divendres, 31 d’octubre del 2014

PLE OCTUBRE 2014: NERVIS I MÉS IMPROVITZACIÓ A SET MESOS D'ELECCIONS!

Ahir, tal com ja us he anat explicant en els darrers tres apunts relatius a les mocions presentades pel Grup municipal de CiU, va tenir lloc el Ple ordinari d'octubre. Com sabeu, el d'aquest mes, junt amb el que ve, és un dels plenaris més importants de l'any, ja que s'hi debaten i voten el que s'anomenen "Ordenances Fiscals", que, en definitiva són els impostos i tributs de tota mena que hauran de suportar els veïns de Palau-solità i Plegamans durant l'any vinent. El mes que ve suposo que debatrem els Pressupostos municipals per deixar encarat (vés a saber de quina manera) l'exercici 2015. Però, també ahir, ens van posar damunt la taula la Vuitena Modificació de Crèdits d'enguany; allò que ells tant criticaven pel que suposava d'improvització, però que aquest govern també practica de forma regular. Modificació de crèdits que, finalment, intentarà justificar d'alguna manera quina ha estat l'aportació del Regidor Tinoco a aquest govern, ja que fins ara no s'en coneixia res prou remarcable.
 
Pel que fa als impostos de l'any vinent, han acordat (hi ha eleccions pel maig), congelar-les. És a dir, ens presenten exactament les mateixes que l'any passat. Com podreu comprovar, treballar, allò que s'en diu treballar, no ho han fet. Han agafat les de l'any passat, els han canviat la data, i les mateixes taxes són les que es van aprovar ahir. Per tant, el 2015 pagarem el mateix i pels mateixos conceptes que aquest 2014. Dit això, cal que recordeu com, en les aprovades durant els darrers anys, també deien que es congelaven ja que "només" hi aplicaven l'actualització segons la variació experimentada per l'IPC. Doncs, aquest any ni això! L'IPC ha estat negatiu, i per tant, si pretenien seguir el mateix criteri que ells qualificaven com a congelació d'impostos, el que haurien d'haver fet és rebaixar-los, com a mínim, un 0,1%. Així doncs, diguin el que diguin, potser els anirà bé electoralment, però el cert és que no podien apujar les taxes amb els mateixos arguments emprats fins ara.
 
Nosaltres, recordareu que vam formular ja al·legacions a les que es van aprovar ara fa un any. I és que, a la vista de la bona situació econòmica que gaudeix el nostre Ajuntament des de fa molts anys (i no és d'ara), potser començaria a plantejar-se una rebaixa en determinats impostos. Pensem en el d'instal·lacions i construccions..., que no cal incentivar l'Economia? Pensem en bonificacions i fins i tot exempcions a l'IBI per determinades situacions familiars de precarietat econòmica, com per exemple, quan tots els membres d'una mateixa família es troben a l'atur. Pensem en bonificar en major grau a persones grans, famílies nombroses i monoparentals en la taxa d'escombraries. Pensem en bonificar per l'impost sobre vehicles de tracció mecànica als que no contaminen. Pensem en bonificar en major grau als qui practiquen el compostatge. I podria seguir amb molts més exemples, que us explicaré d'una forma més extensa quan presentem les anunciades al·legacions.
 
Més enllà d'això, recordareu com, quan l'anterior govern preparava les ordenances fiscals, reunia en diverses ocasions als representants dels grups de l'oposició. I, tot i això, ens trobavem amb situacions pintoresques com que la Regidora Marcuello s'aixecava a l'hora de votar les taxes municipals en senyal de protesta per la que, segons ella, era "Poca informació rebuda". Doncs, mireu. Nosaltres vam tenir coneixement que aquest govern congelaria impostos i ens presentaria aquestes ordenances fiscals, per Ràdio Palau el dilluns de la setmana passada! Després, dijous,a la Comissió Informativa, ens les van lliurar, i, efectivament, ens van dir que per a qualsevol aclariment, estàven a la nostra disposició! Però, si no hi ha pas res a aclarir! Si són les mateixes de l'any passat! Van ser aprovades amb els vots favorables de l'equip de govern, i cap al segon punt.
 
I l'altre gran tema de la nit fou la Vuitena Modificació de crèdits d'enguany. Del famós conveni de can Valls quedàven cinc-cents mil i escaig euros. D'aquests van acordar destinar-ne quatre-cents mil a la construcció de la segona fase de l'escorxador! Tal com ho sentiu i llegiu! La qüestió és que, després de jornades de participació amb els joves (que jo en el seu dia ja vaig organitzar), i d'altres que s'han fet darrerament, ha sortit una idea de per on volen els joves que vagi una segona fase de l'espai jove l'Escorxador. Sí, una sala polivalent amb auditori, uns bucs d'assaig com cal i alguna altra coseta. Però, per no haver-hi, ni tan sols hi ha projecte! Potser caldria destinar uns pocs mils d'euros a escollir un gabinet d'arquitectes perquè redacti un projecte, previ avantprojecte, però, no hi posem ja tots els diners i, d'aquesta manera aconseguim, per una banda que mai més a ningú se li acudeixi plantejar recuperar el projecte de la piscina, i per una altra, fem content al Regidor Tinoco del que fins ara poca obra havia pogut lluïr! La resta dels diners es destinaran a l'adquisició de mobiliari per a la nova pista coberta, a més de soterrar una línia elèctrica de la zona de la Pineda que prou falta feia. On és aquella participació que tant, tant i tant es posaven a la boca? No haurien d'estudiar primer quines són les prioritats del poble abans que fer aquest regal al regidor Tinoco? Reitero que la segona fase de l'Escorxador és necessària. Però cal valorar totes les necessitats del municipi abans de llançar-se d'aquesta manera a aventures que no sabem ni en què consistiran per manca absoluta de projecte. No hagués estat millor plantejar-se la construcció de lavabos, vestidors i graderies per a la nova pista coberta? Quant ens costarà aquesta pista? De moment, sense res, només una pista, amb un sostre metàlic i un filat pel voltant, ja hi hem posat entre tots vuit-cents cinc mil euros!
 
Sobre la resta de punts, dir-vos que es va aprovar la renovació, via protocol anex, del conveni amb les altres administracions pel transport urbà i interurbà del nostre poble (implantat per l'anterior govern), es va donar compte del compliment de la llei sobre la morositat en el pagament de les factures per part de l'Ajuntament, l'Alcaldessa va voler donar compte de la delegació de vot perquè en Miquel Truyols i jo mateix representésim al poble en l'acte de suport del món local al president Mas i lliurament de la moció a favor de la Consulta del 9N el passat 4 d'octubre, també es va aprovar una moció provinent del Consorci per a la Normalització Lingüística per tal que l'Ajuntament, en els procediments judicials en els que sigui part demani que tota la tramitació sigui redactada en català, i finalment, les nostres tres mocions van ser aprovades. Per unanimitat la de la reforma horària i de defensa de les comunitats religioses que pateixen gréus atacs a Síria i l'Iraq, i només amb el vot en contra del PP la de demanar que s'aixequi la suspensió acordada pel TC de la normativa catalana sobre pobresa energètica.
 
En els propers dies, explicaré els precs i preguntes amb les seves respostes del final del Ple.
 



This email is free from viruses and malware because avast! Antivirus protection is active.