divendres, 29 de juny del 2018

PLE JUNY 2018: ACONSEGUIM UN NOU I DEFINITIU IMPULS PER LA NOVA BIBLIOTECA!

I com aquell qui res, ja ha passat un altre mes. Ahir vam celebrar el ple ordinari corresponent al mes de juny. Si el de maig fou llarg i ferragós, aquest fou ràpid i àgil. A banda de les aprovacions de les actes dels plens d'abril i maig, que conformàven els dos primers punts de l'ordre del dia, el ple va debatre i aprovar tres propostes de caire administratiu i dues mocions, una de les quals era presentada pel nostre grup municipal per tal de donar un nou i definitiu impuls a la nova Biblioteca municipal, d'acord amb aquell pla funcional de la biblioteca que vam aprovar per unanimitat ara farà ja un any.
 
Amb això de les video-actes, entenc que s'hagi de votar l'aprovació de l'acta de la sessió plenària anterior. Però, és evident que ja ningú podrà esmenar res dient allò que jo no vaig dir això que s'exposa a l'acta sino una altra cosa. ara és un enregistrament audiovisual, i per tant, el que es diu, allà està ben reflectit i res es pot al·legar per modificar-ne el contingut. Sembla que ben aviat podrem disposar d'accés lliure per part de tota la ciutadania a través de la web municipal a les sessions plenàries enregistrades en video, o fins i tot visualitzar els plens en directe.... Qualsevol mira supervivientes podent mirar això!!!
 
En relació als punts de l'ordre del dia, es va presentar l'aprovació del projecte bàsic per a les obres de restauració i rehabilitació de la Torra de la casa Folch, per tal de posar-se definitivament en marxa per a culminar el que va iniciar el nostre regidor Jordi Pujol que, just abans de sortir del govern ja va deixar preparada la corresponent partida pressupostària per al present 2018 i tirar endavant així amb la culminació de les obres pendents a la torre de la Casa folch. Un cop aquí caldrà també acabar de concretar les propostes d'us d'aquest tant nostre element patrimonial, que necessàriament haurà de passar per una sala d'exposicions i per l'habilitació de diferents espais polivalents a disposició de les nostres entitats culturals, amb la possibilitat que la finca sigui directament gestionada per una entitat amb prou solvència i arrelament al poble. Aquesta aprovació d'ahir, que també dona compliment a un més dels compromisos del encara vigent Pla de Govern, permetrà l'accés a la sol·licitud d'una subvenció que faci possible que l'Ajuntament no hagi d'abonar els gairebé tres-cents mil euros del cost de les obres. Fou aprovat per amplíssima majoria dels setze regidors presents al plenari.
 
en segon lloc es va aprovar l'adhesió de l'Ajuntament a l'any del patrimoni cultural europeu, com tant havíem reivindicat des del Grup municipal del PDECAT - DEMÒCRATES. això obliga a que des del consistori s'hagin d'organitzar diferents tipus d'actes, accions i activitats per a la promoció del nostre gran patrimoni cultural. S'en van apuntar algunes, tals com la trobada gegantera o també l'organització de visites guiades a diferents elements patrimonials del municipi.
 
En tercer lloc, atenció, ens van plantificar pels morros, i com si fos tant normal, un Pla econòmic-financer, del que res n'havíem sabut fins fa una setmana, perquè l'Ajuntament va incomplir la famosa Regla de Despesa durant l'any 2017 en relació al 2016. M'explico: la llei d'estabilitat pressupostària, sí, aquella que es va aprovar a Madrid amb el suport de CiU (què hi farem) permet que durant l'any 2017 l'Ajuntament gastés només un 2,1% més que l'any anterior. en realitat, es va gastar un 5,9% més. Això provoca que s'hagi d'aprovar el pla en qüestió pel qual l'Ajuntament es compromet a no gastar més del permès durant dos anys consecutius, és a dir, el 2018 i el 2019. I és que, ja sabem que el dia a dia de la gestió municipal, les inversions en marxa, la prestació de serveis, i tantes i tantes coses, fa que passin aquestes coses, com en ocasions és a la inversa. a més, seria molt fàcil per part nostra fer un discurs abrandat contra el Govern municipal dient que s'estan malbaratant els diners i tot el que volgueu. Això no només no és així, sino que nosaltres som corresponsables per haver format part de l'equip de govern fins a principis d'octubre de l'any passat.
 
