com a bé a protegir. Els seus propietaris reconeixen davant el jutge que van comprar aquesta finca i la zona verda per poder-hi construir. El PSC, CiU, ERC i PP estaven absolutament d'acord amb aquesta protecció i catalogació. Només ICV s'hi mantenia radicalment en contra per raons que mai han explicat d'una forma raonada i fonamentada.
 
Ara, només per poder mantenir un govern que cada dia grinyola més, PSC canvia el seu criteri i els vota a favor aquesta desprotecció que, a ulls de tothom, només respon a interessos especulatius.
 
Qui ha de donar explicacions, per tant, no som pas nosaltres. I és evident que no es tracta de percentatges, sino només de principis i coherència. Nosaltres som on érem en l'acord assolit. qui ha canviat és el PSC, i no sé si ho ha fet en un 5 o en un 0,016%, però el cas és que ho ha fet. Que s'expliquin ells!