dimarts, 5 de juny del 2018

PLE MAIG 2018 (2): L'EXPLICABLE I L'INEXPLICABLE

Si divendres passat us explicava el plenari ordinari del mes de maig que havia tingut lloc el dia abans amb gairebé cinc hores de durada, i que també suposa l'engegada de màquines del Govern socialista de cara a les properes eleccions del 26 de maig de 2019, ara toca seguir explicant la resta de punts de l'ordre del dia, les preguntes a l'equip de govern i les seves respostes, així com les raons de la presència de públic al Ple, amb ciutadans preocupats per obres al seu carrer del que només n'han tingut coneixement pel que s'ha publicat, no ja en informacions del propi Ajuntament als mitjans locals, sino a les pàgines publicitàries del propi PSOE palauenc i plegamaní.
 
A l'apartat de les mocions, dues presentades per ICV, l'una per a l'aplicació de recursos per a l'assessorament de la tramitació de la Renda garantida de Ciutadania; i l'altra, presentada en nom de la Plataforma en defensa de la Salut Pública del Baix vallès i de la Marea Blanca en defensa de la universalització de l'assistència sanitària. No cal que us digui que no vam demanar cap modificació en res del seu contingut per estar-hi absolutament d'acord en tots els seus extrems. C's també s'està afegint darrerament a la "festa" de les mocions polítiques, i en va presentar una per demanar que l'Ajuntament s'afegís a l'anomenat projecte dels Patis Oberts. Es tracta de fer que, durant els caps de setmana i els festius tots els patis d'escoles i demés centres educatius del municipi estiguin oberts i a disposició de tothom perquè els nostres joves hi puguin practicar esport. Dit així sona molt bonic. Però, aquesta gent, sempre tant aficionada als temes de seguretat, saben el que vol dir obrir tot això? Qui pagarà el vigilant o policia a la porta de cada centre per evitar determinades situacions de risc? Que és que no es cedeixen ja aquests espais quan alguna entitat o col·lectiu ho demana per portar-hi a terme alguna activitat? Que no tenim prous espais oberts, camins, natura, camps i boscos encara al nostre poble per haver d'obrir escoles i campi qui pugui? L'habilitat de la regidora d'Educació, carmen cabeza i l'actitud d'absoluta submisió de C's als socialistes en tot allò que aquests plantegin, va fer que, al final, es convertís la moció en una mena de paperot sense més utilitat, ja que es va acordar encarregar un estudi que determinés quins patis podien ser susceptibles de ser oberts en festius o caps de setmana, posar-ho en coneixement de les AMPA, en coneixement del Consell municipal Escolar, del d'Esports... i bla, bla, bla, que, res de res, però els hi hem aprovat la moció. No entrem nosaltres en aquests tripijocs i, per tant, ens vam abstenir, que altres preocupacions més importants tenim per al poble!
 
Els socialistes i Ganemos, és a dir, l'equip de govern, també va voler presentar una moció, en aquest cas, per demanar una baixada de les ràtios en els centres educatius. Doncs, clar, hi estem d'acord. Ja veieu que tant aquests com ICV van presentant mocions per demanar a un Govern, fins ara inexistent, el que sigui. Com si el PSOE no tingués res a veure amb el 155! Ells passàven per allà, i per demanar que no quedi! No sé si tot això també respon a una erràtica estratègia electoral. Però, tant seval.
 
ERC, amb la nostra adhesió i la de la CUP, va presentar la moció de suport al professorat de l'IES el Palau de Sant Andreu de la Barca que presenta l'Assemblea del Professorat del Palau i la plataforma de suport "9 del Palau" de Sant Andreu de la barca. No crec que calgui que us reprodueixi totes les ja habituals falsedats expressades pels regidors del PP i C's, ja que ells viuen en aquests moments dels seus atacs a la nostra llengua, al nostre sistema escolar, a la nostra cultura. C's va néixer per això i és només en això que es fonamenta el seu neofalangisme ultradretà. Cada cop m'esforço menys a entrar a debatre les seves posicions, ja que queden desqualificats per sí sols. Curiosament, no sé si a conseqüència d'un petit lapsus temporal per la moció de censura a Madrid, però l'abstenció dels socialistes va comportar que fos aprovada. Per cert, una moció, aquesta del Palau, que es va votar per primera vegada per separat cadascun dels seus acords, tal i com nosaltres vam provocar que es pogués fer fa un parell de mesos amb la modificació del ROM. Tot i això, les ganes de discrepar, o els nervis dels uns i les ànsies de protagonisme dels altres, vam provocar un debat extremadament crispat en el que a nosaltres mai ens hi trobaran.
 
I aquestes van ser les mocions. Però, permeteu-me que, de nou, torni a fer incís en això de les mocions polítiques als ajuntaments. No hi estic pas en contra. Ben al contrari. Però mai he entès aquesta necessitat que tenen alguns de voler convertir els plens municipals en veritables cambres parlamentàries. De vegades em dona la sensació, per determinades intervencions, que hi ha qui es pensa que es troba en ple debat al Congrés dels Diputats o al Parlament de catalunya. Les mocions poden tenir una gran utilitat en tant que pronunciaments d'una majoria del consistori, o per tal de exercir una determinada pressió cap aquell altre govern o administració. Per tant, es pot votar la moció, es pot acordar en Junta de Portaveus..., però d'aquí a fer aquests grans debats pseudoparlamentaris que no ens porten enlloc, n'hi ha un bon tros! De totes formes, les coses són com són, i ara per ara no les canviarem pas. Però, algú, algun dia, ja sigui modificant lleis o el propi Reglament Orgànic Municipal, hauria de pensar en això. I és que, en definitiva, a l'Ajuntament hi som per discutir, debatre i aprovar, qüestions de transcendència municipal i d'interès per als nostres ciutadans.
 
