divendres, 19 de juny del 2009

LA NOSTRA POLICIA, ENTRE LES MÉS RECONEGUDES D'EUROPA EN EDUCACIÓ VIÀRIA


La Unió Europea recomana el programa d’Educació Viària de la Policia Local palauenca

La xarxa europea de mobilitat i transport ELTIS (Servei d’Informació Europeu per al Transport Local) exposa com a una bona pràctica la feina que fa la Unitat de Mobilitat Segura de la Policia Local de Palau-solità i Plegamans en el programa d’Educació Viària que duu a terme en col·laboració amb els centres educatius del municipi. ELTIS és una iniciativa de la Direcció General d’Energia i Transports de la Comissió Europea que posa en comú a traves del web http://www.eltis.org/ les diferents experiències que es fan arreu d’Europa amb la finalitat de millorar la mobilitat pel que fa a la seguretat de les persones i a la reducció de la contaminació.

Els responsables d’aquest organisme europeu han valorat que a Palau-solità i Plegamans es fa una formació continuada d’Educació Viària amb tots els estudiants del municipi, des de l’etapa preescolar fins a 4t curs d’ESO. També consideren un exemple a seguir que es realitza una formació molt completa, a nivell teòric i pràctic, per tal que els nens i joves siguin responsables en les seves conductes de mobilitat, tant si són vianants, ciclistes o conductors. Es pot accedir a la pàgina on ELTIS publicita l’exemple palauenc a través d’aquest enllaç: http://www.eltis.org/study_sheet.phtml?study_id=2141&mainID=458.

“Als responsables d’ELTIS els ha sorprès molt, entre altres coses, que siguem agents de policia els que fem de monitors d’Educació Viària amb els nens i amb els joves i que fins i tot fem sortides en bicicleta o visites a empreses i institucions amb els alumnes”, explica en Rafael Reina, caporal de la Unitat de Mobilitat Segura. Rafael Reina és qui ha dissenyat aquest programa d’Educació Viària i qui ha difós la iniciativa més enllà de Palau-solità i Plegamans.

L’objectiu d’ELTIS és precisament publicitar i posar en comú les diferents experiències que es fan arreu d’Europa amb la finalitat de millorar la mobilitat pel que fa a la seguretat i a la reducció de la contaminació. Així es pretén que qualsevol municipi o entitat cívica europea pugui conèixer què es fa a d’altres punts d’Europa en favor de la mobilitat segura i menys contaminant i estendre d’aquesta manera les bones pràctiques arreu del continent.

El reconeixement d’aquesta xarxa europea no és pas la primera felicitació que rep el programa d’Educació Viària que es duu a terme a Palau-solità i Plegamans. La Xarxa Mobal, de l’Àrea d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, ja va destacar la feina que realitzen la Policia Local i els centres educatius palauencs. Es tracta de l’única bona pràctica de l’any que la Xarxa Mobal destaca en l’apartat d’Educació Viària (http://xarxamobal.diba.cat/XGMSV/cat/practiques/practiques_index.asp?codi=22).