dimarts, 21 de febrer del 2017

ACOLLIM O ACOLLIM

I és que no hi ha cap altra alternativa. No perquè no poguem triar. No perquè ho digui aquest o aquell. No perquè si no ho fan els altres, per quina raó ho hauriem de fer nosaltres. El més elemental sentit comú, de pertinença al col·lectiu humà, d'aplicació dels principis de l'humanisme cristià, d'ajuda als altres, d'avui per mi i demà per tu..., i de saber que, un dia, no fa pas tant (1939) els nostres també van haver de fugir nord enllà, i malgrat l'actitud dels governs d'aleshores, també fou la gent del poble la que es va abocar a prestar-nos ajuda.
 
Ara, tenim uns quants conflictes armats a la Mediterrània: Síria, Iraq, però també Líbia...., i els que escapen del Marroc i de la misèria saltant les tanques dels territoris ocupats per Espanya de Ceuta i Melilla. I és evident que hem d'acollir. I no perquè ens ho mani ningú, sino perquè és un sentiment que portem dins nostre. Volem fer pels altres el que voldriem que ells, en circumpstàncies semblants, féssin per nosaltres. És tant senzill com això.
 
Dit això, considerant l'èxit de la mobilització del passat dissabte pels carrers de Barcelona convocats per la plataforma de la campanya "Casa Nostra, Casa Vostra", constato que van ser moltes les persones que van deixar d'assistir-hi a causa d'algunes proclames no del tot ben intencionades en el concert del dissabte anterior al Palau Sant Jordi. I és que, si comparem els assistents a aquesta manifestació amb els dels darrers cinc Onzes de Setembre, veurem com en les de la Diada Nacional, l'assistència es multiplica per 10!
 
Per quina raó hi ha qui s'obsessiona en culpabilitzar de la manca d'acollida als refugiats als responsables polítics que no hi tenen competències? Per què el tal Ébole no ha dit res de res del govern d'Espanya i només mira als polítics catalans? Per quin motiu parla d'Unió Europea en genèric i no reconeix explícitament i posa com a exemple a seguir, Alemanya, que ha acollit un milió i mig de refugiats o Suècia que n'ha acollit dos-cents mil? Per què hi ha qui es queixa de la presència d'estelades a la manifestació de dissabte passat? Que és que, encara no s'han adonat que, també en això, el dret a l'acollida el podrem exercir quan siguem un estat lliure i sobirà?
 
Amb tot però, sí que he trobat a faltar l'exigència absoluta d'acabar amb les causes de la fugida de persones dels seus països d'origen. Cal emprar tots els esforços en posar fi a les guerres que acaben amb tantes vides. També hem de tornar a expressar el nostre rebuig a la venda d'armament a aquests paísos en conflicte. Espanya, cal recordar-ho, és el setè exportador d'armes, també a paísos àrabs com l'Aràbia Saudita. Exigim a les grans potències: Estats Units, Rússia, xina, França o Alemanya que deixin de vendre armes a països en conflicte o a col·laboradors dels països en guerra. Exigim a Estats Units i a Rússia que acabin amb guerres sense cap sentit, com ho són totes. Tampoc es tracta que les guerres segueixin i que Europa es vegi permanentment en la tesitura d'haver d'acollir refugiats sense fi.
 
Per desgràcia, això no passa. Com tampoc passa (i em sap greu dir-ho) que el discurs convençut que fem des de les organitzacions socials i polítiques a favor de l'acollida de refugiats, no és el que, en molts casos, escoltem al carrer, a les botigues, al barber o a la barra del bar. I per aquí, també hem de saber actuar!
 



Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com