dimecres, 9 de maig del 2012

MANCOMUNAR SERVEIS

Sento al regidor Juan Carlos Tinoco explicar que, des d'ara, l'Ajuntament s'ha decidit a mancomunar serveis amb d'altres ajuntaments o administracions per tal de mirar d'estalviar diners i reduir costos en la prestació dels mateixos.
 
Explica que durant aquests darrers mesos del curs escolar i universitari s'obriran les aules d'estudi, i que es farà junt amb les que també obrirà el nou equipament juvenil de Caldes de Montbui anomenat el Toc.
 
Em sembla molt bé. el que passa, és que una cosa és mancomunar serveis, que vol dir fer una sola contractació que ofereixi els seus serveis a dues poblacions i els seus possibles usuaris, i una altra és complementar un servei ja existent amb el que tot just es comença a prestar a la localitat veïna. Això, en tot cas, seria més una ampliació del servei existent i no pas mancomunar res.
 
De totes formes, benvingudes les iniciatives que poden anar en benefici dels nostres ciutadans, i en aquest cas dels nostres joves estudiants. El que no sé, és si als estudiants de Palau els serà massa pràctic desplaçar-se a Caldes per preparar els seus exàmens quan l'Escorxador estigui tancat, com els caps de setmana, i viceversa, si els de Caldes els serà molt pràctic venir a utilitzar l'Escorxador quan el Toc romangui tancat. Però, com que es tracta d'una primera experiència, caldrà valorar en el seu dia l'èxit o no de la nova proposta.
 
Val a dir, que ara fa quatre anys, l'aleshores regidor de Joventut, Ivan Costa, va ser qui va tenir la idea original i va implantar l'obertura en hores nocturnes i durant les èpoques d'exàmens, l'escorxador i les seves aules a fi que els estudiants poguessin gaudir d'uns espais més òptims que els que, en moltes ocasions, ofereix la pròpia llar. Que es va iniciar amb molt d'èxit, que les aules s'obren sota la supervisió d'un dinamitzador contractat a l'efecte d'entre les persones que s'oferien i presentaven el seu currículum, i que s'ha anat implantant i consolidant aquest servei fins avui. ara, és Caldes, qui després d'obrir un equipament juvenil semblant al nostre, es decideix a impulsar una iniciativa com la de l'Ivan Costa. benvinguts. I, a més, ho fa comptant amb l'experiència de Palau-solità i Plegamans i ajuntant els equipaments per tal d'oferir un millor servei als nostres joves estudiants. Perfecte.
 
Amb tot però, cal tenir en compte que fa ja uns quants anys que es va optar pel model de mancomunar serveis. Només cal recordar, per exemple, el curs de monitors que es ve fent cada any de forma alternativa a Palau i a Caldes, soportant els respectius ajuntaments part del seu cost i posant a disposició les seves instal·lacions, o també el servei de grua municipal que, des de fa dos anys i escatx es ve prestant a ambdós municipis, suposant això que Palau-solità i Plegamans disposi d'un servei de grua municipal a través de la subscripció d'un conveni de col·laboració que fa que el servei que presta la grua al nostre poble sigui repercutit íntegrament al ciutadà infractor sense cost afegit per a l'ajuntament palauenc.
 
Benvingudes totes les iniciatives, però cal que diguem les coses pel seu nom, i que per tant es distingeixi clarament entre mancomunar, que ja fa anys que el nostre ajuntament ho fomenta i ampliar la prestació d'un servei, com seria el cas de les aules d'estudi.