dimecres, 17 d’octubre del 2012

PLA LOCAL DE JOVENTUT

Llegeixo al lloc web municipal i escolto als informatius de la nostra emissora de Ràdio, diverses informacions relatives als treballs, preparatius, redacció i elaboració del Pla Local de Joventut. I realment, l'enfocament que des de l'ajuntament es fa d'aquesta informació és clarament orientat a fer veure que es tracta d'un instrument que manca al nostre poble i que, sort n'hi haurà a partir d'ara d'un pla com aquest, doncs ens servirà com a guia d'actuació futura ja que permetrà saber les necessitats reals dels nostres joves i així poder aplicar les polítiques més adequades per donar satisfacció a les seves pretensions.
 
Evidentment que un Pla Local de Joventut constitueix una eina molt útil per saber el què i el com dels nostres joves. Però, el que es troba clarament a faltar a l'hora d'informar sobre aquesta qüestió, és que de Pla Local de Joventut ja en tenim un. Tenim un grandíssim treball elaborat al 2008, aprovat pel ple municipal i aplicat en tots i cadascun dels seus extrems a les polítiques de Joventut portades a terme des de l'Ajuntament.
 
crida l'atenció poderosament aquesta clara intenció d'intentar amagar l'existència de l'esmentat pla. Es tracta ara, d'elaborar-ne un, si es vol, i amb la corresponent vigència de quatre anys, per actualitzar l'existent.
 
I és clar que tot canvia: les circumpstàncies, les necessitats, els propis joves, etc. D'on penseu que prové sino el projecte i model de Cogestió de l'Espai Jove l'Escorxador? D'on penseu que ve l'èxit obtingut amb l'aplicació d'aquesta cogestió amb les diferents entitats de joves palauencs amb la Descoordinadora al capdavant? Un model que ha servit d'exemple per a tantes i tantes administracions: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Sant Cugat, Parets del vallès, ara Tàrrega i tants altres? D'on creieu que prové l'instal·lació dels bucs d'assaig recentment inaugurats?
 
Òbviament toca renovar-lo i actualitzar-lo. Les necessitats expressades pel nostre jovent ara fa quatre anys, manifestàven l'imperiosa necessitat que s'instaurés un sistema de transport urbà i interurbà al nostre municipi, que els servís per acudir al centre de la vila, als centres d'ensenyament, a Sabadell, més freqüències cap a Barcelona, línies també cap a Mollet. Tot això s'ha pogut satisfer d'una forma més que òptima. Com també l'estructura i funcionament de l'Escorxador, les diverses formes de participació en l'organització i celebració de diferents tipus d'activitats al nostre poble, la participació en l'organització i configuració del propi programa de la festa Major dedicada als joves, i un llarguíssim etcètera.
 
Només voldria que, mínimament, es reconegués la tasca portada a terme amb anterioritat que dona sentit al que ara es programa. que, efectivament, toca renovar, actualitzar, refer..., un Pla per als ciutadans d'entre dotze i trenta anys. No fem veure que partim de zero i que ara es comença a planificar pels joves. Tot el que ara tenim i del que en som model i exemple a seguir, prové d'una planificació ja existent, d'un Pla Local de Joventut de prop de 180 pàgines aprovades pel ple municipal i en el que, per cert, hi va participar l'actual Regidor de Joventut, aleshores en qualitat de jove del poble.