divendres, 28 de març del 2014

PLE MARÇ 2014: TENSIÓ, MALES CARES, NERVIS, DESORIENTACIÓ, NEGUIT, IMPROVITZACIÓ......

I no penseu pas que exagero amb el títol que he posat. És exactament això el que ahir es va reflectir al llarg del plenari del mes de març en tots i cadascun dels membres del govern municipal. Què els passa exactament? jo no ho sé. Però, que es detecta aquest mal ambient entre ells, que alguna cosa va malament en el sí del govern, és més que una evidència. Però, això no és pas el que ens ha de preocupar, ja que si un govern funciona, tard o d'hora s'hauran d'asseure a parlar dels seus problemes i resoldrels com bonament puguin.
 
Ahir, lluny de trobar-nos davant l'habitual allau de mocions polítiques, sí que es van tractar i debatre qüestions d'estricte interès municipal. I, deu ser per això que s'els va veure perduts davant d'una oposició amb les idees molt clares que en cap cas van saber respondre d'una forma mínimament raonable.
 
En primer lloc, es va aprovar l'adhesió de Palau a l'Associació anomenada Eix Riera de Caldes. Vam donar-hi suport ja que és en moments de crisi com l'actual quan s'ha de cercar tot el que faci falta i més per motivar la creació d'ocupació i riquesa. I en aquest sentit que uns municipis com Palau, Sentmenat, Polinyà, Caldes de Montbui, Santa Perpetua de Mogoda i la Llagosta s'uneixin per tal d'optimitzar el màxim d'esforços, cal recolzar-ho sense fisures. I, una altra qüestió de tràmit fou el nomenament d'un nou representant de l'Associació de Comerciants al Consell municipal de Comunicació que els mateixos comerciants han proposat.
 
Però, a partir d'aquí és quan vam observar tot el que intenta resumir el títol d'aquest apunt. Per començar, es portava a aprovació la signatura del nou conveni amb el Consorci de la conca del riu Besòs per a la neteja del clavegueram. Davant la manca absoluta de documentació i informes tècnics, en Josep Maria Serravinyals va reflexionar en públic sobre la gran feinada i projecció que es va fer durant l'anterior legislatura, sobretot respecte del clavegueram del polígon Riera de Caldes on es van realitzar importants inspeccions amb càmera per coneixer-ne l'estat, cosa que semblava ignorar la regidora Carme Sanz. Els vam fer veure que només ens portaven una proposta econòmica que supera els 110 000 euros l'any, però que no veiem per enlloc els informes tècnics que detallesin els treballs a realitzar i justifiquessin el cost que es proposava. Davant l'incapacitat d'oferir respostes, es van veure en la necessitat de retirar aquest punt de l'ordre del dia, per així, un cop facilitada tota la informació, portar-lo de nou el mes vinent a aprovació. I aquí ja es va detectar el primer episodi de nervis i desorientació. I és que, no es pot anar a un ple dient que: com que els tècnics municipals ja s'ho han mirat i estudiat, la cosa deu estar bé. Escolti, vostè ha de saber què ens porta al ple i poder contestar les nostres preguntes. Si no, aprenguis-ho bé, i quan ho tingui clar, ho torna a presentar!
 
S'ens va donar compte d'una resolució d'alcaldia relativa a que, en els propers mesos es deixarà de recollir l'orgànica els dissabtes per passar-ho als dimarts. Cosa que trobem bé perquè les dades indiquen que els dissabtes s'en recull molt poca i els dimarts es troba a faltar, però també per una qüestió de conciliació laboral i familiar dels treballadors de l'empresa que en té la concessió. El fet que aquest punt el presentés la regidora Marcuello i no el regidor Pedro Sánchez, autèntic artífex del bon funcionament d'aquest sistema porta a porta, va provocar algunes ironies poc ben païdes pels regidors socialistes, a qui, per cert, vam donar la benvinguda al sistema porta a porta que ara ja recolzen, després de tot el que van arribar a dir i a fer en contra, inclòs intents de boicot per sort ja superats. ICV va actuar molt correctament volent explicar als grups de l'oposició tots aquests canvis abans que fossin aprovats; però les presses socialistes (podem pensar tan malament com volguem) per dictar la resolució abans que s'ens oferís la informació, i la tensió existent entre els membres del govern en aquest punt, fa pensar que la situació no és pas de tranquil·litat institucional.
 
D'altra banda, d'una forma matussera i gens decorosa, a l'ordre del dia del ple figuraven dos punts que no hi eren pas en el de la comissió informativa que se celebra una setmana abans. Un era la liquidació del pressupost del 2013. La voluntat expressada per CiU a la Junta de Portaveus en el sentit d'impugnar-ho si això es portava al ple d'aquesta manera, els va fer repensar i van acabar retirant-lo de l'ordre del dia. També de la mateixa manera, van incloure un punt relatiu a una modificació de crèdits que sí fou aprovada amb els vots en contra de tota l'oposició. Es tracta d'agafar diners de la bossa encara existent per a la construcció de la piscina, i retirar el total consignat en el pressupost per a l'enllumenat del polígon de can Cortès per destinar-ho a la famosa pista semicoberta. Són 107 000 euros que s'afegeixen per a la pista. Això ens demostra l'estat d'improvització en el que es troba instal·lat el govern, ja que es tracta d'un projecte degudament pressupostat per al 2014 però, que no deuen saber ni com fer-lo ni com acabarà essent finalment.
 
Per acabar, una de grossa. Van portar a aprovació la convocatòria i el reglament d'uns anomenats "Premis d'Emprenedoria"! Això, que inicialment és prou correcte, això sí, com a complement o colofó a moltes polítiques encaminades a la formació, promoció econòmica, creació de riquesa, foment de l'ocupació, etc, va acabar resultant una altra de les xapusses a les que ens comencen a tenir acostumats. Resultaria lògic pensar que aquests premis de 2000 1500 i 500 euros, van destinats a nous emprenedors i projectes que s'els mereixin però, per a persones o empreses del nostre poble. Doncs no. Resulta que hi podran optar qualsevol persona o empresa ubicada o amb domicili a qualsevol dels municipis de l'anomenat Eix Riera de Caldes! Per tant, els nostres impostos poden ser destinats a persones o projectes ubicats a la Llagosta, Caldes, Sentmenat, etc! Evidentment, no hi podem estar d'acord! Si fos quelcom organitzat per tots els municipis i que hi contribueixin en proporció a la seva població, seria correcte. Però, entenem que si ho organitza el nostre Ajuntament, els premis han de ser per a persones o empreses de Palau-solità i Plegamans! Es van tornar a referir als tècnics, que eren els que ho havien redactat, i d'aquí no surten. En definitiva, que esperem que el tribunal, amb majoria de representants polítics que ha de resoldre aquests premis, s'ho repensin i mirin de premiar projectes de gent del nostre poble!
 
El ple es va acabar amb les nostres mocions que podeu llegir en els apunts anteriors, essent aprovades per la majoria del ple, També es va llegir al començament de la sessió la Declaració Institucional que vaig proposar amb motiu dels 35 anys d'Ajuntaments democràtics, a la que li va seguir un minut de respectuós silenci per la mort de qui fou el primer president de la Democràcia espanyola i artífex de la transició, Adolfo Suárez.
 



This email is free from viruses and malware because avast! Antivirus protection is active.