dilluns, 4 de maig del 2015

CONTRA LA LLEI MORDAÇA

La setmana passada, amb l'exitosa presentació de la candidatura de CiU a les properes eleccions municipals, no vaig pensar en fer, com sempre he fet, que és publicar la moció que vam presentar al plenari de dijous. És per això que, com ja us vaig explicar convenientment en el darrer post, CiU de Palau-solità i Plegamans i la resta de forces a excepció del PP, expressem el nostre rebuig a la nova regulació derivada de les modificacions del Codi Penal i de les mesures introduïdes a la Llei de Seguretat Ciutadana.
 
Us la reprodueixo a continuació:
 

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE CONVERGÈNCIA I UNIÓ PER EXPRESSAR EL REBUIG AL NOU CODI PENAL I A LES MESURES INTRODUÏDES A LA LLEI DE SEGURETAT CIUTADANA

 


Tant el Consell de l'Advocacia Catalana com el CGAE han manifestat el seu rebuig a les darreres reformes publicades al BOE el passat dimarts dia 31 de març, i denuncien la greu involució que algunes de les mesures suposen per als drets de la ciutadania. Unes lleis, d'altra banda, que han estat aprovades sense el necessari consens polític i social que requereixen normes d'aquesta transcendència.

D'una banda, la reforma del Codi penal, que converteix en infraccions administratives els petits delictes que fins ara es jutjaven com a faltes per la via penal, i que ara seran considerats infraccions administratives incorporats a la Llei de seguretat ciutadana ("Ley mordaza"), la qual cosa suposarà la imposició de sancions d'imports més elevats per a determinades conductes. A més a més, el principi de presumpció d'innocència que hauria de prevaldre sempre en l'ordre penal se substitueix amb el nou text per la presumpció de veracitat dels atestats administratius, de manera que el ciutadà denunciat perd una garantia fonamental a l'hora d'exercir el seu dret de defensa.

Els representants de l'advocacia consideren que la intenció del govern amb aquestes reformes legislatives no és una altra que controlar situacions que li són molestes, com ara les protestes o movilitzacions de la societat civil, que passaran del control del Poder Judicial al del propi Executiu. En aquest sentit, la Llei de seguretat ciutadana suposa un seriós retrocés, en restringir drets fonamentals dels ciutadans com ara el dret de reunió, el de manifestació o el de llibertat d'expressió, la qual cosa representa "una autèntica puntada a l'Estat de Dret".

D'altra banda, des de l'Advocacia també s'ha reiterat un cop més el rebuig més enèrgic a la instauració de la pena de presó permanent revisable aprovada, que contravé l'article 25 de la Constitució, segons el qual les penes privatives de llibertat i les mesures de seguretat han d'estar orientades vers la reeducació i la reinserció social.

Finalment, pel que fa a les anomenades "devolucions en calent" a la frontera de Ceuta i Melilla, i que el govern ha legalitzat amb l'aprovació d'una esmena introduïda en la Llei de seguretat ciutadana, ara batejada amb el nom de "rebuig en frontera", suposen una pràctica que vulnera flagrantment les garanties jurídiques previstes als Tractats Internacionals. En aquest sentit, des de la Subcomissió d'Estrangeria del CGAE s'ha manifestat el rebuig frontal a una mesura que obvia el necessari informe previ, no per motius d'urgència, sinó davant la seguretat que aquests informes seran desfavorables. Denuncien també que el text és contradictori en si mateix, ja que l'apartat 2 de la nova Llei reclama la subjecció al Dret Internacional en l'execució de les devolucions immediates, i sense garanties jurídiques els rebutjos mai poden complir amb aquest Dret Internacional.

La llei no compleix amb l'objectiu de legalitzar les devolucions en calent i, per tant, és probable que s'exculpi els agents imputats, alhora que tampoc s'atorga seguretat jurídica a ningú, per la falta de claredat del seu text. Per això, des de la Subcomissió d'Estrangeria s'ha manifestat que en breu posarà a la disposició del govern i dels mitjans de comunicació, una proposta de protocol d'actuació conjunta per part de les Forces i Cossos de Seguretat i la resta d'agents jurídics, que permeti una aplicació normativa que veritablement respecti el Dret Internacional de drets humans i que, per tant, no tingui en compte la nova figura del "rebuig en frontera".

 

Per tot això, el Grup municipal de Convergència i Unió proposa al Ple de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, l'adopció dels següents acords:

 

  1. Manifestar el clar rebuig de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans a la nova proposta i redacció del Codi Penal, així com a les noves modificacions introduïdes a la Llei de Seguretat Ciutadana, anomenada Llei Mordaça.

 

  1. Comunicar aquest rebuig al President del Govern espanyol, al President de la Generalitat de Catalunya, al Ministre d'Interior espanyol, als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats, al Conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya i a l'Il·lustre Col·legi d'advocats de Sabadell.

 




El software de antivirus Avast ha analizado este correo electrónico en busca de virus.
www.avast.com