diumenge, 8 de novembre del 2009

EL CIVISME ÉS COSA DE TOTS!

No n'hi ha prou amb queixar-se, d'una forma gairebé sistemàtica, de la insolidaritat, la mala educació, els mals usos dels espais i el mobiliari urbà, del soroll provocat per grups de joves ubicats en segons quins llocs, d'actituds violentes, i , de vegades, de situacions d'intolerància o manca de convivència.

Repassant el Palau Informatiu d'aquest mes de novembre, llegeixo com, per exemple, en nom de les AAVV del nostre poble s'ataca al consistori municipal barrejant conceptes com els de la brutícia al carrer, la pujada de taxes d'escombraries, sobre el que cal dir que per enguany han estat totalment congelades, o, que no han estat degudament atesos des de l'ajuntament.

Cal dir, en primer lloc, que les al·legacions formulades al respecte per les taxes en qüestió del passat any 2008, sí van ser degudament resoltes i votades en sessió plenària, esent desestimades per raons purament administratives i legals, i essent també convenientment notificades als presentants, com així ho determina la llei. Per tant, es falta interessadament a la veritat fent aquestes manifestacions, intentant confondre als ciutadans dient-los que hi ha hagut una pujada de taxes, quan aquestes han estat totalment congelades, doncs la pujada fou ja fa més d'un any, i aleshores no hi ha interès en publicar asseveracions com aquestes.

D'altra banda, i en darrer lloc, no podem relacionar d'una forma tan burda quelcom que és responsabilitat directe de tots nosaltres, els ciutadans de Palau-solità i Plegamans, com és el compliment de les nostres obligacions cíviques, i el pagament d'unes taxes que responen a la prestació d'un servei que per definició ha de ser deficitari. I és que, tots sabem, que dels pobles del nostre entorn Palau és el municipi on la taxa d'escombraries és menys cara. a caldes de Montbui supera els 150 euros l'any, també a Sant Feliu, Sentmenat, Polinyà, Santa Perpetua, o passant dels 200 euros anuals a municipis com castell Tersol o Moià.

Cal dir que la taxa de 113,90 que es paga al nostre poble, és difícilment superable per altres municipis no només del nostre entorn sino sobre tot de les nostres característiques.

No seré jo qui em dediqui a penjar fotografies en aquest blog sobre el tractament de les deixalles que es fa en d'altres municipis, ni crec que sigui massa aconsellable anar fent comparacions amb quin és el rànking de municipis més bruts. I és que, tots coneixem com està la ciutat de barcelona, sense porta a porta i amb més contenidors que mai al carrer; tots sabem com està sabadell; sabem que caldes va arribar fa temps a ser sancionada per no recollir adequadament la brossa orgànica...

És lamentable que hi hagi gent tant poc cívica que es dediqui sense més a depositar bosses, trastos i el que sigui al carrer en perjudici de tots. També és lamentable que des de determinades formacions polítiques només s'estigui per la crítica i no pel front comú contra l'incivisme; lamento també que un petit grupuscle de ciutadans incívics provoquin que la inmensa majoria haguem de soportar situacions tant desagradables.

Resulta evident, que essent la nostra taxa municipal per aquesta qüestió, una de les més baixes del nostre entorn, i seguint alguns ciutadans empenyats en perjudicar-nos a tots d'aquesta manera, no hi haurà cap altre remei que incrementar el servei de recollida, que vol dir encarir-lo i per tant que el seu cost es vagi incrementant en la mateixa mesura en que augmentin els mals usos i educació socials.

És perillós el joc de lligar d'una forma tant directa el raonament de les taxes, per cert ja desfasat, amb un mal entès mal servei de neteja o recollida d'escombraries; i també ho és passar a la crítica política en lloc d'actuar en front dels veritables culpables d'aquest incivisme tant lamentable.

Cal incrementar els controls policials, com així s'haurà d'anar fent, cal aplicar normes més efectives contra els intolerants, insolidaris i mal educats socialment, i és per això, d'entre moltes altres raons, que en el darrer ple es va aprovar definitivament l'Ordenança de civisme que incidirà de ple en aquestes i moltes d'altres qüestions que sí preocupen de veritat a la gent, tot i que no ho farà sobre el que sembla preocupar als grups municipals de l'oposició al consistori: la laïcitat en l'actuació municipal, si es regula la mendicitat, la prostitució al carrer o no sé quins d'altres que res tenen a veure amb el que realment ens afecta a tots!

Finalment, només dir, que cal que tinguem molt clar, el que és incivisme. Doncs, si al darrera de determinades actituds incíviques s'amaga un boicot o una protesta política, resultarà d'una repugnància extrema. Si es vol aconseguir que les coses es facin d'una altra manera, la democràcia disposa dels mecanismes més adequats per fer-ho. I, si hi ha qui no li agrada l'actual sistema de recollida d'escombraries, l'actual govern o el que sigui, cal que es decideixi definitivament a començar a militar en alguna formació política i treballar per guanyar les properes eleccions. Si obté els resultats desitjats, haurem de pensar que ens hem equivocat i que potser els seus plantejaments eren millors; però, fins aquell moment, seguirem lluitant per anar fent de Palau-solità i Plegamans un poble cada cop més cívic, convivencial, participatiu i amable!