dijous, 29 de desembre del 2011

EL QUE NO S'HA DE FER AMB ELS VOLUNTARIS

El passat dimecres dia 21 de desembre es va celebrar una nova sessió del Consell municipal de Seguretat Ciutadana. com ja us he comentat moltes vegades, aquest consell celebra dos o tres sessions a l'any malgrat que els seus estatuts estableixen que s'en hauria de realitzar una cada dos mesos; i aquest fou el compromís de reforma adquirit per l'alcaldessa en la sessió celebrada el passat mes de setembre.

en aquesta ocasió, els punts que conformaven l'ordre del dia foren els habituals en la sessió del desembre: que si l'operatiu grèvol dels Mossos d'Esquadra durant les festes de Nadal i el que es fa conjuntament amb la Policia local, que si la planificació per situacions de possibles nevades i gelades, que si un resum de les activitats portades a terme per la Creu roja,l'ADF i els voluntaris de Protecció Civil del nostre poble, que si com segueix la dinàmica de mediació que vam iniciar durant la passada legislatura en el conflicte de la zona de la Diagonal, i d'altres qüestions típiques a tractar en un consell municipal de seguretat Ciutadana.

Per tant, res destacable ni novedós respecte a d'altres consells. Però, sí que es va produir una situació de tensió desagradable que caldria tenir molt en compte, al menys per evitar que es pugui tornar a repetir en un futur. I és que, quan va ser el torn d'intervenció del sr. Daniel ruiz, en la seva qualitat de president de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Palau-solità i Plegamans, aquest va explicar amb un llenguatge planer quines havien estat les principals actuacions de l'associació durant l'any. Aquesta exposició sempre la feia el Regidor de l'àrea i la concloia l'esmentat president amb els comentaris i agraïments que considerava oportuns. Doncs, va dir que no s'ho havia pogut preparar massa ja que el dia abans li van expressar la necessitat que fos ell qui efectués l'explicació. També va dir que de la subvenció de 9000 euros atorgada per l'Ajuntament n'havien percebut 8500. I finalment va manifestar que dels prop de 40 000 euros previstos per a invertir en les obres de l'antiga caseta de la Creu Roja, només n'havien calgut 19 500 euros i que els propis voluntaris havien acabat posant uns mil euros de les seves butxaques. I en cap cas es va observar un ànim de crítica cap a res ni a ningú.

Doncs bé, aquestes paraules van generar un expressiu i crispat nerviosisme, tant en l'alcaldessa com en la sra. Marcuello, i sobre tot en la segona, qui es va prendre aquestes explicacions com un possible atac al govern, que, en tot cas, ningú dels allà presents havia detectat. van contestar-li enutjades que tot plegat no era veritat i que demostrarien documentalment que el que havia dit no responia a la realitat, i que ho farien en el proper consell. fins l'Inspector de la Policia va voler afegir-se a les crítiques explicitant que en el propi conveni signat per l'associació i l'ajuntament ja s'establia que el Sr. Ruiz havia de realitzar les explicacions i que no tenia dret a queixar-se en el sentit que n'havia tingut coneixement un dia abans. La cosa va arribar al punt que hasta el representant de la creu Roja va afirmar que ja sabia que el sr. ruiz no tenia massa simpatia per ells.

Al final, l'alcaldessa, i només ella, adonant-se de l'error en el que s'estava incurrint, va voler agraïr d'una forma expressa la tasca portada a terme pels voluntaris en qüestió. Però, la veritat és que no entenc res. vaig tenir la sensació que als voluntaris de Protecció Civil, com que s'els havia potenciat molt durant la darrera legislatura s'els vol fer pagar per algun pecat que ningú coneix. Algú sabrà valorar, algun dia, la tasca del tot desinteressada que fan aquesta gent? algú sabrà entendre què vol dir fer guàrdies, tots els dies de la setmana, estar present en tota mena d'actes i activitats, atendre a persones malaltes, a ferits en accidents, entendre què vol dir prestar serveis sense rebre un sol euro a canvi retirant arbres de camins i carreteres en situacions de ventades, actuar apagant incendis, ajudar en inundacions, nevades, fer primeres cures i, de vegades, ser els primers en arribar en determinades situacions d'emergència?

Penso que cal no polititzar a un grup de persones que només actúen guiades per l'altruïsme i l'ajuda als demés. Jo no tinc pas cap inconvenient en reconèixer la gran aportació que en el seu dia va fer un govern socialista creant aquest grup de voluntaris. Però, ara, sisplau, no els titllin políticament de res, sino que el que cal, i més en temps com els que correm, és que segueixin al seu costat, que els ajudin, que els potenciïn..., i en definitiva, donat que la seguretat absoluta no existeix, que sumin entre tots a la millora de les condicions de vida de tots els palauencs i plegamanins.