A banda que ja hi ha alguns ajuntaments catalans, però també d'arreu d'Europa i del món, i no necessàriament governats per formacions considerades d'esquerres, que han, o bé municipalitzat o remunicipalitzat determinats serveis que durant anys els havien cedit a empreses externes, em resulta curiós observar com tothom s'apunta sense complexos, com si estiguessin del tot segurs d'estar en possessió de la veritat, a aquestes iniciatives, tant seval quin sigui el servei a ser assumit per l'administració local.
D'exemples a Catalunya n'hi ha forces, ja sigui en relació a municipalitzar el servei d'aigua potable, el de neteja viària o el de recollida d'escombraries, per posar-ne algun. Sense anar més lluny, a la nostra comarca existeix un gran debat públic sobre la possible remunicipalització del servei d'aigua al municipi de Terrassa, després que l'empresa Mina l'hagi vingut prestant des de fa més de setanta-cinc anys. Sembla que, malgrat trobar-se amb dificultats que estan descobrint com a insalvables, també hi ha algun moviment en aquest sentit en ajuntaments com els de Sabadell o Ripollet, per dir-ne algun de poblacions veïnes del Vallès Occidental. A Terrassa, prop de dos mil persones van desfilar pels seus carrers diumenge passat en reclamació de la remunicipalització del Servei d'Aigües, tenint en compte que el seu govern municipal format pel PSC i l'actual PDECAT, és qui està liderant els tràmits per encarrilar una municipalització que, en aquell cas, respon a motius molt diversos i que, en tot cas, són molt diferents al que podriem considerar raons estrictament ideològiques.
Dic tot això, perquè, en el darrer debat a Ràdio Palau, em va cridar l'atenció com alguns grups de l'oposició, considerats d'esquerres, afrontaven, amb argumentacions aparentment clarividents i des del seu punt de vista indiscutibles, aquesta qüestió.
Recordo com, per part de la CUP, amb en Jordi Méndez al capdavant, es va plantejar en algun ple municipal aquest assumpte. I és que, em permetreu que us digui que, des de la discrepància en la majoria dels casos, el que no puc negar és la coherència total i absoluta de la CUP de Palau entre el que argumenten i el que porten a la pràctica a través de les seves propostes i/o accions. El que crida poderosament l'atenció (tant en això com en tants altres aspectes) és com determinades forces, també considerades d'esquerres, denoten una mena d'acomplexament, ja que davant qualsevol proposta de la CUP modifiquen, actuen o revisen qualsevol consideració o plantejament polític per tal que no semblin, "menys d'esquerres" que els qui normalment porten el timó ideològic.
I és per això que, quan la CUP ideològicament planteja la necessitat que tot servei sigui municipalitzat o prestat per una administració, es detecta un moviment en alguna altra força manifestant que no només hi està d'acord, sino que, de vegades, pretén arribar més enllà del que pot considerar-se adequat.
I és aquí quan, davant d'aquest debat sobre la necessitat de municipalitzar el servei d'aigua al nostre poble (mai remunicipalitzar, ja que en cap moment de la història l'Ajuntament ho havia gestionat ni directa ni indirectament, t'adones que tothom s'apunta al carro de la municipalització, sense cap altra argument que no sigui la millora del servei o el segur abaratiment del mateix..., això sí, sense disposar de cap element que els permeti constatar que una municipalització portaria inexorablement aquests suposats beneficis.
En aquest punt, és quan cal parlar de si una municipalització, nacionalització, o el que sigui, comporta necessàriament avantatges per als ciutadans. I això no és ni d'esquerres ni de dretes. Senzillament cal que l'administració disposi de les eines legals per mantenir el suficient control, com perquè el servei sigui prestat amb la màxima qualitat i garantia i que, al mateix temps, sigui més avantatjós econòmicament per a l'Ajuntament i per als ciutadans.
Recordo com en aquell debat s'intentava contraposar el tema de la municipalització de l'aigua amb el bon servei del transport urbà al ciutadà. I sembla que es pretenia ignorar que l'empresa que presta el servei és privada i, com no pot ser d'una altra manera, obté uns beneficis econòmics pel fet de realitzar el transport de viatgers entre diferents punts de la població així com les conexions amb d'altres municipis veïns. No és de rebut intentar confondre a la gent amb exemples equivocats. Un servei públic, com a tal, és deficitari, i per això és l'administració qui s'en fa càrrec.
Des d'ICV s'afirmava alegrement que el servei d'aigua a Palau té molts, però que molts aspectes a millorar, però no en van saber concretar cap. Tampoc sabem què comportaria per a l'Ajuntament la municipalització del servei d'aigua, quan hi ha tres empreses privades, a banda de la que gaudeix de la concessió municipal, CASSA, que també donen servei a una part important dels nostres veïns.
El que sí sabem és que, a Palau-solità i Plegamans, mai hi ha hagut problema amb aquest servei, que l'empresa suministradora ha assumit un enorme compromís social, que ningú està desatès en cas d'impossibilitat d'abonar el rebut de l'aigua i que el codi de bones pràctiques de CASSA, no té parangó en cap altra empresa d'aquestes característiques en el nostre entorn.
Quan es fan propostes, per damunt de tot, cal conèixer la realitat! Abans de parlar alegrement d'aquest i d'altres qüestions. Abans de fer afirmacions gratuïtes, sota un determinat paraigua ideològic, el que cal és saber del que es parla i de les conseqüències d'una possible municipalització. cal concretar i determinar quins són els problemes, les mancances...de l'actual concessionària. Saber què i com caldria procedir per organitzar un servei municipal que, en el nostre cas, mai ha estat prestat per l'Ajuntament. A partir d'aquí, fer les propostes oportunes. Però, si no es disposa d'un estudi aprofundit, el que es fa només, és fer bullir l'olla, fer veure que som més d'esquerres que els altres, sense que en cap cas se sàpiga l'abast real de tot plegat.
This email has been checked for viruses by Avast antivirus software. |