divendres, 23 de febrer del 2018

PLE FEBRER 2018: MÉS DE QUATRE HORES FENT FEINA!

Perdoneu, però, a vegades s'em fa molt difícil entendre com hi ha persones disposades a estar-se, com ahir, més de quatre hores assegudes en una cadira de la sala de plens de l'Ajuntament escoltant i mirant el que fem i dient els diferents representants del poble. De fet, té molt mèrit i vagi des d'aquí el meu més sincer reconeixement. Per cert, finalment, en el plenari d'ahir vam estrenar, en fase de prova la famosa Videoacta, que es començarà a aplicar en legal forma a partir del proper mes, eliminant-se les transcripcions per escrit de tot el que es parlamenta en el ple. Com deu estar-ne de contenta la funcionària encarregada de fer aquestes transcripcions, al pensar que ben aviat, amb l'enregistrament de les sessions plenàries n'hi haurà prou com perquè les actes dels plens es puguin aprovar sense que ningú pugui dir allò de: "No això no ho vaig dir així sino aixà"! Aquesta no només és una obligació legal, que també i per aquest motiu caldrà aprovar una nova modificació del ROM, sino que han estat diverses mocions les que han instat al Govern a posar-ho en marxa. Per tant, prepareu-vos tots aquells fans del APM que potser aquí trobareu una font per inspirar la conya marinera palauenca i plegamanina!
 
Més de quatre hores per debatre moltes propostes. Vam començar aprovant per unanimitat les bases i convocatòria d'aquell nou concurs ideat per la nostra regidora Laura Navarro, per al concurs d'emprenedoria, que tant d'èxit va tenir la seva primera edició del 2017. estem contents i orgullosos d'haver impulsat aquest nou model d'incentivació per a les nostres empreses en el camp de la renovació, innovació i investigació! També es va donar compte del compliment trimestral dels pagaments als proveïdors de l'Ajuntament, mantenint-nos, com sempre i de forma satisfactòria en perfectes condicions d'assumir les nostres obligacions comercials dins dels terminis legals establerts amb escreix.
 
A partir d'aquí, tot mocions. Dit d'una altra manera: fins aquí les propostes de l'equip de Govern municipal. Nosaltres en teníem tres. Dues d'elles aprovades per unanimitat: Modificació del ROM per tal de permetre que en les mocions de caràcter polític presentades pels grups municipals, es puguin aprovar, ni que sigui en part, possibilitant la votació per separat dels diferents punts d'acord que continguin. L'altra, també relacionada amb el ROM, però per posar una proposta de Reglament de Participació Ciutadana damunt la taula i donar-nos entre tots dos mesos per aprovar el Reglament, després d'aportacions dels diferents grups i regidors, per la majoria del ple. Per tant, vam aconseguir garantir que d'aquí a dos mesos l'Ajuntament disposi finalment, d'un Reglament de Participació Ciutadana, complint així amb els nostres compromisos i amb el Pla de govern en el seu dia subscrit.
 
La que va comportar gran debat, de prop d'una hora, va ser la moció relativa a denunciar, resoldre o extingir, prèvia revisió tècnico-jurídica, del conveni subscrit els anys 1997 i 1998 pel Govern municipal amb la Teresa Padrós com alcaldessa, amb la Fundació privada arqueològica Clos, de cessió de la masia de can Maiol, que us vaig transcriure ara fa més o menys un mes en aquest mateix bloc. Tot i que són evidentíssims els cincompliments d'aquells convenis per part de la Fundació Clos, que fins i tot des del propi govern es reconeix, no vam aconseguir els supors necessaris perquè prosperés. Els del 155, és a dir, PSOE, Ganemos, C's més la CUP, tot i que aquesta per motius ben diferents ho van votar en contra. Creiem però, que hem posat damunt la taula una qüestió que, a partir d'ara, ens farà estar pendents de la seva evolució. recordeu que en el seu dia l'Ajuntament hi va destinar 45 milions de les antigues pessetes i que només han complert amb el 5% de les obligacions contretes.
 
ERC ens va proposar una moció per crear un cens de solars en mal estat i d'edificis ruïnosos que vam considerar favorable als interessos del poble, tot i que el cens ja existeix però que, al menys, a partir d'ara, també s'hi podran incloure edificis ruïnosos. Si això servís, ni que sigui a llarg termini per afavorir la creació d'habitatge social al nostre poble, benvinguda sigui la proposta! També una altra en defensa del model d'escola catalana, ara que amb l'excusa del 155 s'ho vol carregar tot el PP. La representant d'aquesta formació no va assistir al ple i el representant de C's no va saber com fer-ho per atacar el sistema d'immersió lingüística, quedant-se sols davant les evidents avantatges d'aquest sistema després de més de trenta-cinc anys d'èxits i reconeixements a tot nivell. No cal que us expliqui el debat perquè va fer que sentíssim vergonya de determinats arguments unionistes que ja en teniu prou amb el que llegiu i sentiu a cada moment en els mitjans de comunicació.
 
El PSOE i Ganemos van aprofitar l'existència de algunes sentències recents per proposar al ple la reclamació a la Generalitat del que ha deixat d'abonar des de 2014 en subvencions a les escoles bressol municipals. Consti que hi vam votar a favor. Però també vam remarcar que caldrà saber quines aportacions ha fet la Diputació per aquests mateixos conceptes en substitució de la Generalitat i per acord amb aquesta; així, sabrem exactament quins imports cal reclamar, que segur estaran molt lluny dels més de vuit-cents mil euros que ells diuen. I si els donen la raó i estiméssin que la Generalitat ha d'abonar la totalitat, que pensin que la major part d'aquests imports hauran de ser retornats a la Diputació. La generalitat, en un temps de presubsistència econòmica conseqüència de l'espoli espanyol, va prioritzar i garantir l'ensenyament obligatori per damunt del que no ho és. Però, si en tenia l'obligació, ho dirà un jutge i ho acatarem sense més.
 
Per diferents grups municipals van ser presentades mocions en defensa de la dignificació de les pensions i per mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes. De tres mocions es va aconseguir consensuar un sol text al que hi vam donar suport, tal i com també ho van fer la resta de grups i regidors. El mateix va passar amb dues mocions relatives al Dia internacional de la Dona Treballadora i la lluita per la igualtat entre homes i dones, així com l'adhesió a la vaga feminista prevista pel proper 8 de març. A excepció de C's tots els grups hi vam donar suport.
 
Pasades les onze de la nit, sortíem amb la sensació, aquest cop sí, d'haver fet una bona feina per al nostre poble. Ja us he comentat que ahir, no sé per quines raons, no va assistir al ple la regidora del PP. Però, crec que comença a ser hora que algú denuncii el frau colosal que està perpetrant el regidor no adscrit José Luís Heras. aquest home no ha posat els peus a l'Ajuntament des de finals de 2016. Ningú diu res. Jo no ho entenc, més enllà que això està afavorint al govern, ja que sempre sap per endavant que hi ha un regidor menys a l'oposició. Però, on són les més de set-centes persones que el van votar? Ja els està bé que s'els enrigui a la cara d'aquesta manera? Com es pot permetre legalment que un representant públic abandoni de forma absoluta les seves funcions, sense que això comporti cap conseqüència?
 
Aquí us deixo l'audio del ple. Si heu aguantat llegint fins aquí, teniu més de quatre hores per davant de distracció assegurada!
http://radiopalau.cat/PLE_AJUNTAMENT_22_FEBRER_2018.mp3