Palau-solità i Plegamans vol ser refugi i recorda que l'asil és un dret universal
El proper Consell Municipal de Serveis Socials tractarà l'acollida local de refugiats de forma monogràfica
Avui, Dia Mundial dels Refugiats, l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha tornat a penjar a la casa consistorial la pancarta de la campanya #SomRefugi, coordinada per la Xarxa Asil.cat. El municipi recorda així el seu compromís amb l'acollida de les persones desplaçades per la guerra i la violència. Es reclama, alhora, que l'Estat Espanyol compleixi amb l'acord de la Unió Europea i aculli les més de 17.000 de persones que estableix el pacte. Fins al moment, Espanya ha donat asil a unes 1.300. També vol posar sobre la taula la necessitat de seguir treballant per a la millora de les condicions d'acollida de les persones que sol·liciten protecció internacional.
En aquest context, l'Ajuntament celebrarà el 10 de juliol un Consell Municipal de Serveis Socials que serà un monogràfic sobre aquesta temàtica, tal i com ha avançat Jaume Oliveras, Tinent d'Alcaldia i regidor de Serveis Socials, Solidaritat, Cooperació i Voluntariat, a Ràdio Palau: "Òscar Barbero, de Creu Roja, vindrà per explicar com aplicar i desenvolupar els plans català i estatal de refugi, de manera que tindrem informació clara sobre què podem oferir i com fer-ho". "És important que les entitats i els representants polítics locals sapiguem què estem fent bé i què no, què tenim al davant, quines obligacions s'estableixen i com podem col·laborar-hi", afegeix Oliveras.
De fet, el regidor subratlla que "l'Ajuntament té disponibilitat absoluta per col·laborar en l'acollida i treballar per ajudar els refugiats de la mà del Consell Comarcal del Vallès Occidental". "Les accions per a l'acollida no es refereixen només a l'habitatge, que de municipal no en tenim concreta Oliveras-, però sí podem oferir altres eines, com treballar per l'ocupació d'aquestes persones o donar el suport de Serveis Socials perquè accedeixin a ajudes que assegurin el seu benestar i la seva dignitat".
Pel que fa a les peticions del municipalisme perquè l'Estat Espanyol compleixi els seus compromisos amb aquesta matèria, el regidor recorda que "l'Ajuntament ha fet instàncies i mocions, com el Consell Comarcal i altres administracions i organismes, exigint que el govern espanyol compleixi amb els acords internacionals, i encara no s'ha acollit ni al 10% de persones que haurien d'arribar".
Si s'amplia el focus es constata la gravetat global del drama. Segons les Nacions Unides, al món hi ha actualment 65,5 milions de persones desplaçades de forma forçosa, que s'han vist obligades a abandonar casa seva per escapar de la guerra, la violència i la persecució.