dilluns, 12 de setembre del 2011

DIADA DESCAFEINADA A PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS


Ahir, Diada Nacional de Catalunya, va tenir lloc, com cada any, l'acte institucional organitzat per l'ajuntament al parc Onze de Setembre. Un acte sòrdid, mal organitzat, amb poca assistència de vilatans, caòtic en certa manera. Però, tot i això es va mantenir la mateixa estructura d'acte que s'havia implantat en els darrers anys: Inici amb música tradicional catalana interpretada de forma esplèndida pel Combo de l'escola Municipal de Música, enlairament de la senyera per part de dos agents de gala de la Policia Local acompanyada del toc de la tenora amb el cant de la Senyera, ofrena floral al monument de Rafael de Casanova per part de la Corporació en ple, tot i que la confusió ja es va crear fent sortir als portaveus dels grups municipals havent-se d'afegir la resta de regidors/es amb posterioritat sense ordre ni concert; a partir d'aquí el càos: van voler fer desfilar a totes les entitats del poble que s'hi van avenir, una per una, sense tenir en compte que algunes que havien confirmat la seva assistència no hi van anar; això sí, una per una amb foto amb l'Alcaldessa. Posteriorment, ofrena dels diferents partits polítics, inclosos els que no tenen representació, (ja veurem com s'en surten el dia que apareguin plataformes xenòfoves i d'altres invents), essent la de Convergència i Unió l'ofrena amb una major pressència de militants; i parlament de l'amic Jordi Bachs en representació de l'Associació de Comerciants del municipi amb motiu dels trenta anys de fira Palau i dels divuit de la seva constitució com a persona jurídica. Gran parlament d'en Jordi qui, després de repassar l'activitat i història de l'entitat dels comerciants palauencs, va fer una agraïda exaltació patriòtica i important defensa de la nostra llengua. Per cert, això de voler donar protagonisme a les entitats i al que es coneix com a societat civil, era quelcom que ja vam implantar des de l'anterior govern: fins ara havia intervingut les entitats quatre Pins, Patronat de Sant Isidre i l'Agrupació Sardanista.

Finalment, actuació de gran qualitat del grup d'havaneres local els escamarlans i tancament amb sardanes interpretades també pel Combo de l'escola municipal de música.
La peculiaritat fou la inexistència de discurs de la màxima autoritat del municipi, donant mostres del seu més absolut desinterès per tot allò que fa referència a qüestions de reivindicació nacional. Al final de l'acte interpretació de l'Himne Nacional de catalunya i copa de cava.
Un acte que, ningú tenia cap lloc estipulat, on no hi havia ordre ni concert a l'hora de col·locar-se regidors i entitats i sensació que l'acte es feia ben bé perquè tocava i poca cosa més. això sí, només va lluïr la bandera catalana al balcó de la casa consistorial, i em consta la feinada que va tenir la gent d'ICV per aconseguir que es retirés, només per un dia, la bandera espanyola del balcó. Si no s'hagués fet així, s'hauria incomplert amb el mandat aprovat en el seu dia pel ple de l'Ajuntament i per tant per la majoria de forces polítiques de Palau-solità i Plegamans.

Caldrà continuar treballant per recuperar la dignitat d'aquest acte en els anys successius, i que la solemnitat faci que la Diada esdevingui NACIONAL, i no un simple tràmit per a quedar bé.

ara, només ens queda demostrar la nostra gran força, la força de la gent, en la concentració a favor de l'actual model lingüístic català i la immersió lingüística a l'escola. Per això cal que assistim en massa a la concentració que aquesta mateixa tarda tindrà lloc davant mateix de l'Ajuntament tal i com passarà a tots els pobles i ciutats de Catalunya.