dimecres, 17 de febrer del 2016

INCONGRUÈNCIES

Sento molt a parlar darrerament, tot sigui dit, en cercles força reduïts, de la crisi interna a la formació política Ganemos Palau i la seva possible afectació al funcionament del Govern municipal. Algun representant de formacions a l'oposició, m'ha preguntat més d'un cop com està el tema de Ganemos, si es retiren del govern, si només és un el que marxa i l'altre es queda, si què farem si marxen tots dos, ja que la suma de PSC i CiU no arriba als nou regidors/es necessaris per a la majoria absoluta, etc.
 
I, és clar, arribats a aquest punt, crec que val la pena fer algunes consideracions, sempre expressant el meu més absolut respecte per a tots els grups polítics i sobretot per a les persones. De problemes, crisis o el que sigui en política, tothom n'ha tingut, en té o en tindrà en algun moment. Allà on hi hagi un col·lectiu de tres persones o més, en molts casos acaba comportant l'existència de discrepàncies que, segons com s'interpretin, ens portaran a concloure que s'està produïnt una crisi. I si això ho traslladem al terreny polític, no cal que us digui com es pot arribar a exagerar qualsevol situació d'aquesta mena.
 
En primer lloc, cal que tinguem molt clar que el dia 12 de juny de 2015 dues formacions polítiques del poble (PSC i CiU que van ser les més votades a les eleccions municipals del dia 24 de maig) van subscriure un pacte o acord d'investidura i governabilitat per als quatre anys del present mandat. Així, un cop signat i presentat al poble, ambdues formacions van manifestar públicament que totes aquelles formacions que expressessin la seva conformitat amb els trenta-tres punts d'aquell acord i es volguessin sumar al Govern, serien molt benvinguts a treballar de forma conjunta per Palau-solità i Plegamans. Tant és així que, en data 19 de juny els dos regidors de Ganemos Palau van manifestar la seva plena adhesió al pacte subscrit entre PSC i CiU, i sense tocar ni un punt, ni una coma ni una lletra d'aquell acord, es van sumar a l'equip de Govern municipal.
 
Cal dir, que en les converses mantingudes amb el cap de llista de Ganemos, José Luís Heras, fins aleshores mantenia públicament l'afirmació que la seva era una formació equiparable a una Agrupació d'electors o grup d'independents, sense cap mena de vinculació a cap partit i amb total independència en el seu funcionament a través del que ell anomena un "Consejo Ciudadano". I és així que ambdós regidors, José Luís Heras i Luísa Fernández, van ostentar per delegació d'alcaldia les àrees de Participació, Transparència, Cooperació i Solidaritat ell, i Medi Natural i Gestió Ambiental i de Residus ella.
 
Com hom pot imaginar, entre ocupar la Regidoria i passar el mes d'agost, un cop familiaritzats amb cadascuna de les àrees, va ser pel setembre quan el ritme de treball es consolida i engega definitivament.
 
Però, sorprenentment, a finals de novembre el regidor Heras informa a la resta de l'equip de govern que la regidora Fernández havia de deixar el seu càrrec com a regidora, doncs, el Consejo Ciudadano havia considerat que la tasca que aquesta portava a terme no cumplia amb les espectatives creades. I, com no podia ser d'una altra manera, la sorpresa fou total i absoluta, però sempre expressant el nostre respecte per les decisions i situacions per les que atravessen els altres. El cas però, és que, ni jurídicament ni en les formes emprades es podia fer fora a l'esmentada regidora per allò que l'acta de regidor, ens agradi o no, és personal i intransferible. Les pressions perquè fos el govern qui fés fora a l'esmentada regidora no es podien atendre. El Sr. Heras va plantejar la possibilitat de deixar, ambdós regidors del seu grup i de forma temporal el govern fins que el seu partit a nivell estatal no hagués resolt definitivament aquesta qüestió. Però, arribats al darrer ple de gener, tenim constància de l'expedient obert a nivell de Ganemos estatal sobre la crisi de Palau, i és per això que optem per esperar la seva definitiva resolució. I, és aquí quan el regidor Heras decideix causar baixa en el govern, i restem ara pendents del tancament d'aquest expedient a fi de conèixer si Ganemos decideix expulsar a algun d'ambdós regidors o a tots dos, per així actuar en conseqüència donat que l'acord de sumar-se al Govern és de la formació Ganemos.
 
Amb tot, cal dir que si inicialment Ganemos semblava un grup d'electors independents no sotmesos a cap formació d'àmbit superior, ara s'ens evidència que sí pertanyen a una formació estatal. Però, per si amb això no n'hi hagués prou, resulta que, havent negat de forma constant i sistemàtica, que tampoc tenien res a veure ni pertanyien a Podemos, Podem, resulta que en el darrer ple el regidor Heras, a banda d'anunciar que ell personalment marxava del Govern, s'expressava, i així consta en l'acta del ple, com a Podemos.
 
Per tant, totes i tantes incongruències com es vulguin, que, en tot cas, no han afectat el funcionament del Govern, al menys pel que es refereix a les àrees dels signants inicials del pacte de Govern, PSC i CiU, ni tampoc a la regidora Fernández qui, al menys jo, considero que està treballant d'una manera prou òptima i satisfactòria.
 
Som els primers interessats en que es resolgui d'una vegada, en la direcció que sigui, però que es resolgui, la problemàtica de Ganemos. Però, són ells i els seus superiors qui ho han de fer. Als altres que no ens hi fiquin, que de feina en tenim molta i considero que l'estem fent molt bé.
 
Avui presentarem als mitjans el Pla de Govern per a tot el mandat, que no fa altra cosa que desenvolupar els trenta-tres punts subscrits el 12 de juny passat, i en el que també hi han treballat els dos regidors de Ganemos. Si no s'ha presentat abans ha estat pel respecte que hem tingut per la problemàtica descrita. Però, com que el que volem és treballar amb el full de ruta que ens hem marcat, nosaltres anem passant a l'espera que qui sigui resolgui els seus problemes!

Este correo electrónico se ha enviado desde un equipo libre de virus y protegido por Avast.
www.avast.com