divendres, 27 de juny del 2014

PLE JUNY 2014: TORNEM A LA RUTINA I LA INACCIÓ POLÍTICA

Ahir ja us avançava quins punts hi havia damunt la taula per tal de debatre i aprovar en el plenari municipal d'aquest mes de juny. N'hi ha molts que, ni que sigui per estricta imposició de la llei o les directives europees, van ser aprovats de forma directa i sense més, d'acord amb el que s'havia establert el dia abans en Junta de Portaveus. En aquest sentit, van ser aprovats sense debat i amb ple consens: la renovació del conveni amb l'empresa recicladora dels envasos de vidre, Ecovidrio, i amb l'Agència catalana de Residus per tal de seguir amb el sistema implantat durant l'anterior legislatura i que permet obtenir uns importants ingressos econòmics provinents de la selecció d'aquest tipus de deixalles. També fou aprovada de la mateixa manera i de forma definitiva l'ordenança sobre terrasses i vetlladors a la via pública o la modificació de l'ordenança sobre sorolls a la vista d'una al·legació presentada pel Gremi de tallers mecànics de la comarca.
 
D'altra banda, recordareu, si repasseu els apunts relatius als darrers plens pel que fa a les preguntes que des de CiU hem anat formulant al govern municipal, el nostre interès i pressió realitzada a fi que es resolgués d'una vegada i per totes la qüestió relativa a la paga extraordinària corresponent al mes de desembre de 2012 que el govern espanyol va impedir que percebessin els treballadors dels ajuntaments i administració local en general. És evident que aquell decret de juliol de 2012 acabarà esent declarat inconstitucional pel TC per moltes raons, però sobretot, perquè és un atemptat clar al principi d'Autonomia Municipal, però també perquè, volent oferir solucions a una gran part d'ajuntaments clarament endeutats, resulta sumament injust pels consistoris que, com el nostre, es troben i trobaven plenament sanejats econòmicament, producte d'una bona gestió econòmica en els exercicis anteriors. Per tant, a la vista també de la multitud de sentències de totes les Audiències provincials espanyoles així com dels Tribunals Superiors de Justícia de les comunitats autònomes, Palau-solità i Plegamans, no podia seguir sense abonar una paga extraordinària que, la major part d'ajuntaments del nostre entorn ja han satisfet als seus treballadors. I d'aquí venia la nostra insistència. I fou en el darrer ple que, l'Alcaldessa Padrós ens va manifestar que si voliem aprovar-ho, que ella no pensava cometre cap il·legalitat i que, si de cas, que fos el ple qui ho aprovés. Suposo que deu saber, malgrat tot, que el nostre sistema municipalista és bàsicament presidencialista i per tant, l'alcalde segueix essent el màxim responsable de qualsevol decisió presa també pel ple municipal. vam donar-hi suport, ens vam felicitar que finalment fem el que calia fer, i malgrat el nostre Ajuntament és dels pocs que el seu personal no ha portat aquest tema davant dels tribunals, pensem que era necessari acabar amb una situació tant i tant injusta. Tothom hi va votar a favor a excepció del PP que s'hi va abstenir.
 
A l'ordre del dia hi figurava la determinació de les festes de caràcter local per al 2015. I si bé tots tenim clar i així s'ha consolidat, que les nostres dues festes locals són el dilluns de la Segona Pasqua, que és el dia 25 de maig de 2015, i el dilluns de la Festa Major que és el dia 31 d'agost de 2015, ningú havia caigut en una coincidència de gran transcendència. I és que, les eleccions municipals a celebrar l'any vinent han de tenir lloc el diumenge dia 24 de maig. Alertats per les diferents entitats supramunicipalistes del que aquest festiu, que també se celebra a Barcelona i una gran part dels municipis del nostre entorn, podria comportar pel que fa a la participació en les eleccions, vam optar per deixar pel mes vinent la decisió a l'espera del que s'acordi fer a la ciutat de Barcelona i d'altres, a banda de considerar necessari posar aquesta qüestió a valoració de la comunitat educativa del poble. Suposo que una bona opció seria declarar festiu el dilluns de la setmana posterior o el de la setmana anterior.
 
En el capítol de les mocions, fou aprovada per dotze vots a favor, la moció de CiU sobre la necessitat d'aprovació d'una llei electoral catalana. Aprovada també per amplíssima majoria amb el vot en contra del PP la moció d'ERC sobre la lluita per la llengua catalana portada a terme pel mestre mallorquí Jaume Sastre amb la vaga de fam que va haver de deixar la setmana passada per el risc que comportava per la seva vida. L'altra moció d'ERC sobre l'imposició del nou rei espanyol, la República catalana, el dret a decidir i el referèndum del 9 N, va acabar amb un empat a dos vots que, l'abstenció de l'alcaldessa va fer decaure, com també va passar amb la moció a favor de la República presentada per ICV. Aquest grup també en va presentar una en contra de la nova llei sobre telecomunicacions a la que ens hi vam abstenir per entendre que es tracta fonamentalment d'una transposició de la normativa europea a la legislació espanyola; tot i que les aportacions del Grup parlamentari de CiU al Congrés van fer que tot allò que pot comportar una invasió de competències autonòmiques, s'acabi regulant via decret.
 
Finalment, fou aprovada sense més discussió la moció conjunta presentada per UGT i CCOO a través del govern municipal demanant al Congrés dels Diputats que aprovi una llei que reguli l'avançament de l'edat de jubilació dels agents de les policies locals en concordança amb d'altres cossos policials.
 
Deixo per un apunt a publicar en els propers dies, tot el que es refereix a l'aprovació del compte anual de l'Ajuntament corresponent al 2013 així com la qüestió relativa a la devolució de prop de cinquanta-cinc mil euros d'una subvenció del 2009 atorgada per l'ACA a l'Ajuntament per uns treballs de millora i arranjament a la riera de Sentmenat.
 
 



This email is free from viruses and malware because avast! Antivirus protection is active.