divendres, 28 de novembre del 2014

PLE NOVEMBRE 2014: PRESSUPOSTOS PRORROGATS, PERQUÈ ES VEGI MOLTA OBRA I LA PAGUI EL NOU GOVERN!

Efectivament, ahir en el ple ordinari del mes de novembre, el punt estrella va ser l'aprovació dels Pressupostos municipals per al 2015. Aquesta vegada, a diferència del mes passat amb les ordenances fiscals, que no vam ser convocats a cap reunió prèvia i vam conèixer la proposta de l'equip de govern a través de Ràdio Palau, sí que ens vam poder reunir amb el Regidor Segrelles, vam poder tractar els diferents aspectes del pressupost, sempre però, que ho fem per clarificar i entendre partides, però en cap cas per admetre canvis en les despeses i ingressos de l'any vinent.
 
Si feu l'exercici d'agafar els pressupostos municipals dels anys 2012, 2013 i 2014, observareu com pràcticament són una còpia els uns dels altres. Com podeu comprovar en les cròniques d'aquest mateix bloc referides a l'aprovació de cadascun d'aquells pressupostos, veureu com sempre us he parlat de pròrroga, de pressupostos per tapar forats, fer manteniment pur i dur, res d'inversions remarcables, anar fent bullir l'olla per arribar, ara sí, a mig any de les eleccions municipals del proper mes de maig, i així, mantenir el mateix tipus i sistema pressupostari emprat fins ara, però introduïnt algun element que permeti una gran ofensiva perquè es visualitzi obra de govern en els propers sis mesos. I això s'aconsegueix mitjançant crèdits de prop d'un milió d'euros a pagar a partir del segon semestre del 2015, i destinar aquests diners a obres a la via pública, parcs i jardins, rotulacions i arranjament de desperfectes en edificis. Per tant, la tasca del govern a partir del dia 1 de gener, serà exclusivament fer "aparador" electoral per intentar arribar a les eleccions amb una dignitat molt mal entesa. Dic mal entesa, perquè fer això vol dir tractar als ciutadans d'ignorants. Ho vol dir, perquè tothom ha comprovat com aquest poble ha tingut un govern obsessionat fins ara en desfer moltes de les obres i consecucions de la legislatura anterior, fer d'oposició a l'oposició, gastar-se una quantitat ingent de diners en interposar denúncies i querelles que, com veureu, aniran acabant en res, molt assessorament jurídic, un POUM que no avança i que la Generalitat ja ha començat a qüestionar i, en definitiva, no governar.
 
Els pressupostos pel 2015 que pugen a setze milions i mig d'euros, no destinen pràcticament res a inversions. I, us preguntareu: si això és així, com és que faran aquesta famosa pista coberta (inacabada)? Com és que faran un nou edifici pels joves al costat mateix de l'escorxador per poc més de quatre-cents cinquanta mil euros? Com és que fan els arranjaments actuals a l'Avinguda Catalunya amb Carrerada? Oi que us sona extrany? Tot plegat miraré d'explicar-ho.
 
Hem de partir de la base que disposem d'un govern sense cap mena de pla d'actuació, com sí van dir que elaborarien al principi de la legislatura. Per tant, tenim un govern que no sabia què volia, i que ha anat improvitzant durant els tres anys i mig que ens precedeixen. Quan s'els ha acudit alguna idea, ens han portat una modificació de crèdits al plenari, han canviat diners de determinades partides, i així els han aportat al nou projecte que els ha passat pel cap. Amb tot, s'han trobat amb un regal, com són els 660 000 euros del conveni de can Valls subscrit per l'anterior govern. Uns diners que havien de ser 800 000 euros, però que, atenent a les peticions de l'empresa signatària del conveni, es va avenir l'Ajuntament a renunciar a 140 000 euros per mirar així d'atacar a CiU amb l'excusa que corresponia a l'IVA i que l'Ajuntament no el podia percebre. El conveni diu 800 000 euros, IVA inclòs, i per tant, no tenim cap dubte que s'ha d'abonar i reclamar per tots els mitjans. I és amb aquest diners i subvencions d'aquelles administracions a les que no paren de criticar (Generalitat i Diputació) que podran fer la major part d'aquestes obres sino totes.
 
Per l'any vinent, molta obra a carrers, jardins, enllumenat, voreres, mobiliari urbà, rotulacions, imatge..., amb un crèdit de gairebé un milió d'euros que s'haurà de començar a retornar a partir del segon semestre d'enguany.
 
Com us podeu imaginar, la Biblioteca municipal és un dels projectes que, ni que sigui per aclamació popular, tots els partits portaran en el seu programa electoral. El govern que va liderar CiU ja s'havia reunit en diverses ocasions amb la Diputació de Barcelona per tractar i concretar aspectes relacionats amb la biblioteca, determinar la ubicació, característiques, etc. En aquests pressupostos vam detectar una partida que no enteniem el seu significat. Després d'investigar-ho, i tot i que ni entre els membres del propi govern es posaven d'acord ahir en el ple, vam descubrir que es pretén destinar cap a vuitanta mil euros per al projecte de la Biblioteca. Perfecte! El problema està en que un equipament d'aquest tipus per estar homologat i entrar a formar part de la xarxa de biblioteques, ha de ser amb un projecte redactat pels tècnics de la Diputació, l'obra també l'ha de portar a terme aquesta mateixa administració i l'Ajuntament ha de proporcionar el terreny removent tots els obstacles legals que hi puguin haver i posant, si és necessari, personal tècnic a disposició de la Diputació que serà qui ho executarà. Doncs això tant senzill, confirmat pels assessors de confiança de l'actual govern, ho nega el Regidor Abascal. Podeu estar ben segurs que abans d'eleccions faran el mateix que van fer al 2007: una foto a una maqueta feta amb escuradents (ho van fer amb la idea de construir una comisaria, jutjat de pau i seu de Protecció Civil), però sense planells, ni projecte. Només per arribar a les eleccions intentant fer veure que faran una Biblioteca. Que vagin a la Diputació, que hi comencin a treballar seriosament, i que es deixin de romanços!
 
Preocupa observar com es produeix una petita disminució en les partides dedicades a Serveis Socials, tot i que cal tenir en compte que enguany ja no serà necessari fer cap reserva per a les bonificacions per a plusvàlues en llençaments conseqüència d'execucions hipotecàries. Aquí és quan m'agrada recordar que, durant la legislatura anterior aquestes partides es van incrementar de tal manera que van multiplicar per cinc els diners que s'hi destinaven. O, com vam rebaixar les partides de la Festa Major de gairebé sis-cents mil euros a dos-cents mil. Com perquè ens segueixin enredant dient que no fan els focs artificials per poder destinar diners a les persones més necessitades!
 



This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com