dimarts, 26 de novembre del 2013

CiU VOL QUE PALAU TAMBÉ DEMANI EL DESMANTELLAMENT DEL PROJECTE CASTOR

La tercera de les mocions que el Grup municipal de CiU presenta al ple del proper dijous, és perquè el nostre consistori s'afegeixi a l'allau de peticions exigint l'eliminació i desmantellament de l'anomenat Projecte Castor, que tants problemes ha comportat a les terres de l'Ebre, i de retruc a la resta de Catalunya.
 
La transcric a continuació:

 

MOCIÓ PER L'ATURADA DEFINITIVA I DESMANTELLAMENT DEL PROJECTE CASTOR QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE CONVERGÈNCIA I UNIÓ

 

 

El 2 d'agost de 2007, el Ministeri d'Indústria publicava al BOE el projecte Castor format per tres grans infraestructures: una planta marina davant la costa del delta de l'Ebre, 20 quilòmetres mar endins davant de la costa del Delta, de la Ràpita, Vinaròs i Alcanar, que aprofita un jaciment petrolífer esgotat a 1.750 metres de profunditat; un gasoducte de 30 quilòmetres, 22 dels quals van pel subsòl marí i 8 per terra, al costat del riu Sénia, i una planta d'operacions terrestre situada al terme municipal de Vinaròs (8 km), però físicament més propera als nuclis de població catalans d'Ulldecona (6 km) i Alcanar (4 km).

 

Al llarg d'aquests anys, aquest projecte ha comptat amb l'oposició de les poblacions d'Alcanar i de la Ràpita, així com de molts altres municipis de les Terres de l'Ebre i també d'una forta oposició social encapçalada per la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia. Des d'aquesta Plataforma i algunes institucions s'han presentat diverses denúncies, al·legacions, queixes i preguntes tant al Parlament de Catalunya i al Congrés de Diputats com davant la Comissió Europea sobre els dèficits, les mancances i els dubtes que presentava el projecte. Però en totes les respostes s'assegurava que es complien els requisits i la normativa vigent.

 

Aquesta infraestructura s'emmarca dins de la planificació estratègica dels sectors de l'electricitat i el gas 2008-2016 del Ministeri d'Indústria, com a projecte necessari i prioritari per ser el reservori subterrani de gas més gran de l'Estat. El primer pas en posar-la en funcionament ha estat la injecció de gas al subsòl marí (on abans hi havia hagut un pou petrolífer que ara està ja esgotat) per emmagatzemar-lo i tornar-lo a recuperar segons les demandes del mercat interior. De fet, s'esperava que pogués atendre un quart de la demanda de gas natural de l'Estat durant un període aproximat de 50 dies.

 

Abans d'emmagatzemar gas natural a l'antic jaciment petrolífer, s'ha d'injectar el gas matalàs, volum mínim de gas natural que ha de trobar-se en un emmagatzematge subterrani perquè es pugui extreure el gas útil a la pressió adequada fet que es produïa el 13 de juny de 2013. Malauradament, el 14 de setembre, l' Institut Geològic de Catalunya informava que des de feia una setmana havia detectat un increment notable de l'activitat sísmica davant de la costa del Delta, a uns 20 quilòmetres mar endins, amb magnituds màximes de 2,8 graus en l'escala de Richter. Des de llavors fins a dia d'avui, s'han repetit centenars de sismes la magnitud dels quals ha arribat a 4,2 graus en l'escala de Richter, el passat 1 d'octubre. D'aquí que el 26 de setembre el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme ordenés el cessament de l'activitat del magatzem de gas Castor i demana a l'Institut Geogràfic Nacional informació detallada sobre els moviments sísmics.

 

En paral·lel, la Plataforma del Sénia recorda que ja va reclamar, sense èxit, que s'estudiessin aquests efectes geològics en el procés de tramitació. Així ho demanava en el recurs d'alçada que va presentar l'entitat el 8 d'abril de 2010 davant la Secretaria.

Autonòmica de Medi Ambient, en què recordava la necessitat d'incloure a la declaració d'impacte ambiental del projecte un estudi sismològic sobre el risc per una falla pròxima a la plataforma marina. També l'Observatori de l'Ebre, el mes d'octubre de 2007, havia alertat l'empresa promotora de la conveniència de controlar oportunament els canvis sísmics que podria provocar a la zona d'injecció de gas al dipòsit; i demanava que es fes un seguiment de tots els paràmetres necessaris abans, durant i després de l'actuació. La Generalitat de Catalunya, en ser aprovada la Declaració d'Impacte Ambiental del Castor l'octubre de 2009, que no incloïa un apartat per avaluar els riscos sísmics associats al projecte, va reclamar que el projecte obtingués una valoració de l' Institut Geològic de Catalunya; cosa que no es va tenir present.

 

Després dels terratrèmols successius que hem patit durant els últims dies i que el mateix Ministeri d'Indústria ha reconegut la causa-efecte entre aquests i els treballs d'emmagatzematge de gas a la plataforma ancorada davant de la nostra badia i també els danys col·laterals que està patint la ciutadania dels nostres pobles i del nostre país, aquest Ajuntament creu que ha arribat el moment de sol·licitar el tancament definitiu del Projecte CASTOR.

 

Davant la situació d'alarma social provocada entre la població pels constants sismes originats per la injecció de gas matalàs al magatzem de gas submarí Castor; i de la manca de transparència i informació tant de l'empresa Escal UGS com de l'administració espanyola envers la ciutadania i les institucions municipals i nacionals catalanes, en no considerar-les administrativament afectades.

 

Per tot això, es proposa al Ple municipal l'adopció dels acords següents:

 

Primer.- Demanar al govern espanyol l'aturada definitiva i permanent del magatzem de gas submarí Castor, i el seu posterior desmantellament, perquè la seva posada en funcionament no ofereix cap certesa ni seguretat que no es tornin a reproduir sismes d'igual magnitud o superior.

 

Segon.- Donar suport al govern de la Generalitat de Catalunya en les actuacions empreses en la defensa dels municipis catalans afectats, utilitzant els instruments polítics i jurídics que escaiguin davant les institucions espanyoles i europees.

 

Tercer.- Demanar a l'empresa promotora del projecte Castor i al govern espanyol que considerin part afectada els municipis catalans afectats pel sisme i els ofereixin la màxima informació i transparència sobre tots els efectes que provoca i pot provocar diàriament l'activitat del magatzem de gas Castor.

 

Quart.- Expressar el suport als habitants de les Terres de l'Ebre que aquests dies veuen pertorbada de forma inquietant la seva tranquil·litat, així com els electes locals dels municipis afectats, que amb impotència han de gestionar uns fets inesperats i amb molt poca informació.

 

Cinquè.- Fer arribar aquest acord a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, al Departament d'Interior, al Ministre d'Indústria, a la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, i al comissari de Medi Ambient de la Unió europea.