Moció que presenta el Grup Municipal de Convergència i Unió de suport a la Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014.
La cuina catalana és un dels elements que conforma la nostra identitat com a poble. És una cuina amb història, ben documentada i universal. Una cuina que cal preservar i difondre, perquè és una representació cultural del nostre país.
Per preservar i difondre aquest patrimoni, que té les seves arrels en el segle XIV, la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCG) una fundació privada sense ànim de lucre, té per objectius l'estudi, la divulgació i la defensa del patrimoni culinari català ha endegat una campanya que té per objectiu aconseguir que la UNESCO reconegui la Cuina Catalana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquesta campanya, anomenada Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014, és un projecte de país de gran abast.
Com a pas previ al reconeixement de la UNESCO, la FICCG ja ha aconseguit que el Parlament de Catalunya reconegui la cuina tradicional catalana com a patrimoni immaterial del país aprovant una esmena a la Llei 2/1993, de 5 de març, de "Foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural". Actualment, també s'estan impulsant altres canvis legislatius per aconseguir que la cuina tradicional catalana sigui declarada Bé Cultural Immaterial d'Interès Nacional (BCIIN).
Atès que la campanya que promou la FICCG ja compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, un important segment de la societat civil, universitats, la indústria agroalimentària i turística del país i diversos organismes i institucions, però encara no arriba a tots els racons del país. Conscients que la candidatura vincula àmbits tan diversos relacionats amb la cuina com la producció alimentària en les seves diferents fases, la cultura, el turisme gastronòmic, la enologia, etc. Per aquest motiu considerem que aconseguir aquesta distinció per part de la UNESCO significarà un important impuls pel país.
Atès que per les aspiracions d'aquesta candidatura és molt important arribar i fer conèixer al màxim de gent que disposem d'un patrimoni viu i ric, que cal protegir i divulgar i que no hi ha millor forma que fer-ho a través de l'administració més identificada i propera als ciutadans de Catalunya, o sigui l'administració local.
Per tot això, es proposa al Ple Municipal l'adopció dels acords següents:
Primer.- L'adhesió de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans a Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014, així com la col·laboració econòmica en el seu finançament dins les possibilitats pressupostàries municipals.
Segon.- El compromís de difusió de la Candidatura en el màxim d'actes, esdeveniments que es facin al municipi, sobretot de caràcter gastronòmic, cultural, turístic o d'altres que hi puguin tenir relació, tals com Fira Palau, Mercat Medieval, Fira de la Terra, etc.
Tercer.- Que es promogui la recollida d'adhesions, signatures, de la Candidatura entre la ciutadania, a títol particular o col·lectiu, d'àmbit municipal, i en especial del Programa escolar que promou la Candidatura entre les escoles del municipi.
Quart.- Incorporar a la web municipal el logo de la campanya Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014 amb el corresponent enllaç al web www.cuinacatalana.eu.
Cinquè.- Comunicar el present acord a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, així com als establiments de restaurant del nostre poble, als centres escolars d'educació primària del municipi i a l'Associació de Comerciants de Palau-solità i Plegamans.
This email is free from viruses and malware because avast! Antivirus protection is active. |