Blog d'opinió jurídica i política, d’un mig palauenc, mig plegamaní, que s’estima el seu poble i el seu país.
divendres, 29 d’abril del 2011
AQUESTS SÓN ELS ACORDS QUE FAN GRAN UN POBLE I UN AJUNTAMENT
El Ple aprova per unanimitat el ‘Programa de Prevenció de Drogues i Riscos Associats’
El Ple Municipal de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va aprovar ahir per unanimitat, en la darrera sessió plenària de la legisltaura, el Programa de Prevenció de Drogues i Riscos Associats.
Segons la presentació del mateix document, es tracta d’un programa “ambiciós que omple un buit important al municipi”, pel que fa a la prevenció del consum de drogues i dels riscos associats. “Serà un instrument que donarà coherència a les activitats que s’han fet fins ara de manera aïllada per part dels diversos departaments municipals i servirà per unificar i gestionar millor els recursos dels que es disposin”, estableix el text. Alhora el programa servirà per millorar la convivència ciutadana, reforçant així el paper de l’Ordenança de Civisme aprovada uns mesos enrere. El programa neix de la detecció d’algunes necessitats recollides en un estudi sobre consum de drogues entre la població jove, emana del Pla de Salut i de la creació, ara fa un any, de la Comissió Municipal d’Hàbits Saludables.
Els objectius destacats del programa són els següents:
Treballar transversalment des d’un punt de vista comunitari la reducció de riscos i la prevenció.
Fer visible a la població els serveis de salut oferts al municipi.
Fomentar el paper actiu de la Ciutadania en el disseny de polítiques de salut i concretament en el programa de prevenció de les drogues.
Treballar transversalment des d’un punt de vista comunitari la reducció de riscos i la prevenció.
Donar continuïtat als recursos consolidats de forma eficient.
Enfortir els canals d’informació i assessorament sobre prevenció i reducció de riscos.
Dins el pla d’acció del programa es preveuen actuacions en diversos camps, des del psicològic, i fins al lúdic, passant per tallers als centres educatius o activitats culturals i de difusió d’hàbits saludables i responsables, entre altres. El programa s’adreça a tota la ciutadania, independentment de l’edat, des d’un punt de vista comunitari, transversal, interdisciplinar, intergeneracional i interinstitucional.
Elaboració
Amb l’aprovació al Ple s’ha culminat un procés d’elaboració del programa que s’ha estès durant gairebé 3 anys. La seva creació ha estat impulsada i duta a terme per les regidories i els tècnics de les àrees de Joventut, Salut Pública, Ensenyament i Governació, de forma transversal i comunitària. La metodologia ha estat participativa, partint des d’una anàlisi de la realitat en la que hi han participat unes 40 persones entre agents, professionals i ciutadans de diferents àmbits i institucions. Ha estat redactat íntegrament per tècnics de l’Ajuntament, per la qual cosa no ha suposat cap cost extraordinari per al consistori. A més, s’ha comptat amb el suport tècnic de l’SPOTT de la Diputació de Barcelona i el CASD de Mollet de Vallès, als quals l’Ajuntament vol agrair la seva participació.