divendres, 11 d’abril del 2014

L'ANHEL D'UNA BIBLIOTECA MUNICIPAL

Els qui, com jo, rondeu els cinquanta i per tant, heu viscut amb més o menys intensitat la Política municipal des de les primeres eleccions democràtiques ara fa trenta-cinc anys, recordareu algunes promeses electorals més o menys coincidents en els programes de les diverses formacions polítiques que han anat presentant-se a les eleccions. I és que, durant els anys vuitanta i principis dels nouranta, tots els programes electorals, fossin del partit que fossin, proclamaven que, en cas de guanyar les eleccions construïrien una pista d'atletisme municipal amb tots els seus elements i equipaments. A partir de la segona meitat dels nouranta, i fins a les eleccions del 2007, tothom prometia la construcció d'una piscina municipal. Com que CiU ja ho tenia tot lligat per a fer-la durant la present legislatura, ningú, excepte CiU, va incloure en el seu programa la construcció d'aquest equipament tant necessari, i que, donades les actuals circumpstàncies i a l'haver deixat passar l'oportunitat per part de l'actual govern, es tardarà molt, però que molt, a disposar dels elements favorables que ho facin possible.
 
Ara però, tothom parla de la necessitat de construir una, (molt necessària) Biblioteca municipal, ja que l'actual no compleix cap dels requisits mínimament exigibles per a funcionar com a tal amb certes garanties de funcionalitat, utilitat i eficàcia. I, en aquest sentit cal dir, que a les darreres eleccions del 2011 només dues formacions van incloure aquesta promesa electoral en el seu programa: CiU i PSC-PSOE. A les properes podriem fer una aposta per saber qui s'atrevirà a no incloure-ho en el seu programa. Des de l'anterior govern liderat per CiU, i amb en Miquel Truyols d'ERC com a Regidor de Cultura, es van portar a terme tots els estudis, treballs i reunions prèvies amb la Diputació de Barcelona per tal d'engegar definitivament un projecte de Biblioteca municipal homologable per part d'aquella institució provincial, s'havien explorat les diferents possibilitats, equipaments preexistents, terrenys de titularitat municipal, etc. I foren diverses les possibilitats plantejades i prou factibles com perquè al llarg de la present legislatura s'hagués portat a terme.
 
El passat dia 3 d'abril, en una entrevista a Ràdio Palau al Regidor Abascal, qui actualment s'ocupa, com a regidor de Projectes, només de la famosa pista semicoberta a construir al costat del pabelló Maria Víctor, afirmant que la gran prioritat de futur per al poble és la construcció d'una biblioteca en condicions adequades com per a que fos homologada i així, pogués entrar a formar part de la Xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona.
 
I, un que té una certa memòria, es posa a repassar papers i topa amb el programa del PSOE de Palau per aquesta legislatura. Els socialistes palauencs, coneixent la inviabilitat de la proposta, perquè nosaltres mateixos els hi haviem reiterat en multitud d'ocasions, prometien construir una Biblioteca municipal a l'antic CAP. Sí, al lloc on, al cap de quatre dies, hi van ubicar l'anomenat Centre Cívic, que no per necessari, podia haver-se ubicat en qualsevol altre dels equipaments encara ara disponibles.
 
La Diputació, ja fa cinc anys havia informat que l'antic CAP no cumplia amb cap ni un dels requisits indispensables per a ubicar-hi una biblioteca. Doncs, ells, que en saben molt, i diria que aquesta era l'única promesa que feien, seguien insistint en prometre que allà hi col·locarien la seva biblioteca! I ara, hem de sentir al regidor per la Ràdio dient que està cercant un lloc adequat per a la seva ubicació,(al final han topat amb la realitat),que han iniciat contactes amb la Diputació a aquests efectes, i que "tal dia farà un any"!
 
Si ho sabessin treballar bé, aconseguirien que la Diputació construís l'equipament i l'Ajuntament només hi hauria de posar el terreny; però, cal que ens mantinguem a l'aguait per saber com evoluciona tot plegat.
 
Finalment, ja que parlo de la Biblioteca, em ve de gust recordar que vaig ser jo mateix, com a Regidor de Cultura entre 1991 i 1993, qui va dirigir el trasllat de l'antiga biblioteca  ubicada en un local de planta baixa dels blocs de pisos que tots coneixiem com de la Caixa Sabadell al carrer Dom Bosco, de poc més de trenta metres quadrats, a l'actual de la primera planta de can Cortès. Aquella antiga minibiblioteca que tan bé havia dirigit el malaurat i il·lustre Lluís Ventura, que es va crear arran d'una donació d'un altre il·lustre estiuejant com era en Joaquim Senties Tarré que va fer una primera donació de dos mil volums, la vam traslladar a un lloc molt més digne per a una població de poc més de set mil habitants. Per cert, a la sala de lectures de l'actual biblioteca s'hi pot veure a l'entrada una placa en record d'en Joaquim Senties que jo mateix vaig encarregar a la ceramista palauenca Núria Soley. I aquella és la biblioteca que encara avui tenim, que no dona un adequat servei a una població com Palau-solità i Plegamans, però de la que n'estic encara orgullós per haver estat l'artífex del seu trasllat i millora amb contractació d'una bibliotecària professional inclosa. Encara guardo el carnet de la biblioteca amb el número 1. I espero amb candeletes el govern que finalment s'hi posi de veritat a construir un equipament tant i tant necessari!
 



This email is free from viruses and malware because avast! Antivirus protection is active.