I ara que hi penso, em ve al cap allò dels frons comuns independentistes, units. Hi ha qui es segueix equivocant d'adversari..., però, nosaltres no serem els qui caiguem en determinades provocacions. No hi vam caure en els mesos previs al 1 d'octubre, menys ho farem ara. 
 
Al final del Ple, precs i preguntes. Com que nosaltres vam voler llegir les nostres preguntes que l'endemà del plenari d'abril vam presentar per escrit, perquè fossin també contestades per escrit en un termini, com diu el ROM, no superior a trenta dies, van també voler llegir en veu alta (suposo que per acabar d'esgotar al públic assistent que esperava poder intervenir pel tema de les obres de doble direcció al carrer folch i Torres) totes les seves respostes, els informes, les dades, etc. No hi tenim pas cap inconvenient. Aquesta informació hauria de ser també molt útil per a un ciutadà mitjanament implicat en les qüestions relacionades amb la política municipal. El problema, és que poques coses van contestar en realitat. Moltes voltes, moltes giragonses, però, poca informació. I nosaltres que si ho demanem per escrit és precísament perquè, al voler contestar en els plens de forma immediata, el que fan és acabar donant llargues i no aclarir res. Doncs, ni així! I això que, van també incomplir amb el termini establert, tardant trenta-cinc dies a notificar-nos les respostes. Que si estem estudiant què farem en relació a l'any del Patrimoni Cultural, que seguim estudiant si contractarem un tècnic o tècnica en Patrimoni per portar a terme el mandat sorgit d'un informe de la Diputació respecte del Museu Parroquial. Que si bé és cert que el nostre regidor Jordi Pujol va deixar enllestit el Pla d'Acció Cultural, ells volen que el revisi la Diputació i quan ho hagi fet ja el portaran al Ple. que si el video promocional dels nostres polígons industrials que tant va treballar la nostra regidora Laura Navarro ja el tenen apunt i que aviat veurà la llum. I aquest va ser el tò. Sí que van faltar a la veritat dient que no hi havia res d'un projecte per convertir l'Avinguda Catalunya en un veritable eix urbà del municipi. Ningú com nosaltres sap que l'arquitecte del POUM el tenia redactat i que el vam estar treballant amb veïns i comerciants de la zona. Altra cosa és que no els agradi o que no el vulguin ensenyar per la raó que sigui; però que no ens diguin que no hi ha res, perquè no és veritat! En relació a la masia de can Maiol, ens diuen que s'han reunit amb la Fundació Clos per revisar l'actual conveni de cesió i que ja ens explicaran "algun dia" que n'ha sortit de tot plegat. Els vam demanar un informe tècnic detallat de l'estat actual de la finca (que només cal passar per la carretera i veure-ho) i ens van contestar que l'informe emès l'any 2010 (que ja tenim) està a la nostra disposició.... Quina barra! No en faran cap de nou perquè, diuen, seria massa costós i complicat? Que no tenim arquitectes i arquitectes tècnics en aquest Ajuntament per poder-ho fer? Es pensen que som tan burros?
 
I en quant a les preguntes sobre l'IBI, finalment, després de preguntar-ho molt en diversos plens i no obtenir respostes clares, ara ja sabem que les revisions cadastrals han comportat un increment d'ingressos per a l'Ajuntament de prop de dos-cents cinquanta mil euros en concepte d'IBI, i que les reclamacions derivades dels darrers quatre anys, han suposat per a les arques municipals d'enguany, uns ingressos de prop de vuit-cents cinquanta mil euros! És a dir, unmilió d'euros més per a un any electoral, que s'afegeixen als més de dos milions i mig del romanent del 2017! Vinga, a esfaltar, fer jardins, voreres, rotondes i floretes..., però, la biblioteca ja la començarem més endavant que aìxò no t'assegura gaires vots! Què més volen!
 
Al final, la pobra gent esgotada del carrer Folch i torres, van poder expressar el seu malestar pel fet d'haver tingut coneixement, via pàgina socialista del Palau Informatiu, que canviarien a doble direcció aquest carrer. No en sabien res, i ja ha passat el periode d'al·legacions. Qui es podia imaginar que ningú havia parlat d'això amb els veïns afectats? Nosaltres estem, en principi, d'acord en fer el canvi a doble direcció, pels problemes que s'observen a l'accés a l'esplanada del darrere del pabelló. Però, cal saber moltes més coses: hi podran circular camions? com quedaran les voreres? No podem omplir-nos tot el dia la boca de Participació Ciutadana, i després fer unes obres sense un mínim coneixement dels veïns de la zona! Suposo que encara són a temps de reconduir la cosa, i per tant, que els ciutadans que els preocupa aquest tema, puguin intervenir-hi d'una forma efectiva!
 

Libre de virus. www.avast.com