dijous, 22 de juliol del 2010

FELICITEM NOVAMENT ALS JOVES PER LA SEVA IMPLICACIÓ EN L'ORGANITZACIÓ DELS ACTES DE LA FESTA MAJOR JOVE!


Els Pets i els Amics de les Arts, caps de cartell de la Festa Major 2010

En tres anys s’ha aconseguit rebaixar el cost de la Festa Major en 270.000€

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va presentar ahir al vespre el programa de la Festa Major, que enguany se celebrarà del 26 al 30 d’agost. Entre els espectacles programats hi destaquen els concerts de els Pets i els Amics de les Arts, a més d’un bon munt d’actes novedosos i molt participatius que organitzen les entitats del municipi. Els processos participatius, les entitats i les regidories vinculades a cultura i joventut han portat el pes de la programació, coordinant activitats i espectacles i organitzant actes conjunts.

L’Alcaldessa, Mercè Pla, va subratllar “l’intens treball que ha dut a terme molta gent del municipi per elaborar un programa de Festa Major molt complet i engrescador”. Pla va recordar també la importància de la Festa Major per al poble, ja que “és una cita on hi participa tothom, creant l’escenari idoni per a la integració, la cohesió social i la coneixença mútua”.

El regidor de Cultura i Festes, Miquel Truyols, va concretar que el cost previst és d’uns 195.000€, aproximadament. “En només tres anys hem reduït en 270.000€ la despesa de la Festa Major”, va destacar el regidor. I és que, segons Truyols, “el model anterior de fer molta contractació externa i comptar poc amb la participació popular no té sentit, i menys en temps de crisi”. “El fet de la rebaixa del pressupost no té conseqüències en la qualitat i la quantitat actes i espectacles”, va sentenciar Truyols, ja que “s’ha traspassat el protagonisme a la Comissió de Festes i a les diverses entitats”. Aquesta ha estat la fórmula que ha permès una molt substanciosa reducció de la despesa alhora que “s’ha obert una porta per potenciar la participació popular i el propi teixit associatiu del municipi”, va afegir el regidor.

Protagonisme d’entitats
Marc Surià, en nom de l’equip tècnic de Cultura i coordinador de la programació de la Festa Major, va destacar algunes novetats d’enguany. En primer lloc, la creació d’una zona d’entitats. A més, s’ha reduït la infraestructura i s’ha culminat un procés “en el que s’han analitzat moltes propostes de les entitats i de tota mena de proveïdors buscant el màxim consens i la minimització dels costos”. És també una novetat important el fet que la Festa Major s’acabi el dilluns 30, així que el dimarts 31 no hi haurà actes. “No té sentit organitzar actes en un dia en el que molt poca gent podia acudir-hi per ser laborable”, va raonar el tècnic. I és que la segona festa local s’ha traslladat a la Segona Pasqua, fent-la coincidir amb el Mercat Medieval.

Per part de la Comissió de Festes, que reuneix ciutadans a títol individual —gran part d’ells, representants d’algunes entitats—, va parlar Albert Marsal. Va anunciar que enguany serà l’agrupació teatral del municipi Farrigo-Farrago qui s’encarrega de fer el pregó i de representar l’obra de teatre. Així mateix, va subratllar la Marató de Country, ideada per l’Associació de Country Can Falguera, que ha aconseguit esdevenir un acte multudinari i molt esperat. Tot plegat, “amb la continuació de les propostes tradicionals, com la ballada de sardanes, les cercaviles amb gegants i capgrossos, la cantada d’havaneres, els correfocs...”, va concretar.

Participació jove
Els joves, tant des de la Descoordinadora (organització que agrupa les diverses entitats juvenils del municipi) com des de la regidoria de Joventut han tingut enguany molt de protagonisme en la ideació i l’organització del programa. El regidor de Joventut, Jaume Oliveras, va accentuar “la màxima implicació dels joves en la ideació d’esdeveniments, l’elaboració del programa i en assumir l’organització i posada en marxa dels actes”. Alhora, Oliveras va agrair “la comprensió dels joves a l’hora de consensuar els diversos actes i de les limitacions en algunes propostes per diverses causes”.

En aquest sentit, Elena Maya, representant de l’equip tècnic de Joventut, va valorar molt positivament la participació dels joves i les entitats al Mulla’t, una iniciativa que se celebra al febrer per tal que els joves debatin i facin propostes sobre la Festa Major. Pel seu cantó, Daniel Aguilar, de la Descoordinadora, va anunciar algunes de les novetats sorgides de les propostes dels joves. “S’han ideat i s’organitzaran actes per als joves també en la franja del matí”, va comentar Aguilar. Això, a banda de l’espai jove, que s’aprofitarà per informar-los sobre hàbits saludables quant a la sexualitat i les drogues.