dilluns, 30 de novembre del 2009

VISCA L'ACCESSIBILITAT!


Palau-solità i Plegamans ja disposa d’una nova rambla més accessible

Es presenta també la rehabilitació i remodelació de l’edifici municipal del carrer Anselm Clavé

Palau-solità i Plegamans disposa d’una nova rambla Mestre Pere Pou, més accessible i més segura. Una setantena de persones van assistir diumenge 29 de novembre a la inauguració de la remodelació de la via, que permetrà que els ciutadans i ciutadanes puguin accedir amb més comoditat i seguretat a equipaments com el Centre d’Assistència Primària (CAP). El mateix matí va servir també per fer una jornada de portes obertes a l’edifici municipal situat al número 11 del carrer Anselm Clavé, per tal que tothom pogués veure com ha quedat l’immoble després de la seva rehabilitació i remodelació.

Vianants al poder
La rambla Mestre Pere Pou ha canviat completament de fesomia i ha fet passos de gegant en la seva funcionalitat i seguretat, molt millorades. Es tracta d’una de les vies principals del municipi, especialment pel que fa a la connexió entre el centre i el sud de la vila, donant accés directe a equipaments tan importants com el CAP o l’edifici d’Educació Infantil del CEIP Josep M. Folch i Torres. “Aquesta nova rambla respon a la voluntat de l’equip de govern de fer més accessible els carrers i avingudes del nostre municipi” apuntava l’Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Mercè Pla, durant l’acte d’inauguració.

El primer element de la reforma que salta a la vista és la pavimentació del passeig central de la via, actuació que facilita l’accessibilitat de totes les persones, tant de les que tenen poca mobilitat com de les que es desplacen amb cadira de rodes, amb cotxets per a infants... Cal recordar que aquest passeig central era un sorral, cosa que feia que fos molt poc utilitzat pels vianants a causa dels sots, de la pols o del fang. A més, s’ha renovat el mobiliari urbà del passeig (bancs, fanals...) optant per solucions molt més funcionals i eficients. I tot plegat mantenint l’arbrat original amb superfícies destinades a plantes ornamentals repartides per tot el passeig.

Però la remodelació va molt més enllà dels elements més evidents. S’han elevat tots els passos de vianants per obligar els vehicles a alentir la marxa al llarg de tota la via, s’ha reasfaltat el paviment, i s’han pintat places d’aparcament, així com altres senyalitzacions d’ordenació del trànsit. Una altra millora important ha estat l’ampliació de la vorera lateral de la rambla adjacent als jardins del CAP, per tal de poder-hi instal·lar pròximament una marquesina a la parada d’autobús d’aquest punt.

De la mateixa manera, s’ha aprofitat l’obra, que s’ha allargat durant uns mesos, per fer-hi actuacions paral·leles de millora, com la preinstal·lació de la xarxa de fibra òptica al llarg de tota la rambla i fer-hi els encreuaments corresponents. A més, s’han fet millores en la xarxa d’abastament d’aigua potable, com la substitució de trams de canonades de fibrociment, la instal·lació de nous trams i la renovació de bona part de les connexions de la xarxa.

Nova rotonda
La inauguració de la rambla remodelada va servir també per mostrar la nova rotonda que ja regula el trànsit en la cruïlla entre la mateixa rambla Mestre Pere Pou i el carrer de Can Cortès. Però és més que una rotonda, ja que el seu interior també s’ha pavimentat i enjardinat de manera que esdevé una continuació del passeig central de la rambla. La rotonda, doncs, està connectada als passejos centrals de la rambla i del carrer Isaac Peral (via que continua el traçat de la rambla) amb passos de vianants degudament senyalitzats.

“És, probablement, un dels punts on es fa més palès l’objectiu central que s’ha perseguit amb la remodelació de tota la via: adaptar-la a les necessitats dels vianants, fent-la més accessible, més segura i més acollidora”, explica el regidor d’Urbanisme, Josep M. Serraviñals sobre la nova rotonda, que serveix, a més, per “posar ordre en la circulació de vehicles en el que fins ara era un dels punts negres de la vila quant a la sinistralitat”, amplia el regidor.

Nova seu de Serveis Socials
A banda de la inauguració de la rambla i la rotonda, diumenge va tenir lloc també la jornada de portes obertes de l’edifici municipal situat entre el carrer Anselm Clavé i el carreró de la Cooperativa, immoble que s’ha rehabilitat. Aquest equipament patia aluminosi, cosa que suposava un risc que va obligar a evacuar l’edifici, i havia quedat obsolet pel que fa als requisits d’accessibilitat, aïllament tèrmic, eficiència energètica...

Amb la rehabilitació s’han solucionat totes les patologies estructurals i d’estanqueitat, però a més s’ha col·locat un ascensor, s’han instal·lat rampes d’accés a la planta baixa i s’ha refet la distribució interior d’un edifici que ara, a més, és energèticament eficient i compta amb sistemes d’aprofitament de l’energia solar.

En la jornada de portes obertes es van presentar els nous usos de l’edifici, que “acollirà els Serveis Socials del consistori, a la planta baixa, així com espais que es destinaran a les associacions del municipi que fan tasques de caire social, a les plantes 1a i 2a”, tal i com va especificar la regidora de Serveis Socials, Carme Rubí. No és estrany, doncs, que els representants d’aquestes entitats fossin els convidats especials en la jornada de portes obertes. Tots ells van valorar molt positivament les actuacions fetes a l’edifici, així com el fet que se’ls atorguin espais per a les feines i les activitats que duen a terme en favor de tota la ciutadania. Molts d’ells van subratllar la qualitat i l’amplitud d’aquestes sales així com la centralitat d’un edifici que s’ha recuperat per donar resposta a les necessitats més importants de la població.

Tots tren projectes han estat obres promogudes per l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans amb el finançament del Fons Estatal d’Inversió Local 2009. En concret, la remodelació de la rambla ha comptat amb un pressupost de 449.952,37€, mentre que el de la construcció de la rotonda ascendia a 198.966,68€. Per últim, la rehabilitació i remodelació de l’edifici municipal del carrer Anselm Clavé estava pressupostat en 286.703€.