dimecres, 17 de març del 2010

FELICITEM-NOS PER L'ÈXIT DE LA PRIMERA SETMANA DE LA MOBILITAT!


La Setmana de la Mobilitat se centra avui en la gent gran i els joves

La I Setmana de la Mobilitat, segura i sostenible, que se celebra aquesta setmana a Palau-solità i Plegamans, centra avui les seves activitats en el col•lectiu de la gent gran, per una banda, i en el dels joves, per l’altra.

Nous hàbits per a veterans
Així, la jornada d’avui s’ha obert amb una xerrada realitzada pel Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), en què s’ha explicat el Programa d’Educació per la Mobilitat per a la Gent Gran. La xerrada era oberta a tothom i s’ha desenvolupat d’una forma molt interactiva i amena. Hi han acudit una quinzena de persones, la majoria del col•lectiu de la gent gran, i se’ls hi ha explicat com han anat canviant els hàbits de mobilitat en els darrers anys.

Aquests canvis reclamen adaptar-se a la nova realitat, així com conèixer els nous riscos a què s’han d’enfrontar col•lectius com el de la gent gran, especialment vulnerables i que requereixen una atenció especial. I és que no es pot oblidar que els atropellaments a vianants, i especialment de persones d’edat avançada, continuen sent una gran xacra en la mobilitat als nostres pobles i ciutats. Carme Rubí, regidora de Gent Gran de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, subratlla que “és cabdal que la gent gran sigui conscient que ha de parar una atenció especial quan es desplaça, a peu o en vehicle, ja que són víctimes freqüents d’accidents de trànsit”.

Joves i prevenció
La segona sessió de la jornada estava orientada a tècnics de Joventut i a treballadors socials d’ajuntaments i altres administracions. Ana María Campo, Presidenta d’Honor i fundadora de STOP Accidents, i Manolo Nogales, director consultor de l’Auditoria Etrasa (Editora Tráfico Vial) ha explicat als professionals que treballen dia a dia amb joves com transmetre’ls que la cultura de la prevenció i la responsabilitat són cabdals per evitar accidents, morts i seqüeles de per vida. Jaume Oliveras, regidor de Joventut de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, es mostra esperançat amb “el canvi d’actitud que esperem dels joves envers la seguretat viària, ja que en els darrers anys s’ha avançat molt en la sensibilització i la formació”. La jornada d’avui, dimecres 17 de març, marca l’equador de la I Setmana de la Mobilitat, que està assolint un gran èxit.

Jornades anteriors
Dilluns 15 es va inaugurar oficialment la Setmana de la Mobilitat amb la presència del Director del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya; l’Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Mercè Pla; la Presidenta d’Honor de STOP Accidents, Ana María Campo; i el regidor de Governació de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, Jaume Oliveras. Després van tenir lloc durant tot el dia diverses sessions que van aplegar molts professionals.

En la primera es van explicar experiències i projectes d’educació per a la mobilitat segura. En la segona, ja a la tarda, les víctimes d’accidents de trànsit van fer sentir la seva veu, reclamant més visibilitat, atenció sanitària i psicològica per part de les administracions i canvis en la legislació per perseguir la criminalitat vial. Per últim i com a tancament de la jornada, es van explicar experiències de diverses administracions i entitats en el disseny d’infraestructures, carrers i carreteres per afavorir la seguretat.

Dimarts dia 16 es va desenvolupar un tour per a professionals, que van poder participar en unes visites guiades a la Sala Central de Comandaments de la Generalitat de Catalunya; a l’Aeroport de Sabadell, on van conèixer els mitjans aeris dels Bombers, del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i de Control i Vigilància del Servei Català del Trànsit. Després van desplaçar-se fins a l’Institut Guttman, a Sant Cugat del Vallès, on van poder conèixer la feina d’aquest hospital i centre de recerca especialitzat en el tractament medicoquirúrgic i la rehabilitació integral de persones amb lesió medul•lar, dany cerebral adquirit o altres discapacitats d’origen neurològic.

A la tarda, Miquel Bort Juan, caporal de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, va presentar el seu llibre Com evitar un accident de trànsit, que va despertar un gran interès entre les persones que hi van assistir. A més, durant tota la setmana, està instal•lada a la Masia de Can Cortès l’exposició de STOP Accidents Vianant no travessis la teva vida! Conductor, tu ets qui decideixes! (el divendres estarà al Pavelló Muncipal d’Esports Maria Víctor.

Properes jornades de la Setmana de la Mobilitat:

DIJOUS 18 DE MARÇ
09.30h. Jornada tècnica de mobilitat i medi ambient
A la Masia de Can Cortès. Inauguració a càrrec d’Abel Julien, regidor de Sostenibilitat i Medi Natural de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans. Ponències a càrrec de: Meritxell Margarit (DMAH - Direcció General de Qualitat Ambiental), Antoni Bedoya (enginyer de Camins, Canals i Ports del Programa per a la Mobilitat i Grans Infraestructures), Ester Agell (DMAH – Oficina Catalana del Canvi Climàtic), Salvador Fuentes (Diputació de Barcelona, Serveis de Medi Ambient), Betina Veger (cap de Planificació del Servei de Mobilitat de l’Ajuntament de Terrassa) i Ferran Rueda (tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Just Desvern).

13.30h. Taula rodona amb els ponents de la jornada tècnica de mobilitat i medi ambient i amb la participació del públic

19.00h. Xerrada per a les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA): L’Educació Viària en família. A la Masia de Can Cortès. A càrrec d’Ana María Campo, Presidenta Honorífica i fundadora de STOP Accidents.

DIVENDRES 19 DE MARÇ
11.00h. Road Show per a joves de 4t d’ESO de Palau-solità i Plegamans i Caldes de Montbui. Al Teatre de la Vila. Representació multimèdia d’impacte amb resultats molt eficients en prevenció i formació en Seguretat Vial. Implica els joves en un simulacre teatral d’un accident de trànsit amb l’objectiu d’evitar accidents reals.

17.30. Festa de l’Educació Viària – Cloenda de la Setmana de la Mobilitat. Al Pavelló Municipal d’Esports Maria Víctor. Amb l’actuació de Magna Modèstia i la participació de la Policia Local de Palau-solità i Plegamans, STOP Accidents, RACC, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil de Palau-solità i Plegamans, Bombers de la Generalitat, Fundació Mapfre, Servei d’Emergències Mèdiques i Honda.