divendres, 26 de juny del 2009

FINALMENT S'APROVA LA TANT ESPERADA ORDENANÇA DE CIVISME


El Ple aprova l’ordenança de civisme

El ciutadà pot optar per pagar la sanció administrativa o acollir-se a realitzar una prestació substitutiva

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va aprovar la nova Ordenança de Civisme en el Ple Municipal celebrat ahir, dijous 25 de juny. Es tracta d’un reglament que ha de permetre regular de forma positiva els drets i deures inherents al respecte dels drets dels ciutadans del municipi. El punt va ser aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern format per CiU, ERC i PP, i els vots en contra del PSC i d’ICV-EUiA.

La nova ordenança s’ha adaptat als nous temps incorporant aspectes claus per al bon desenvolupament de la societat actual. Incorpora aspectes com els drets dels ciutadans a gaudir dels espais públics en condicions de seguretat, a no patir una contaminació acústica abusiva i a no haver de suportar situacions de risc o de perill que limitin el benestar i la intimitat.

Dividida en tres parts, la nova ordenança defineix en el primer capítol tot el conjunt de drets i deures que, sense perjudici de les normes específiques dels diferents sectors afectats, es reconeixen legalment als ciutadans. En el segon capítol es regula el comportament dels ciutadans a la via pública. Finalment, el tercer capítol estableix el règim sancionador, amb la introducció d’un principi reparador o conscienciador per a qui altera els drets de la ciutadania de manera lleu. “Quan es produeixi una falta lleu, el ciutadà podrà optar entre pagar una sanció administrativa o acollir-se a realitzar una prestació substitutiva”, apunta el regidor de Governació, Jaume Oliveras. Així, des de l’Ajuntament ja s’ha començat a treballar per crear una borsa de prestacions substitutives i un registre d’entitats col·laboradores que poden proposar activitats com a prestacions substitutives.

Amb l’aprovació del Reglament d’Ordenació Municipal el passat mes de novembre i l’Ordenança de Civisme aprovada ahir, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans s’ha dotat de dues eines bàsiques per a un correcte funcionament normatiu municipal. “L’Ordenança Municipal de Civisme de Palau-solità i Plegamans neix de les demandes de la ciutadania, respon al compromís del govern adoptat al Pla de Govern i regula noves situacions que no es donaven quan es va aprovar l'anterior ordenança”, explica Jaume Oliveras. Amb la finalitat de garantir la protecció dels ciutadans, aquesta ordenança regula sense perjudici totes les conductes que afectin la vida en comunitat.

La darrera ordenança de convivència ciutadana de Palau-solità i Plegamans data de l’1 de febrer de 1988. A banda d’haver patit alguna modificació, feia 21 anys que no es posava al dia un reglament tant important per al municipi.