Tot i que ja sabem que aquesta és una llei injusta, perquè limita la capacitat d'acció del propi consistori i conculca el principi constitucional d'autonomia municipal, hem de deixar clar que volem ser coherents en la nostra forma d'actuar i no volem entrar en la demagògia que tant els agrada a alguns quan estan a l'oposició, però que sembla que els resulta tant normal quan són a govern. Cal recordar quan, durant el mandat 2007-2011, en aquell entorn on es permetia que els ajuntaments es poguéssin endeutar fins al 125%, el nostre mantenia un endeutament de prop del 100%, que aquell govern de CiU-ERC i PP, va reduir fins al 43%. Així, com a conseqüència del gran nivell d'inversions portades a terme al poble, que el van girar com un mitjó, per a l'any 2011 l'endeutament va pujar fins a tocar el 50%. aquest fet, tant i tant semblant al de l'incompliment de la regla de despesa que ahir debatíem, va fer que l'oposició socialista posés el crit al cel fins a l'extenuació, acusant al govern de tota mena d'irregularitats, malbarataments i tropelies. Quan fas un discurs diferent, en funció de si ets al govern o a l'oposició, i només cerques la bronca fàcil, l'atac a l'adversari i el desgast polític, passen aquestes coses; que arriba un dia en que et toca a tu haver de portar un pla d'aquesta mena al plenari, i ho fas amb la boca petita i fent veure que, res, que això és tant normal, i que només ho fem perquè les lleis d'aquell ja llunyà Rajoy ens obliga. Doncs no. Resulta que és el mateix que al 2011, i vosaltres sabreu valorar qui actua d'una forma més coherent davant la població!
 
A partir d'aquí les mocions. La nostra per potenciar la biblioteca que fou aprovada per unanimitat i que estableix l'obligatorietat de l'Ajuntament d'anar augmentant les partides pressupostàries, no ja per a la construcció de la nova biblioteca, que això ja està perfectament previst per altres vies, sino pel seu bon funcionament, equipament i personal futur. així, entre altres coses, es va acordar crear una nova plaça de tècnic auxiliar de biblioteca per tal d'anar adequant les futures necessitats del nou equipament en base al pla funcional de la biblioteca aprovat ara farà un any pel mateix ple municipal. No cal dir que ens n'alegrem, malgrat que seguim denunciant que, amb tota probabilitat es voldrà fer molta propaganda, exposició de maquetes i el que volgueu, però han descartat iniciar les obres durant el present mandat, prioritzant altres obres més lluïdes i rendibles des d'un punt de vista electoral. Nosaltres ens veiem en cor d'assegurar que, si fóssim encara al govern, les obres de la nova biblioteca s'iniciarien abans de finals d'any!
 
La darrera de les mocions va ser presentada per ICV per demanar l'implicació del nostre Ajuntament en combatre la, per desgràcia cada vegada més present, violència contra les persones grans. evidentment que hi vam votar a favor i serem els primers en contribuir a la seva erradicació!
 
A l'apartat de precs i preguntes, res destacable, més enllà de la presència entre el públic d'un ciutadà que en nom de Podemos Palau, sí aquells que mantenen al seu regidor fugit de les seves funcions, va voler exposar algunes pressumptes irregularitats que comet l'empresa de gelats la Menorquina, causants de la fuita d'amoníac de l'altre dia. Que ho exposi als tècnics competents a fi que els informes reflecteixin el que va passar i, si cal, es prenguin les mesures correctores  o expedients sancionadors pertinents.
 
Acabat el Ple, encara vam tenir temps de celebrar la Revetlla de sant Pere!
 

Libre de virus. www.avast.com