divendres, 8 de novembre del 2013

EN SUPORT ALS TREBALLADORS DE PANRICO I ALSTOM

Encara sobre el ple ordinari del passat mes d'octubre, explicat per capítols, cal dir que, al inici del mateix, fou llegida íntegrament una Declaració Institucional donant suport als treballadors de les empreses Panrico i Alstom de Santa Perpetua de Mogoda. En aquest sentit, a la Junta de Portaveus celebrada el dia abans, la regidora Àngels Marcuello va portar-nos, per via d'urgència, una proposta en forma de moció contra els EROs de Panrico i Alstom del tot infumable. Es tractava d'un text que, en lloc de donar suport als treballadors es limitava només a la crítica a la Generalitat de Catalunya, el Departament d'Empresa i Ocupació, els Mossos d'Esquadra..., a tothom, menys a les direccions de les empreses.
 
Des dels grups de l'oposició vam plantejar que el que calia, en moments així, no era pas atacs polítics en contra de governs, sino que tocava anar tots junts solidaritzant-nos amb aquells treballadors i les seves famílies, (molts d'ells del nostre poble), per les conseqüències dels expedients de regulació que s'estan tirant endavant. I, al final, essent coherents amb el que ja s'ha fet en situacions complexes d'aquesta mmena, com en el tancament de Yamahaa, Samsung, i d'altres, el que resulta més adequat és mostrar unitat d'acció, i per tant, redactar una Declaració Institucional, en la que tots hi estiguem d'acord, de la que en sóc en bona part responsable.
 
La reprodueixo a continuació:

 

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE L'AJUNTAMENT DE PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS EN DEFENSA DE LA INDUSTRIA I PER EXPRESSAR LA SOLIDARITAT AMB ELS TREBALLADORS/ES DE PANRICO I ALSTOM EN LA SEVA DEFENSA DELS LLOCS DE TREBALL I VIABILITAT FUTURA DE LES EMPRESES

 

 

Atès que la indústria ha encapçalat el desenvolupament de Catalunya des de mitjans del segle XIX, i que la millor resposta per sortir de la crisi, reactivar l'economia i encetar el camí de la recuperació és la potenciació de la indústria i l'economia productiva.

 

Atès que la indústria és la branca productiva on s'obtenen majors increments de productivitat, peça clau per generar i aplicar innovació, i on es pot generar més estabilitat i millors condicions laborals.

 

Atès que necessitem tenir un nou model productiu, basat en la indústria responsable, innovadora, compromesa amb l'excel·lència i la qualitat del treball, que permeti mantenir el pes de l'ocupació industrial.

 

Atès que la nostra àrea econòmica, l'Eix de la Riera de Caldes, és un motor industrial de Catalunya amb 37.193 treballadors assalariats, dels quals el 44,7% són treballadors industrials.   

 

Atès que al desembre del 2012 es va impulsar el manifest anomenat "Més industria: la resposta catalana a la crisi", signat per sindicats, organitzacions empresarials, universitats i col·legis professionals de Catalunya. I que al juny de 2013 s'ha redactat  el document "Propostes per a un nou impuls a la indústria a Catalunya".

 

Atès que en els últims temps s'estan incrementat de manera alarmant els EROs en els dos vallessos.

 

Atès que el grup industrial PANRICO té a Santa Perpetua la planta de producció originaria que dona nom al grup que s'ha convertit en una de les empreses més importants del sector i en la que treballen  ciutadans i ciutadanes del nostre entorn.

 

Atesa la importància que la planta de  PANRICO té en el grup,  en el sector de la indústria agroalimentària, al nostre municipi i en tot el nostre entorn comarcal.

Atès que PANRICO, tot i sent líder en el mercat amb els seus productes, ara fa poc més d'un any va decidir presentar un ERO que va suposar una reducció substancial de la plantilla de treballadors seguit d'una retallada en els sous dels treballadors/es fins al 35% i ara ha deixat de pagar la nòmina als treballadors sense justificar prèviament dita mesura i anunciant paral·lelament un nou ERO amb el que, fonamentalment, pretenen el acomiadament aproximat de 1.900 treballadors dels 4.000 que conformen la totalitat de la plantilla del grup, acompanyat d'una nova reducció dels salaris de fins al 45% per al personal que quedi.

 

Atès que el darrer i únic propietari de la empresa, el fons nord-americà de capital risc Oaktree Capital, sembla absolutament decidit a recuperar la inversió realitzada, obtenim marges de beneficis no per producció i comercialització dels seus productes, sinó reduint personal i salaris de manera injusta i abusiva.

 

Atès que els treballadors i treballadores de PANRICO de la planta de Santa Perpètua es troben en vaga indefinida en defensa dels seus salaris i dels seus llocs de treball.

 

Atès que el municipi de Santa Perpetua de la Mogoda acull l'única planta de producció que el grup industrial ALSTOM té a Catalunya i que aquesta planta té el seu origen en una de les empreses més importants i estratègiques del desenvolupament industrial de Catalunya i d'Espanya.

 

Atès que ALSTOM es una empresa estratègica de país en tant que el producte que fabrica d'infraestructures o sistemes ferroviaris només pot tenir com a client l'Estat o administracions autonòmiques.

 

Atès que a la planta de Santa Perpetua s'han desenvolupat tecnologies tant importants com la de la línia 9 del metro de Barcelona (trens sense conductor) i que el contracte obtingut per ALSTOM per a la fabricació de trens a RIAD (Aràbia Saudita) es basa precisament en la construcció de trens amb aquesta tecnologia.

 

Atès que treballadors i empresa es troben en un procés de negociació en el que està en joc si aquesta comanda es fabrica a Santa Perpètua que té la tecnologia i tota la estructura preparada per començar a fabricar immediatament, o la Multinacional se l'emporta a la planta de Polònia.

 

Atès que la carrega de treball per a la fabricació d'aquesta comanda a Santa Perpetua pot representar un increment de la plantilla actual, estimat en més de 400 treballadors/es.

Atès que pel que han informat els representants dels treballadors l'empresa vol que els treballadors acceptin una reducció de salaris amb doble escala i un augment substancial dels temps de treball no retribuït i una flexibilitat horària de 490 hores anuals sense control sindical, per que la comanda es fabriqui a Santa Perpetua o del contrari se l'emportarien a Polònia i en tal cas, s'apunta que en lloc de crear nous llocs de treball, l'empresa podria presentar un nou ERO que comportaria una nova reducció de plantilla i de les condicions de treball de la planta de Santa Perpètua.

 

Atès que l'empresa ni tant sols vol garantir els projectes que es fabricarien si el comitè d'empresa acceptes el que proposa l'empresa.

 

Atès que l'empresa s'ha desdit de la proposta mediadora que va fer la Conselleria d'Ocupació i Empresa i que van acceptar en un principi les dues parts.

 

Atesa la delicada situació que envolta el teixit industrial en aquest territori i les greus conseqüències que està tenint sobre la població treballadora.

 

Atès la manca de voluntat d'aquestes dues empreses  (PANRICO i ALSTOM) per arribar a acords amb els treballadors en el marc de la negociació col·lectiva.

 

Per tot això, el Ple de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, expressa la seva solidaritat amb els treballadors/es de l'empresa Panrico i de l'empresa Alstom, en la defensa dels seus llocs de treball i la viabilitat futura de les dues empreses.

 

 

 

Palau-solità i Plegamans, 31 d'octubre de 2013.