Aquestes darreres setmanes s'han celebrat al nostre poble un parell d'esdeveniments prou remarcables, sempre sotmesos a canvis, en uns casos per raó de les seves pròpies circumpstàncies i evolució, i en uns altres perquè el Govern municipal socialista ha fet allò tant típic de voler canviar el que calgui només per fer veure que el que feien els altres estava molt, però que molt malament. En tot cas però, sí que cal tenir molt en compte que els esdeveniments als que em referiré a continuació han vingut clarament marcats per l'impuls que s'hi va donar, o bé des de governs liderats per nosaltres, o bé per les nostres pròpies decisions quan hi hem mantingut competències i responsabilitats dins de l'equip de Govern municipal.
En aquest sentit, permeteu-me, en primer lloc, valorar la celebració del Comerç Fest, que va tenir lloc a mitjans d'abril. Aquest és el tercer any que la nostra fira del comerç per excel·lència, intenta consolidar-se en el nou format, després que l'anterior Fira Palau s'hagués celebrat d'una forma molt satisfactòria per a la població, tot i que no tant pels propis comerciants, durant trenta-quatre anys casi consecutius. Quan em vaig estrenar, a mitjans de 2015 com a regidor de Comerç, una de les primeres notícies que vaig rebre per part de l'associació de comerciants, va ser que aquell any no volien seguir fent la Fira Palau que sempre tenia lloc durant el primer cap de setmana d'octubre. Nosaltres, que portàvem com a proposta electoral, potenciar i reformar la Fira Palau, entre altres coses, per obrir-la a tots els comerciants i serveis del poble i no només als membres de l'associació, ens va suposar un cop que ens feia replantejar moltes coses. El que sí vaig tenir clar, és que calia acabar amb aquella "ancestral" duplicitat d'associacions de comerciants, aquells enfrontaments innecessaris entre ambdues i, per què no dir-ho, aquella mena de rivalitat mal entesa, malgrat que l'associació de comerciants tenia més de cent-vint socis i la Illa Comercial Palau només una vintena. Tot plegat em va portar a iniciar un seguit de reunions i contactes amb ambdues entitats, amb l'inestimable col·laboració de PIMEC Vallès Occidental, que va culminar amb l'acord de la pràctica disolució de la Illa i la subscripció d'un conveni amb l'Associació de Comerciants on es regulen tots els actes i activitats de l'àmbit del comerç al nostre poble, al mateix temps que quedava oberta la participació en tots ells a tots els comerços i serveis de la vila amb independència de si són o no socis de l'associació. Per tant, vam aconseguir quelcom impensable fins aleshores, i deixeu-me que modestament us digui que cap regidor ho havia aconseguit fins ara malgrat els innombrables intents de tots els regidors de l'àrea en aquest sentit durant els darrers més de quinze anys.
A partir d'aquí, calia recuperar una nova idea de fira comercial que, amb objectius modernitzadors i clarament enfocada a potenciar el comerç i res més que el comerç del poble, va desenvocar en l'actual Comerç Fest, que s'ha anat modelant durant els seus tres anys de celebració, que molts comerços participants entenen que els hi reporta més clients i/obeneficis que l'antiga Fira Palau, malgrat que és evident que en cap cas es pot comparar a la gran festassa popular que significava l'antic format.
Sense que el que diré suposi una crítica, sino una modesta proposta, que ja vaig expressar fa un any, considero, en primer lloc, que cal replantejar urgentment la data de celebració del Comerç Fest, i en aquest sentit plantejo la necessitat de recuperar de nou el primer cap de setmana d'octubre, i per una altra banda, crec també la conveniència que se celebri un cop cada dos anys, alternant-se amb la nova fira del motor, organitzat pel Motoclub Palau que va tenir lloc el cap de setmana del 30 de setembre i 1 d'octubre passat en la seva primera edició. Així, un any tocaria fira del motor i un altre la fira comercial. I és que, cal pensar en el fet inqüestionable que les fires de comerciants han anat desapareixent de tots els pobles i ciutats del nostre entorn, només mantenint-se en format sectorial en grans ciutats. Per tant, té molt mèrit que un certàmen d'aquestes característiques es mantingui al nostre poble, cosa que demostra la gran vitalitat comercial i econòmica del municipi. Si es fa s'ha de fer bé i cal que segueixi com a referent comarcal i de més enllà. I per això cal destinar-hi recursos i treballar la qualitat, recuperant també aquell tò festiu i popular, ni que sigui en part, de l'antiga fira Palau.
En un altre ordre de coses, aquest passat cap de setmana ha tingut lloc el Mercat Medieval. Un esdeveniment del que ara es presumeix i molt des del Govern municipal, tot i que cal recordar que aquest format fou implantat pel govern que vam liderar nosaltres en el mandat 2007-2011 i que tant criticat i denostat va ser des del PSOE palauenc. ens n'alegrem que en això, com en tantes altres coses, hagin acabat reconeixent les virtuts de les noves propostes malgrat les modificacions practicades, canvis de noms i el que faci falta ni que sigui per fer veure que allò no té res a veure amb el que havien fet uns altres. Però, cal recordar que nosaltres vam ser els qui vam obrir un Mercat Medieval al poble i als nostres comerciants i entitats. Els socialistes van crear un petit mercat al voltant del castell on només hi participàven artesans i autònoms forasters. Nosaltres, independentment de la polèmica, sempre interessada sobre si tallar o no l'avinguda Catalunya, vam obrir la Fira als carrers del voltant fins arribar a la carretera, hi vam fer participar als nostres comerciants amb gran satisfacció per la seva part, així com a les nostres entitats culturals, cíviques i socials, instal·lats al Parc de can Linares, per cert, creat també pel govern de 2007 a 2011 i que tant criticat i denostat va ser també pels qui ara no només 'en beneficien sino que en presumeixen.
Més enllà de l'inútil i absurda polèmica sobre els llaços grocs que només cerca protagonisme per part de qui es veu superat per una reivindicació massiva de la societat catalana, que també vol dir palauenca i plegamanina, sí que també recuperaria una proposta en el seu dia consensuada pel Govern municipal al 2010, que va ser fer que el mercat Medieval es consolidés en una determinada data. Així, tothom sabria quan es celebra a Palau-solità i Plegamans el Mercat Medieval, i no com ara, que tant aviat es celebra a principis d'abril,a mitjans, pel maig o gairebé al juny. Nosaltres vam intentar que es consolidés el cap de setmana enganxat al dilluns de la segona Pasqua, aprofitant que des de fa uns anys aquest dia és festa local, com també a d'altres poblacions del nostre entorn o la mateixa Barcelona. Aquesta és només una proposta. Però, si es deixés clar que el Mercat Medieval se celebra, per exemple el primer cap de setmana d'abril, o de maig, etc, ajudaria i molt a consolidar en la memòria de la gent quan es celebra un esdeveniment cabdalt per a la promoció turística de Palau-solità i Plegamans!