dilluns, 3 d’octubre del 2011

"A RÍO REVUELTO, GANANCIA DE PESCADORES"

Com s'ha fet públic aquests dies, des del passat dissabte 1 d'octubre el nostre poble no disposa d'un servei de farmàcia de guàrdia durant les nits, és a dir, des de les 10 de la nit fins a dos quarts de 9 o les 9 segons si es tracta de caps de setmana o de dies de cada dia.

Fins aquí hom conclou que en mig de tanta retallada, o, potser de tant rebombori mediàtic i polític interessat en relació a les mal anomenades retallades, que això és una més de les mesures preses per reduir determinats costos de l'administració catalana. Ens parlen de Reordenació del sector farmacèutic, de que si hi ha una normativa que diu..., que si no hi ha un servei d'urgències al municipi ara no tenen cap obligació de mantenir cap farmàcia de guàrdia durant les nits, etc.

Res de tot això. Des de l'any 1996 existeix un decret de la Generalitat de Catalunya pel qual s'estableix que: en aquelles poblacions que no disposin de CAP amb servei d'urgències durant les nits, tampoc hi haurà l'obligació que les Oficines de Farmàcia, com així les anomena la llei, tinguin el deure legal d'obrir durant les nits.

Per tant, no cal pensar massa per adonar-nos que, en mig de tanta confussió provocada pels ajustos ordenats des de la pròpia generalitat, conseqüència del desori heredat del tripartit, amb declaració de prodigalitat inclosa respecte d'aquell govern, el que aquí ha passat és que uns empresaris farmacèutics, amb tota legitimitat, han optat per prescindir d'un servei sense que sembli que la cosa va amb ells i així confondren's a tots apareixent com una víctima més del seguit de retallades acordades.

Des d'un punt de vista estrictament empresarial, puc arribar a entendre el posicionament d'aquests farmacèutics. Quatre oficines de farmàcia de les que tres pertanyen a una família: la del centre, la de Secretari Gil i la de la Sagrera, i una a una altra: corresponent a la de l'avinguda Catalunya.

Hem de concloure doncs, que aquestes farmàcies mai han tingut l'obligació legal de disposar d'un servei de guàrdia durant les nits; i que, probablement, es tracta d'un servei manifestament costós i deficitari. Però, sobre tot, que ningú pensi que es tracta d'una decisió provinent del govern de Catalunya, sino d'una determinació fruit, única i exclusivament, de l'interès empresarial i del poc volum de negoci obtingut durant les referides guàrdies. I per tant, ni això és culpa de l'artur Mas, ni de CiU sino d'una decisió lliure i voluntària dels farmacèutics palauencs. Perquè mai hi ha hagut servei d'urgències mèdiques a Palau durant les nits i si s'ha mantingut un servei de guàrdia pel que fa a les farmàcies, ha estat per decisió dels seus titulars però no per obligació legal de fer-ho.

Puc entendre doncs la decisió d'aquests farmacèutics i la seva decisió en temps de crisi global; el que no puc entendre és que per part de l'Ajuntament i concretament de la regidora de l'àrea sra. cabeza es manifesti per Ràdio Palau que comprèn als farmacèutics i no s'esforci en intentar resoldre aquesta qüestió d'una forma dialogada amb ells pel bé dels nostres convilatans.