divendres, 6 de febrer de 2009

GRAN APOSTA PER LA SEGURETAT AL NOSTRE MUNICIPI


Es manté el bon índex de seguretat a la vila

Així es desprèn de les conclusions extretes en la darrera sessió ordinària de la Junta Local de Seguretat, que es va celebrar a l’Ajuntament el 4 de febrer, així com de les estadístiques que elaboren la Policia Local i el departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

I és que la ratio d’infraccions penals (faltes i delictes) per cada 1.000 habitants que s’ha registrat a Palau-solità i Plegamans al 2008 ha estat de 21,60. Si ho comparem amb la mateixa ratio a nivell de Catalunya i de la província de Barcelona, veiem que a l’any 2007 (encara no estan disponibles les dades de 2008 en aquests àmbits territorials), a la província barcelonina hi va haver la ratio de 61,90 mentre que la del conjunt del territori català va ser de 60,62.

Així, durant el 2008 es van cometre a Palau-solità i Plegamans 384 delictes i 264 faltes; és a dir, hi va haver un total de 648 infraccions penals. D’aquests casos ja s’han resolt el 38% dels delictes i el 44% de les faltes. En concret, quant als delictes comesos a Palau-solità i Plegamans, hi ha hagut 37 detencions fetes per diversos cossos policials a indrets diversos, si bé 8 d’aquestes detencions les ha realitzat la Policia Local al mateix municipi.

Totes aquestes dades es van posar sobre la taula a la sessió ordinària de la Junta Local de Seguretat celebrada a principis de febrer amb la participació d’agents de la Policia Local palauenca, de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Santa Perpètua i de l’inspector del mateix cos policial de l’Àrea Bàsica de Sabadell, així com de la Guàrdia Civil de Badia del Vallès. La Junta Local de Seguretat va ser presidida per l’Alcaldessa de la vila, Mercè Pla, i va comptar amb la presència del regidor de Governació, Jaume Oliveras.

A més de fer palesa la situació actual, a la reunió es va coordinar la mesa operativa entre els diferents cossos per tal d’organitzar les operacions conjuntes i els operatius especials que es preveuen per al 2009, així com el protocol d’actuació per les situacions que s’hi puguin presentar.

En conjunt, és força clar que la Policia Local palauenca té un dels índexs d’efectivitat i de bon servei més alts del nostre entorn. S’ha de tenir en compte que no només dóna servei als prop de 14 mil habitants del municipi, ja que la xifra de persones que atén es dobla si tenim en compte tots els treballadors dels diversos polígons de la vila, unes zones que aporten moltes altres necessitats policials en aspectes de trànsit, seguretat ambiental, protecció de la propietat privada...

Per tot plegat, cal recordar l’important procés d’ampliació i millora de servei en què està immersa la Policia Local. Ja fa algun temps que s’estan incorporant nous policies en totes les categories existents i així continuarà, segons el pla establert, fins al 2011. I, en el mateix sentit, val la pena recordar la recent creació de la Unitat de vigilància del Medi Ambient (UMA) així com la propera construcció d’una nova comissaria.