dilluns, 23 de març de 2009

NOU DIA DE FESTA LOCAL


Tinc força curiositat en saber quina serà la reacció de la gent davant l’existència d’una nova festa de carácter local que, coincidint amb el dilluns de la segona Pàsqua, enguany tindrà lloc el proper dia 1 de juny.

Realment, quan va haver de decidir-se, com cada any en el ple municipal, quines havien de ser les dues festes locals per al 2009, vaig ser jo mateix qui, primer davant l’equip de govern i després davant tots els grups del consistori, vaig plantejar la necessitat de buscar una alternativa al dimarts de la Festa Major, ja que el dilluns sí que tots coincidim en que cal mantenir-la com a festiu local. I és que, el dimarts de la Festa Major no només ens trobem en que la majoria de la gent treballa, els polígons industrials es mantenen en plena activitat, etc, sino que tampoc es porten a terme esdeveniments festius remarcables més enllà del concert de jazz a la plaça de Santa Maria de Palau-solità i el castell de focs de fi de festa, gens incompatible amb que aquest dia no sigui festiu.

Així doncs, m’en sento bastant “culpable” del canvi aprovat per la unanimitat dels grups municipals del consistori. I personalment espero que tots plegats sapiguem aprofitar l’avinentesa pera conseguir consolidar una MENA de segona festa major, festa de primavera o com li volguem dir, que acabi essent un referent no només per a nosaltres sino també per a tot el nostre entorn aprofitant que Barcelona i una gran part de municipis del voltant també tenen a aquesta com a festa local.

Ara només ens queda acabar de definir-la, i per això s'ha iniciat tot un procés de participació ciutadana, que s'explica en la següent nota de premsa:


Procés participatiu per definir els actes de la festa local de l’1 de juny

La nova festa popular coincidirà amb la celebració del Mercat Medieval

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha engegat una ronda de reunions amb entitats de la vila, agrupacions de veïns, associacions de mares i pares d’alumnes (AMPA) i amb ciutadans en general per tal de definir la nova festa local de l’1 de juny, aprofitant la instauració de la segona festa local en la jornada de la segona pasqua.

Una de les decisions amb la qual hi va haver quòrum de forma immediata va ser fer-la coincidir amb l’exitós Mercat Medieval. L’Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Mercè Pla considera que “d’aquesta manera es reforçaran els dos esdeveniments i es potenciarà la participació ciutadana i l’entusiasme popular”.

En concret, es van fixar els dies 30 i 31 de maig i l’1 de juny com a les dates més convenients per celebrar el Mercat Medieval i la nova festa local de l’1 de juny. De fet, l’1 de juny serà a partir d’aquest any festiu a Palau-solità i Plegamans com a segona festa local.

Tothom decideix
La primera sessió participativa per definir la nova festa local va tenir lloc el 21 de març i va comptar amb la participació de 26 persones, de diverses entitats del municipi. En un primer terme, tothom va aportar les propostes que s’havien treballat prèviament en el si de cada entitat.

Ja en una segona part de la jornada es van dividir els assistents en sis grups de quatre persones per treballar les propostes i presentar-les a la resta de participants. Al final, i després de les exposicions de tots els grups, es va fer una primera llista d’activitats, que inclou:
Gimcana popular
Dansa oriental
Concerts de música de grups joves
Concert de música clàssica
Teatre al carrer
Tallers infantils
Sopar medieval
Pintors medievals
Actes culturals al voltant dels Quaderns Qu4trepins

A banda de definir aquesta llista primigènia tots els grups i persones presents van acordar convocar una nova reunió durant les properes setmanes per treballar de manera més concreta totes les activitats suggerides.