divendres, 25 de maig del 2012

MERCAT MEDIEVAL A LA BAIXA

Al llarg d'aquest cap de setmana del 26 i 27 de maig, torna al nostre poble, organitzat per l'Ajuntament, i com sempre amb la col·laboració de les diferents entitats del municipi, el Mercat Medieval.
 
Com sabeu, aquest certàment, que fins al 2007 fou quelcom aïllat als voltants del castell de Plegamans, fet d'esquenes al poble i del que només en treien profit l'empresa contractada per a la seva organització així com els diferents paradistes, artesans,etc., cap d'ells del poble; es va transformar en quelcom molt més important, arrelat, consolidat i profitós al llarg de l'anterior legislatura.
 
El govern liderat per CiU va entendre des del primer dia que aquesta fira o mercat no tenia cap sentit si el poble, els nostres comerciants, restaurants, etc, no s'en podien beneficiar, a més de poder servir d'aparador de la nostra riquesa social i cultural.
 
Per això es va produir el gran canvi en la concepció del Mercat medieval, fent que la fira no es circunscrivís només a la petita zona dels voltants del castell sino que també ocupés tota la baixada fins a la mateixa avinguda Catalunya. Aquesta darrera via que constitueix la carretera que passa pel centre del poble, sempre s'ha reivindicat com un carrer més de la vila, i l'anterior govern va aconseguir demostrar que, també la vida social, comercial i cultural del poble pot concentrar-se en un moment donat en aquest lloc, tal com passa en tants i tants pobles de la geografia catalana. Així l'ocupació de la carretera va provocar que aquesta fira assolís una dimensió mai vista fins ara consolidant-se com la més important que es fa als vallesos a hores d'ara.
 
Sabuda és l'oposició expressada pels partits que avui ocupen el govern municipal a aquell model de fira. Malgrat tot van decidir consultar als comerciants afectats si preferien la ocupació de l'Avinguda Catalunya o una altra ubicació, obtenint com a resposta que la inmensa majoria es decantaven per seguir tallant la carretera com en els darrers anys. Però, hi va haver tres comerços en contra; i com que l'actual govern havia de trobar alguna excussa per no seguir fent el d'abans, ha decidit retornar al vell format.
 
Les pressions dels comerciants, restaurants i entitats, han fet que s'hagi volgut trobar una solució intermitja. Així, no es tallarà la carretera, i per tant no tindrà el mateix ressò que abans; sí que s'ocuparà tota la baixada del castell, i els comerços del poble es concentraran a la nova esplanada de can Linares, també coneguda com el Mirador de Plegamans. Sí aquella esplanada que ara els sembla tan bé però que tant van criticar en el moment de fer-la!
 
El que passa, és que correm el perill de deixar als nostres comerciants, entitats i restaurants del tot aïllats a l'esplanada en qüestió, i que la gent no hi acabi d'arribar un cop hagi visitat l'entorn medieval.
 
Desitjo sincerament que segueixi essent un èxit la fira medieval, i que les simples ganes d'anar en contra del que va fer el govern anterior no suposi el seu declivi.