dimecres, 31 de desembre del 2008

ES REUNEIX EL CONSELL MUNICIPAL DE SEGURETAT CIUTADANA

Entre el Ple dels Pressupostos del dia 23, el Nadal, el Sant Esteve, la Marató de donació de sang i el extraordinari Pati Lúdic per als nens i nenes de Palau, encara no havia tingut oportunitat de parlar-vos sobre el Consell Municipal de Seguretat Ciutadana que va tenir lloc el passat dilluns dia 22 de desembre a l’Ajuntament.

Cal dir, que com ja es fèia amb l’anterior gover i que caldrà revisar, aquest Consell es ve celebrant de forma ordinària dos cops l’any, un abans de l’estiu i l’altre just abans de les festes nadalenques; tot i que els seus estatuts estableixen que, de forma ordinària s’hauria de reunir un cop cada dos mesos.

Com sabeu i he dit moltes vegades, un Consell Municipal del que sigui, no és res més que un òrgan consultiu i de participació dels sectors que l’afecten amb els responsables polítics i tècnics municipals per tal d’aconseguir una major implicació de totes les parts afectades en els problemes que ocupen el consell en qüestió. I en aquest cas del que es tracta és de la Seguretat al municipi. I en aquest sentit, a banda d’un representant polític per a cadascun dels grups municipals i l’alcaldessa i jo mateix com a presidenta i vicepresident respectivament, hi havia el representant del Cos de Voluntaris de Protecció Civil, el dels industrials del poble, el dels comerciants, el dels pagesos, el de la creu Roja, el Dr Lucas en representació del món sanitari, el sr. Ramon González com a Enginyer municipal, el Cap dels Mossos d’Esquadra de Santa Perpetua i l’Inspector Cap de la nostra Policia Local Sr. Xavier Virgili Abelló.

Els temes tractats van ser:
El Pla NeuCat. Aquí per part de l’enginyer tècnic municipal Sr. González es va explicar amb tota mena de detall quin és el protocol que la Generalitat ens marca pel cas de importants precipitacions de neu al nostre poble, així com la reserva de sal que hi ha a la nau de les brigades, i quines serien les prioritats d’actuació en cas de produïr-se nevades destacables.

Seguidament es va explicar l’operatiu policial Grèvol que des del passat dia 5 de desembre i fins al proper dia 11 de gener portaran a terme de forma conjunta la policia local de Palau i els Mossos d’Esquadra de Santa Perpetua de Mogoda. En aquest sentit per part d’ambdós caps policials es va explicar com funcionarien i quins dies i a quines hores es farien les patrulles conjuntes a peu per la zona comercial del poble fent tasques de proximitat amb la ciutadania i amb els comerciants; i també els controls diaris a les hores de tancament dels comerços a cada extrem del poble per mirar d’evitar atracaments a aquestes hores en les que hi pot haver diners en efectiu a les caixes de les diferents botigues. Finalment, també es van referir a l’existència durant tots aquests dies d’una dotació permanent dels Mossos als polígons industrials a fi de persuadir als malfactors de possibles comisions de delictes a les empreses.

En un altre ordre de coses, també es va explicar el nou projecte per a la construcció durant el proper any 2009 de la nova comissaria de la Policia Local, que us detallaré en un altre post per tal que pogueu conèixer de primera ma tots els avenços i serveis que aquest nou equipament oferira`a tota la ciutadania de Palau-solità i Plegamans. I també es va procedir per part de l’Inspector Cap de la Policia Local Sr. Virgili a explicar la creació recent i posada en funcionament de la nova Unitat de Medi Ambient o UMA des de mitjans del passat mes d’octubre, que també serà objecte d’anàlisi en un proper post editat a l’efecte. Però, del que sí cal destacar-ne el gran èxit operatiu doncs, per una banda, la policia pot arribar a llocs on fins ara no era possible accedir amb els vehicles policials ordinaris, i per una altra, hem aconseguit pràcticament acabar amb els abocaments incontrolats de tots tipus, amb inspeccions a empreses i establiments amb situació irregular o generadors de sorolls o fums, hem aconseguit fer un control molt exhaustiu dels animals domèstics, assolint la xifra de 160 gossos censats en només dos mesos, i un llarg etc. Això, amb quatre agents amb formació específica que comparteixen la seva tasca de policia ordinari amb la UMA.

Finalment, l’Inspector va explicar la seva participació en els Cercles de comparació intermunicipal de les policies locals organitzats per la Diputació de Barcelona, que han evidenciat, un cop més, la precaríssima situació en la que ens hem trobat la nostra policia, al haver-la deixat anar de la ma de Déu, trobant-se encara en situació pròpia d’un municipi de uns cinc-mil habitants. La comparació ha suposat una auditoria molt útil que ha de permetre posar al dia aquest gran servei municipal prestat per persones amb gran voluntat que, lúnic que cal oferir-los son eines per a poder desenvolupar la seves tasques amb condicions, donar-los formació i infrastructura, i en això estem treballant de forma decidida!

Us parlaria del trist paper dels representants dels grups de l’Oposició municipal. Però, penso que no cal avorrir-vos amb la generació de debats polítics sobre problemàtiques inexistents com, per exemple, el representant socialista va intentar fer en el consell, trobant el rebuig de tots els seus membres. Més encara, quan va intentar desacreditar als voluntaris de Protecció Civil davant la seva contribució impagable a moltes situacions de risc que de tant en tant es produeixen al nostre municipi. I és que, fins i tot, l’alcaldessa va estar a punt d’haver de cridar a l’ordre a l’esmentat representant socialista, doncs es fèia evident que no podia entendre com aquest cos de voluntaris ara romanen al costat del govern per a solventar qualsevol eventualitat o emergència en la que puguin fer la seva sempre útil aportació.

Aprofitem doncs la situació evident d’entesa amb tots els sectors de la societat palauenca per seguir treballant en positiu per a la seguretat de Palau-solità i Plegamans!