dimarts, 31 de març del 2009

NO TANT PARLAR DE SOUS, I QUE ES FIXIN EN LA FEINA QUE ES FA PEL POBLE


Comencen els treballs per recuperar l’hàbitat de la riera de Caldes

La regidoria de Sostenibilitat i Medi Natural de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha posat en marxa el Projecte Riera Viva, que té com a objectiu renaturalitzar la riera de Caldes, l’eix fluvial que travessa de nord a sud el municipi i que duu aigua de forma permanent. S’han iniciat els treballs al sector de Can Cladellas, on és previst retirar una estructura de formigó que ajudarà a recuperar el curs natural de la riera.

Treballs en marxa
El finançament del projecte compta amb una suma de 120.000 euros, dels quals l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) n’aporta 80.000, l’Ajuntament hi posa 20.000, mentre que el Consorci del Besós es fa càrrec dels 20.000 euros restants. Aquest pressupost es dedicarà a renaturalitzar la riera de Caldes al tram que discorre pel terme municipal de Palau-solità i Plegamans, per tal de millorar la qualitat ecològica d’aquest espai natural.

La regidoria de Sostenibilitat i Medi Natural ha aconseguit la subvenció de l’ACA, molt restrictiva i exigent, gràcies a l’elaboració d’un projecte molt ben estructurat per part dels tècnics i professionals de l’Ajuntament de la vila. La primera fase del projecte, que ja està en marxa, permetrà retirar una estructura de formigó; eliminar arbres d’espècies invasores de grans dimensions per substituir-los per arbustos de ribera autòctons (salzes); i restablir el bosc de ribera per recuperar l’ecosistema natural.

Així, els treballs han començat aquesta setmana al sector de Can Cladellas, just després del punt on la riera de Sentmenat desguassa a la riera de Caldes. Allà s’està retirant una estructura de formigó que ajudarà a la riera a recuperar el seu curs natural.

També suposarà una millora per a la seguretat el segon treball d’aquesta fase, que és la tala d’arbres d’espècies invasores de grans dimensions, com pollancres o plàtans, i que se substituiran per salzes. El regidor de Sostenibilitat i Medi Natural, Abel Julien, explica que “els arbres invasors són potencialment perillosos en cas de riuades perquè poden ser arrencats i formar taps si es troben estructures humanes que els barrin el pas, com els ponts”.

Julien també ha manifestat que aquesta segona actuació ha estat molt valorada pels veïns de barris com la Pineda, on van patir les tràgiques riuades de la tardor de 1994 que van acabar amb la vida de dues veïnes i van causar moltes destrosses al barri. En un primer terme, els veïns volien que els arbres es talessin i prou, sense que se’n plantessin de nous, però després d’una sessió informativa amb un expert del Consorci del Besòs, van entendre que els salzes, arbres típics de riera, no causen aquests problemes perquè són flexibles i tenen arrels molt profundes. Això fa que l’aigua no els arrenqui, cosa que a més ajuda a retenir sòl, pedres i llims.

Per últim, l’ACA subvenciona la substitució d’altres plantes invasores per vegetació autòctona de ribera. Aquesta és una actuació cabdal per renaturalitzar l’hàbitat, ja que facilitarà que més tard s’hi instal·li la fauna pròpia de ribera. Per exemple, s’eliminaran les canyes, una espècie que no és autòctona i que allà on creix impedeix la vida de qualsevol altra espècie vegetal, sí bé aquesta és una feina molt complicada per la resistència d’aquesta planta. En el seu lloc s’hi plantarà canyís, una espècie autòctona i que és clau per a què s’hi instal·lin les aus.

Implicar la població
A banda dels treballs esmentats, el projecte Riera Viva va molt més enllà i vol implicar la ciutadania palauenca per tal que tingui cura del riu. En primer lloc, i després que l’Ajuntament hagi signat un conveni de col·laboració amb l’Associació Hàbitat, s’animarà a diversos grups de ciutadans perquè adoptin un tram de la riera a través del Projecte Rius. Amb l’adopció s’encarregaran de fer tasques de seguiment dels indicadors físics, químics i biològics, i de la millora ambiental del seu tram. La regidoria de Sostenibilitat i Medi Natural ja ha iniciat contactes amb les escoles del municipi perquè adoptin trams de la riera, cosa que alhora pot ser una activitat educativa molt profitosa.

A més, s’animarà la ciutadania en general a ser voluntaris per a la conservació i millora de la riera, a través d’activitats com plantades populars de la flora autòctona de ribera, neteja d’escombraries i altres actuacions que es volen decidir conjuntament amb les entitats i ciutadans de Palau-solità i Plegamans.