dijous, 5 de març del 2009

AQUÍ SÍ QUE APOSTEM PER LA SOSTENIBILITAT!


La vila ja recicla més del 70% de la brossa

Les xifres de la destinació final de les escombraries que genera Palau-solità i Plegamans demostren una evolució espectacular en favor del reciclatge i del medi ambient. La bona manera de fer de la ciutadania palauenca així com el sistema de recollida porta a porta, que diferencia entre la brossa orgànica i el rebuig, certifiquen fins a quin punt és possible reduir el volum de les escombraries que van a parar a abocadors.

Així, la recollida especialitzada de brossa orgànica que es reutilitza i serveix per fer adobs ha representat el 37,12% del total de la brossa que ha generat la vila en un període de dos mesos (desembre de 2008 i gener de 2009). La recollida selectiva (vidre, paper i cartró, envasos lleugers) ha suposat el 34,56% del total de les escombraries, mentre que la brossa que es denomina rebuig, perquè no se’n pot fer res més que acumular-la en un abocador, només ha representat el 28,32%.

Aquestes xifres demostren l’enorme canvi de tendència arrel del nou sistema de recollida porta a porta, implantat per l’Ajuntament, i que es fa viable gràcies a la col·laboració ciutadana. I és que en el mateix període de l’any anterior (desembre de 2007 i gener de 2008) el rebuig va representar el 70,61% de la brossa generada al municipi. La diferència és encara més gran si ho comparem amb el mateix període d’un any enrere (desembre de 2006 i gener de 2007), quan el rebuig que va anar a parar a abocadors va significar el 76,75% de la brossa palauenca.

Si bé l’espectacular descens del rebuig que s’ha experimentat a partir del canvi en el sistema de recollida s’ha traduït en un ascens notable de la recollida selectiva, la crescuda més espectacular ha estat, sens dubte, la que ha experimentat la recollida de brossa orgànica, que ha passat de ser pràcticament inexistent a representar el grup més voluminós. Amb aquest canvi, les escombraries orgàniques passen a ser una matèria primera molt valuosa per fer adobs.

Per tal de continuar potenciant la recollida selectiva de vidre, paper i cartro i envasos lleugers, la regidoria de Sostenibilitat i Medi Ambient ha adquirit un total de 64 nous contenidors que es col·locaran en diverses ubicacions de tot el municipi, especialment allà on hi havia mancances o on s’havien de substituir els antics per trobar-se en mal estat. En concret, d’aquests 64 nous contenidors, 24 seran per a la recollida de vidre; 20 per a envasos lleugers; i 20 per a paper i cartró. La col·locació a la via pública dels nous contenidors s’està realitzant en dues fases. En la primera, que ja s’ha complert, s’han ubicat 34 contenidors mentre que la resta s’estan acabant de situar en aquests dies.

En conclusió, i malgrat les reticències que ha suscitat el nou sistema de recollida porta a porta que ha comportat l’eliminació dels contenidors generalistes de la via pública, la ciutadania palauenca està demostrant un alt grau de responsabilitat i de compromís amb l’objectiu de reduir el volum del rebuig i de reciclar i reutilitzar tot allò que sigui possible. L’Ajuntament entén que aquest és el camí per fer possible que el benestar a les nostres vides no impliqui l’agreujament del canvi climàtic, convertir el planeta en un enorme abocador, o acabar amb els recursos i matèries primeres del globus.