divendres, 30 de novembre del 2012

CONFLICTE SOCIAL I PRESSUPOSTOS PRORROGATS!

Després que durant els tres darrers dies us hagi envaït amb les mocions que CiU portava al plenari de novembre, ahir va tenir lloc el ple ordinari d'aquest mes. L'actual govern s'ha volgut enfrescar en celebrar un "supermega ple", amb l'aprovació dels Pressupostos per al 2013 com a tema estrella, només perquè prefereixen evitar que, com sempre s'ha fet, es celebri durant el mes de desembre un ple extraordinari dedicat de forma monogràfica a l'aprovació dels pressupostos de l'exercici següent.
 
Per part de tot el col·lectiu de treballadors i funcionaris del consistori ja ens havia arribat, que donada la intransigència i les postures inamobibles de l'equip de govern pel que fa al tema de les baixes laborals, s'estava convocant durant la tarda d'ahir a tot el personal municipal a concentrar-se davant l'Ajuntament mitja hora abans de l'inici del ple i amb l'objectiu d'entrar al ple i mantenir-s'hi fins al final per fer públiques les seves reivindicacions.
 
Efectivament, prop de cent treballadores i treballadors del consistori palauenc es van concentrar davant la Casa de la Vila entrant al ple, mantenint-se estoicament a l'espera del seu acabament per fer públiques les seves pretensions i drets i llegir un manifest en relació al tractament de les baixes mèdiques.
 
Més d'una hora i mitja de debat sobre els pressupostos municipals del 2013 que, el propi equip de govern va reconèixer que no havia començat a treballar fins el passat dia 10 de novembre. I va ser una setmana abans del plenari quan es va lliurar als grups de l'oposició la documentació inicial. Però, fins dos dies abans del ple no fou lliurada la totalitat de la documentació: bases d'execució, avanç de liquidació, relació de llocs de treball, memòria d'alcaldia, etc. Només per això, s'hagués pogut impugnar el ple. Però, per tal que ningú digui que posem pals a les rodes i ves a saber què, hem intentat estudiar els milers de folis que conformen la documentació d'un pressupost de més de setze milions d'euros. I ara, un cop estudiats tots els seus extrems, ens veurem per responsabilitat, amb la necessitat de presentar al·legacions al mateix. I és que, en definitiva, podriem dir que el que han fet és un "copiar i enganxar" dels pressupostos del 2012 adaptats al 2013, amb petites i molt petites modificacions. Per tant, tot i el nerviosisme en que s'expressaven els diferents regidors amb el Regidor Segrelles al capdavant, van acabar aprovant uns pressupostos als que, per manca d'informació i lliurament de documentació, no vam poder fer altra cosa que votar-hi en contra.
 
Encara recordo com si fos ara, com, per tal de facilitar informació a l'oposició socialista i d'ICV, al 2008 vam retardar l'aprovació dels pressupostos fins al 12 de febrer d'aquell any, i total perquè ens els votessin en contra. Sempre els haviem facilitat la documentació i celebrat reunions durant, al menys, un mes abans del ple de presupostos; i tot i així, la Regidora Marcuello ens feia unes representacions teatrals abandonant la sala a l'hora de la votació, demanant la dimissió del Regidor Albert Font, o convocant rodes de premsa per part del PSC denunciant que acabavem parlant tots els regidors de govern. I és clar que han de parlar tots, com ara. Ho han de fer, per donar respostes a les diferents preguntes que s'els formulen en relació a les múltiples partides dels pressupostos.
 
No puc allargar-me avui sobre els disset punts de l'ordre del dia del ple. Només s'ha evidenciat la necessitat de convocar, com sempre s'ha fet, un ple monogràfic per als pressupostos. Sense anar més lluny, l'any passat es va fer així i pel desembre, però no només això sino que el van voler celebrar a la Sala Polivalent al·legant que es tractava de l'acord més important de l'any i que calia que tot el poble hi tingués accés. Van venir 10 persones, Enguany, en canvi, a causa de les seves desídies i males pràxis, van ser més de cent els assistents al ple.
 
Com sempre, molts punts de tràmit: modificacions de crèdits per poder tancar l'exercici, donar compte del pagament de les factures de l'últim trimestre, escollir els diferents representants al Consell municipal d'Esports i d'altres que ja comentaré oportunament. amb tot, també les tres mocions que CiU portavem al ple, de les quals van resultar aprovades les dues relatives a l'IVA Cultural i la reclamació de poder abonar l'IVA un cop cobrada la factura, com mana la UE, respectivament. La moció que presentavem conjuntament amb ERC relativa al tracte preferencial que es dona a la revista l'Alzina en detriment del Palau Informatiu, fou desestimada amb els vots en contra de tot l'equip de govern. Però no us podeu imaginar el nerviosisme expressat pels regidors del govern que, en cap moment, van poder ni saber trobar arguments que justifiquessin el tracte favorable denunciat. Cal per tant, i espero que així sigui en el futur, establir un criteri clar de col·laboració amb els mitjans de comunicació privats del municipi, en el que, per damunt de tot, es prioritzi la veracitat en les informacions i el respecte a les persones i institucions.
 
En quant al personal de l'Ajuntament, al final del plenari, van poder denunciar el tracte rebut en les negociacions. No només no els paguen els tres primers dies de baixa, com sempre s'havia abonat, sino que els diuen que si es porten bé, i això vol dir que no hi hagi més de quatre baixes setmanals, els podrien abonar el 50% del salari d'aquests dies. I això és el que va portar a una gran part del personal a l'Ajuntament! A veure si, d'aquesta manera, aconsegueixen que el Regidor Segrelles i companyia s'avinguin a negociar i no facin com fins ara en el sentit que presenten la seva proposta i es tanquen en rodó a seguir-ne parlant.
 
De moment, ja han dimitit dos dels delegats del personal funcionari del sindicat UGT, i veurem si aquesta demostració de força d'ahir serveix per acabar amb tanta intransigéncia!
 
I pensar que aquest equip de govern va anul·lar un preacord salarial que nosaltres vam subscriure amb els representants de la Policia només per pura pataleta al·legant que era il·legal! Els vam demostrar que pressupostàriament estava tot apunt per aplicar aquell acord, i també que el mateix era del tot legal, a la vista dels informes jurídics que els vam aportar. Ara, amb aquests pressupostos aplicar aquell preacord ja és del tot impossible! Què fa aquest govern, pretesament d'esquerres, no només enfrontant-se a tots els treballadors, sino que actúa amb supèrvia i prepotència, tancant-se a qualsevol mínima negociació. en canvi, nosaltres curiosament, negociavem i subscriviem acords!