dimarts, 27 d’agost del 2013

LA FESTA MAJOR REMATA EL FINAL DE LES VACANCES

Tot comença i tot s'acaba. I per tant, coincidint amb la referència del darrer dissabte del mes d'agost, Palau-solità i Plegamans celebra la seva Festa Major!
 
Aquesta darrera setmana del mes d'agost és la que hom comença a observar una certa recuperació de l'activitat al poble. Es comença a veure més gent pel carrer, molts comerços que tornen a obrir les seves portes, la gent que han tingut la possibilitat d'anar a algun lloc de vacances explica les seves vivències i anècdotes, etc. Però, tot plegat no té un aire ben bé de tornar a la normalitat quotidiana, sino, més aviat al contrari; es torna amb aquella il·lusió de saber que, abans de tornar a la rutina del dia a dia, primer celebrarem la festa més important de l'any: La nostra Festa Major!
 
Dijous comencem amb l'acte institucional del brindis inicial de la festa, seguit de diversos actes, com el Sopar de Duro, i les diverses activitats, organitzades principalment per les diferents entitats del poble encapçalades per les colles de Vaques i cabres.
 
No és ara el moment de recordar quin fou el govern que va impulsar d'una forma clara i definitiva que l'organització del programa d'actes i de les diverses activitats que es porten a terme durant els dies de Festa Major, fossin la gran multitud d'entitats de les que aquest municipi pot presumir. No les vull pas anomenar perquè segur que m'en deixaria alguna. I és que, molt probablement, gràcies a la tasca iniciada durant l'anterior legislatura, la Festa recau principalment sobre la participació de les diverses entitats del poble.
 
No he acabat d'entendre mai, (o potser sí), les raons de l'eliminació de la Comissió de festes. En aquesta comissió hi estaven representades formalment totes les entitats de la vila. sí que es fa necessari tornar a recordar qui i quant es van crear les colles de les Vaques i les cabres al 2007, i com de "revotats" es van mostrar els grups polítics que ara governen respecte dels colors que identifiquen a cada colla. també es fa necessari rememorar com van intentar que les colles en qüestió canviessin els colors que les identificaven; i tot perquè consideraven que no podien comportar una assimilació subliminal de cada colla amb el seu color polític.
 
Un cop evidenciat que no podien fer res per canviar-ho, no han tingut cap més remei que acceptar el que hi ha, i intentar-ho fer-ho seu, fent veure que la participació que s'havia consolidat des del 2007 fins al 2011, no era tal, sino que l'han aconseguida ells.
 
De totes formes, malgrat que cadascú, legítimament, faria les coses d'una determinada manera, la veritat és que, gràcies a la nostra gent, a la societat civil, a les entitats..., s'assoleix un nivell d'implicació important que fa que, la festa sigui de tots i per a tots, reduint al màxim el pressupost econòmic de la festa.
 
Debat a banda mereix el tema del Castell de focs. I ho dic jo, que no sóc massa del ram de la pirotècnia. Tampoc és que em sembli malament que no es facin els focs artificials. Però, siusplau, no tornem amb el "rotllo" que no s'en fan per estalviar diners i poder-los destinar a usos més socials. No us ho cregueu! Si es destinen més de 21 000 euros cada trimestre a pagar a assessors jurídics per intentar querellar-se o demandar a qui sigui de l'anterior govern, només per poder anar fent bullir l'olla política, també podrien fer com a Sentmenat i destinar-ne 2200 a un castell de focs: no cal gastar-se més de quinze mil euros, com feien els socialistes fins al 2007, ni sis mil, com feiem nosaltres al 2011; amb 2200 ja ho tindriem. Però, si les entitats hi estan d'acord i a la gent li sembla bé, a mi també. El que no m'agrada és la justificació, bàsicament perquè no és certa!
 
Dit això, aquest dijous comença la nostra gran festa, i és fins dilluns que n'hem d'intentar gaudir amb plenitud, Si voleu conèixer les meves preferències, a banda de tots els actes i activitats populars, em quedo amb el concert de jazz de dilluns amb Andrea Motis i en Joan Chamorro: l'estic esperant en candeletes!
 
Molt bona Festa Major a tothom!